Zoek & boek

Wandelen in Denemarken

 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Wandelen in Denemarken

Denemarken is een prachtig land om te wandelen of hiken. Het is dan misschien niet zo spectaculair als sommige andere Scandinavische landen, maar door de grote variatie in het glooiende landschap zul je als wandelaar zeker niet teleurgesteld worden. Daarnaast zorgt de rijke historie van Denemarken ervoor dat er onderweg niet alleen natuurschoon te bewonderen valt, maar ook allerlei bijzondere overblijfselen uit de tijd van bijvoorbeeld de Vikingen. In dit artikel vertellen we je meer over wandelen in Denemarken; we delen mooie wandelroutes met je én geven tips voor een succesvolle wandelervaring.

Wandelen in Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Waarom wandelen in Denemarken?

Er zijn een heleboel goede redenen om in Denemarken te gaan wandelen. Zo is het Scandinavische land relatief vlak, waardoor het ideaal is voor wandelaars van alle niveaus. Bovendien heeft Denemarken een uitgebreid netwerk van wandelpaden die goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd zijn. De combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur maakt elke wandeling een unieke ervaring. Hieronder hebben we nog een aantal redenen om te gaan wandelen of hiken in Denemarken op een rijtje gezet.

Wandelen in Denemarken

Variatie aan landschappen

Denemarken heeft een verrassend gevarieerd landschap, ondanks zijn relatief kleine omvang. Van de uitgestrekte zandduinen en heidevelden van Nationaal Park Thy tot de glooiende heuvels en bossen van Mols Bjerge, er is een breed scala aan natuurlijke schoonheid om te verkennen. De kustlijn van Denemarken is bijzonder indrukwekkend, met schilderachtige fjorden, kliffen en eilanden.

Uitgebreid netwerk van wandelpaden

Denemarken beschikt over een uitstekend onderhouden netwerk van wandelpaden die goed gemarkeerd en toegankelijk zijn. Routes zoals de Hærvejen en de Gendarmstien zijn goed gedocumenteerd en bieden uitgebreide voorzieningen zoals rustplaatsen en informatieborden. Dit maakt het gemakkelijk om zelfstandig te wandelen zonder het risico te verdwalen.

Wandelen in Denemarken

Beperkte hoogteverschillen

Het landschap van Denemarken is overwegend vlak, wat wandelen voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus toegankelijk maakt. Er zijn ook tal van korte en lange routes beschikbaar, waardoor je je wandelervaring kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren en mogelijkheden.

Rijke historie en cultuur

Denemarken heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Vikingtijd. Tijdens het wandelen kun je talloze historische bezienswaardigheden tegenkomen, zoals oude kerken, grafheuvels en ruïnes. Wandelroutes zoals de Hærvejen bieden de mogelijkheid om in de voetsporen van oude pelgrims en handelaren te treden.

Wandelen in Denemarken

Veilige en gastvrije bestemming

Denemarken staat bekend om zijn veiligheid en gastvrijheid. De lokale bevolking is vriendelijk en behulpzaam, en er zijn tal van faciliteiten beschikbaar voor wandelaars, zoals schone campings, comfortabele accommodaties en goed uitgeruste supermarkten. Bovendien is het gezondheids- en veiligheidssysteem in Denemarken uitstekend, wat bijdraagt aan een zorgeloze wandelervaring.

Duurzaamheid en milieu

Denemarken heeft een sterke focus op duurzaamheid en milieubehoud. De natuurgebieden en nationale parken worden goed beheerd en beschermd, waardoor je kunt genieten van ongerepte natuur. Bovendien worden wandelaars aangemoedigd om milieuvriendelijk gedrag te vertonen, zoals het meenemen van afval en het respecteren van de natuurlijke omgeving.

Vakantiehuis Bornholm Denemarken

Mogelijkheid tot eilandhoppen

Denemarken bestaat uit tal van eilanden, elk met hun eigen unieke karakter en landschappen. Eilandhoppen is een populaire activiteit en biedt een unieke manier om de diversiteit van het land te ervaren. Eilanden zoals Bornholm en Funen bieden een combinatie van natuurlijke schoonheid en culturele bezienswaardigheden.

Wandelen in Denemarken

Seizoensgebonden schoonheid

Elk seizoen biedt een andere wandelervaring in Denemarken. De lente brengt bloeiende bloemen en milde temperaturen, de zomer biedt lange dagen en levendige festivals, de herfst tovert de bossen om in een kleurrijk tapijt van bladeren, en de winter zorgt voor serene, besneeuwde landschappen.

Mooie wandelgebieden in Denemarken

In Denemarken zijn prachtige wandelgebieden te vinden met een ruime keuze aan wandelpaden die je naar beeldschone uitzichtpunten voeren. In Mols Bjerge Nationaal Park vind je bijvoorbeeld glooiende heuvels, historische ruïnes en adembenemende uitzichten. Nationaal Park Thy staat bekend om de uitgestrekte duinen en heidevelden. Het Waddenzee Nationaal Park wordt gekenmerkt door het unieke getijdenlandschappen en de vogelspotmogelijkheden. En ook Møns Klint, Skjoldungernes Land en Rebild Bakker zijn mooie gebieden in Denemarken om te gaan wandelen, dankzij de karakteristieke kalkrotsen, heidevelden, bossen en historische kenmerken uit het Vikingtijdperk.

Wandelen in Denemarken

Stevns Klint: Schilderachtig wandelen op een UNESCO-werelderfgoedlocatie

Laat je betoveren door de ongelooflijke verhalen van de Stevns Klint UNESCO-site. Ontdek de oude kerk van Højerup, geniet van het panoramische uitzicht vanaf de vuurtoren van Stevns, en bewonder het adembenemende landschap langs de Stevns Klint Stomping Trail. Leer meer over de Vikingen die hier woonden en wandel met een lokale gids die je de fascinerende geschiedenis en bezienswaardigheden van deze bijzondere plek laat zien.

De mooiste wandelroutes in Denemarken

Het wandelnetwerk in Denemarken is behoorlijk uitgebreid en dat betekent dat je als wandelaar heel wat keuze hebt aan wandelroutes. Je kunt eindeloos langs de kust wandelen – de duinen verkennen en steile kliffen bewonderen – maar ook door de dichte bossen dwalen en door heidevelden struinen. Hieronder hebben we een aantal van de mooiste wandelroutes in Denemarken voor je op een rijtje gezet.

Haervejen

 • Locatie: Van de Deense-Duitse grens bij Padborg naar Hirtshals of Frederikshavn in het noorden.
 • Lengte: Ongeveer 500 km.
 • Kenmerken: Deze historische route werd al in de prehistorie gebruikt als handels- en pelgrimsweg. De route biedt een mix van natuur, cultuur en geschiedenis, met oude steengravens, historische kerken en pittoreske dorpjes.
 • Geschikt voor: Langeafstandswandelaars, geschiedenisliefhebbers en natuurliefhebbers.
Wandelen in Denemarken

Gendarmstien

 • Locatie: Langs de Deense grens met Duitsland, van Padborg naar Skovby.
 • Lengte: Ongeveer 84 km.
 • Kenmerken: Deze kustroute volgt het pad dat vroeger door grenswachten werd gebruikt. Het biedt prachtige uitzichten over de Flensburger Fjord en loopt door bossen, langs stranden en historische bezienswaardigheden.
 • Geschikt voor: Gezinswandelingen, natuurfotografen en iedereen die van kustlandschappen houdt.
Wandelen in Denemarken

North Sea Trail

 • Locatie: Langs de westkust van Denemarken.
 • Lengte: Verschillende secties, totale Deense lengte ongeveer 1500 km.
 • Kenmerken: De route maakt deel uit van een internationale wandelroute langs de Noordzeekust. In Denemarken biedt het ruige kustlandschappen, zandduinen, kliffen en kleine vissersdorpjes.
 • Geschikt voor: Strandwandelaars, avonturiers en mensen die van zeelandschappen houden.
Wandelen in Denemarken

De Camøno

 • Locatie: Op het eiland Møn.
 • Lengte: Ongeveer 175 km.
 • Kenmerken: Bekend als de “vriendelijkste wandelroute van Denemarken”, biedt de Camøno prachtige krijtrotsen, bossen, stranden en historische dorpjes. Het eiland Møn is ook beroemd om zijn donkere hemel en sterrenkijkmogelijkheden.
 • Geschikt voor: Gezinswandelingen, natuurliefhebbers en sterrenkijkers.

Tisvilde Pilgrim Route

 • Locatie: Van Esrum Kloster naar Tisvildeleje op het eiland Seeland.
 • Lengte: Ongeveer 60 km.
 • Kenmerken: Deze pelgrimsroute loopt door oude bossen, langs meren en historische plekken zoals kerken en kloosters. Het eindigt bij de kust van Tisvildeleje.
 • Geschikt voor: Pelgrims, natuurwandelaars en mensen die van rustige, historische routes houden.
Wandelen in Denemarken

Mols Bjerge Stien

 • Locatie: Nationaal Park Mols Bjerge op het schiereiland Djursland.
 • Lengte: Ongeveer 60 km.
 • Kenmerken: Het park staat bekend om zijn gevarieerde landschappen met heuvels, bossen, heide en kustlijnen. De route biedt spectaculaire uitzichten en een rijke flora en fauna.
 • Geschikt voor: Natuurliefhebbers, vogelaars en mensen die van heuvelachtig terrein houden.
Wandelen in Denemarken

Skjoldungestien

 • Locatie: Nationaal Park Skjoldungernes Land, nabij Roskilde.
 • Lengte: Ongeveer 40 km.
 • Kenmerken: Deze route loopt door bossen, langs meren en oude koninklijke jachtgebieden. Het is vernoemd naar de legendarische Skjoldungen koningen en biedt een mix van cultuur en natuur.
 • Geschikt voor: Geschiedenisliefhebbers, natuurliefhebbers en mensen die van rustige wandelingen houden.
Wandelen in Denemarken

Bornholm Coastal Trail

 • Locatie: Rond het eiland Bornholm.
 • Lengte: Ongeveer 120 km.
 • Kenmerken: Deze route volgt de kustlijn van Bornholm en biedt spectaculaire uitzichten over de Baltische Zee, kliffen, zandstranden en kleine vissersdorpjes. Bornholm is ook bekend om zijn zonnige klimaat en unieke ronde kerken.
 • Geschikt voor: Kustwandelaars, geschiedenisliefhebbers en zonaanbidders.
Wandelen in Denemarken
Wandelen in Denemarken

Locale flora en fauna

Tijdens het wandelen in Denemarken word je omringd door een rijke en diverse flora en fauna. De Deense landschappen variëren van weelderige bossen en uitgestrekte heidevelden tot kliffen en kustlijnen, elk met hun unieke plantengroei. In de bossen vind je onder andere eiken, beuken en dennen, terwijl heidevelden bedekt zijn met struikheide en jeneverbes. Langs de kust zie je zeekraal en lamsoor. De fauna omvat herten, vossen en hazen, en in de vele meren en rivieren zwemmen otters en bevers. Vogelliefhebbers kunnen reigers, zeearenden en een verscheidenheid aan trekvogels spotten, vooral in natuurreservaten zoals het Waddenzeegebied.

Wandelen in Denemarken

Het weer en klimaat

Als je gaat wandelen in Denemarken is het natuurlijk ook handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Denemarken kent voornamelijk een gematigd zeeklimaat dat vergelijkbaar is met dat van Nederland. De zomers zijn aangenaam met milde temperaturen tussen de 15-25°C en lange, zonnige dagen. Wees echter ook voorbereid op wisselvallig weer met snelle veranderingen van zon naar regen en soms sterke wind, vooral langs de kust. Neem dus zeker waterdichte kleding mee – zoals een regenpak of goede poncho – tijdens wandelingen door de schilderachtige Deense landschappen. In de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen tot rond het vriespunt, maar extreme kou is zeldzaam.

Wandelen in Denemarken
Wandelen in Denemarken

Wandelvakanties in Denemarken

Als wandelen jouw favoriete activiteit is tijdens je vakantie, is een wandelvakantie in Denemarken de perfecte vakantie voor jou. Tijdens een georganiseerde wandelreis wordt alles voor je geregeld en hoef jij je alleen maar te focussen op de wandelingen en de prachtige omgeving. Vaak wordt je bagage voor je naar een volgende bestemming gebracht, zodat je zelf alleen een dagrugzak hoeft te dragen. Je kunt natuurlijk ook zelf een wandelvakantie organiseren door bijvoorbeeld een van de langeafstandsroutes in Denemarken te volgen. Verder kun je zowel voor groepswandelreizen kiezen als voor individuele wandelvakanties waarbij je je eigen reisgezelschap kiest.

Veelgestelde vragen over wandelen in Denemarken

Zijn er veel wandelpaden in Denemarken?

Ja, Denemarken heeft een uitgebreid netwerk van wandelpaden die variëren van korte wandelingen door steden en parken tot langeafstandsroutes die het hele land doorkruisen.

Zijn de wandelpaden goed gemarkeerd?

Over het algemeen zijn de wandelpaden in Denemarken goed gemarkeerd met bewegwijzering, gekleurde markeringen of pictogrammen. Toch is het altijd verstandig om een kaart of GPS bij je te hebben.

Zijn er wandelmogelijkheden voor alle niveaus?

Ja, Denemarken biedt wandelmogelijkheden voor alle niveaus, van gemakkelijke wandelingen langs het strand tot uitdagende trektochten door heuvelachtige gebieden.

Mag je vrij kamperen tijdens het wandelen in Denemarken?

Het recht om vrij te kamperen varieert afhankelijk van de locatie in Denemarken. Op sommige plaatsen langs wandelpaden is vrij kamperen toegestaan, maar op de meeste plaatsen zul je een camping of accommodatie moeten boeken.

Zijn er speciale regels waar ik me aan moet houden tijdens het wandelen in Denemarken?

Respecteer de natuur en volg de regels van het gebied waar je wandelt. Blijf op de gemarkeerde paden, neem je afval mee en verstoor geen dieren of planten.

Zijn er gevaarlijke dieren tijdens het wandelen in Denemarken?

Over het algemeen zijn er geen gevaarlijke dieren in Denemarken waar wandelaars zich zorgen over hoeven te maken. Teken kunnen echter een probleem zijn, dus controleer regelmatig op tekenbeten.

Moet ik me zorgen maken over het weer tijdens het wandelen in Denemarken?

Het weer in Denemarken kan variabel zijn, dus het is verstandig om voorbereid te zijn op regenachtig en winderig weer, zelfs in de zomermaanden. Zorg voor geschikte kleding en uitrusting.

Zijn er bepaalde wandelgebieden die ik niet mag missen in Denemarken?

Enkele populaire wandelgebieden in Denemarken zijn Nationale Parken zoals Mols Bjerge op het schiereiland Djursland, de Waddenzee en de kustpaden langs de Noordzee.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…