Een fiets huren in Kopenhagen, ontdek de stad vanaf de tweewieler

Ga je op stedentrip naar Kopenhagen? Dan kun je de stad het beste op twee wielen verkennen. Het is ten slotte een van de beste fietssteden ter wereld!

Fietsen in Kopenhagen is een appeltje-eitje. De stad is voorzien van goede fietspaden en fietsen zijn nooit ver te zoeken. Een fiets huren in Kopenhagen stelt je in staat om veel van de stad te ontdekken op je eigen tempo, terwijl je ook nog eens gezond bezig bent.

We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over fietsen door Kopenhagen, zodat je  optimaal bent voorbereid op je reis!

Fietsen in Kopenhagen: Hoe, wat, waar?

Er zijn tal van mogelijkheden om Kopenhagen per fiets te verkennen. Maar waar moet je beginnen? Waar kun je heen? Waar kun je fietsen huren? En hoe vind je je weg in de stad?

Maak je geen zorgen. We geven je suggesties voor fietsroutes die je door de hele stad leiden. Maar laten we eerst beginnen met de plaatsen waar je allemaal een fiets kunt huren in de stad.

Fietsverhuur in Kopenhagen

Kopenhagen heeft als fietsstad tal van fietsverhuurbedrijven. Of je nu een normale, een elektrische- of een bakfiets wilt huren, de meest populaire opties zijn:

Officiële stadsfietsen

Door heel de stad vind je witte stadsfietsen (Bycyklen). Deze zijn 24 uur per dag te huur en elke fiets heeft een touchscreen-tablet met een eigen GPS. Het enige wat je hoeft te doen is je bestemming in te typen (of er een uit de lijst met ‘Points of Interest’ te kiezen). De kaart vertelt je dan waar je heen moet. Heel makkelijk!

Let er echter op dat deze fietsen behoorlijk zwaar zijn, wat ze voor sommigen misschien minder geschikt maken. Ze zijn echter uitgerust met een elektromotor waarmee je snelheden tot 22 kilometer per uur kunt bereiken.

Wat zijn de kosten?

Deze stadsfietsen kosten ongeveer 30 DKK per uur. Als alternatief kun je een abonnement afsluiten waarmee je een vast aantal uren per maand gebruik kunt maken van de fietsen.

Ben je geïnteresseerd? Ga dan naar een van de dockingstations in de stad en gebruik een creditcard of bankpas om de fiets te ontgrendelen. Wanneer het tijd is om je fiets in te leveren, kun je je door de GPS naar het dichtstbijzijnde dockingstation laten leiden.

Donkey Republic fietsen (ook bekend als ‘Ezelfietsen’)

Fietsen door Kopenhagen kan ook met de zogenaamde Ezelfietsen. Een leuk, iets goedkoper alternatief voor de officiële stadsfietsregeling. Dit is een fietsverhuur in Kopenhagen met een grote nadruk op technologie.

Met dit fietsverhuursysteem kun je feloranje fietsen huren met coole namen, zoals Beyonce, Mad Max, Fairyfloss en Don’t Drink & Drive. De fietsen staan ​​overal in de stad geparkeerd; je kunt ze vinden, boeken en ontgrendelen met de Donkey Republic-app op je smartphone.

Lichter en goedkoper

Deze fietsen zijn iets lichter en goedkoper dan de stadsfietsen. Maar als je GPS-navigatie wilt, moet je je telefoon (en je eigen gegevens) gebruiken. Je kunt je smartphone vastmaken aan het speciale houderpaneel op het stuur.

Net als de officiële stadsfietsen hebben Ezelfietsen een elektronisch wielslot en moeten ze worden ingeleverd bij specifieke inleverlocaties, waar de app je naartoe zal leiden.

Fietshuur vanuit je hotel of hostel

De meeste ho(s)tels verhuren ook fietsen, hoewel de gangbare prijs meestal iets hoger ligt dan bij fietsenwinkels (denk aan ongeveer 150 DKK per dag). Zorg ervoor dat je de fiets goed nakijkt voordat je op pad gaat om te voorkomen dat je moet betalen voor iets dat je niet kapot hebt gemaakt.

Sommige ho(s)tels bieden bovendien gratis fietsen aan. Of ja, ‘gratis’: vaak zitten deze inbegrepen bij de totaalprijs van je verblijf. Het lijkt dan alsof je ze voor niets mag meenemen, maar je hebt er in feite al voor betaald. Ach, wat niet weet wat niet deert, toch?

Een ‘Christiania’ bakfiets huren

Als je al eerder in Kopenhagen bent geweest, heb je waarschijnlijk al eens iemand zien rijden op een van de driewielige bakfietsen, beladen met twee kinderen, een hond, een paar boodschappentassen etc.

Je kunt deze coole bakfietsen zelf gemakkelijk online reserveren, of naar Christiania Cykler in Freetown Christiania  gaan om er een te huren. Je betaalt ongeveer 450 DKK voor een hele dag, plus wat extra voor een helm en verlichting.

Elektrische fietsen

Wil je echt een goede elektrische fiets huren in Kopenhagen, bijvoorbeeld om de omgeving buiten de stad te verkennen? Dan zijn die van Copenhagen Bicycles in Nyhavn de beste optie. Hoewel de officiële stadsfietsen (zie hierboven) ook elektrisch zijn, gaan deze sneller en zijn ze comfortabeler.

Met Copenhagen Bicycles kun je bovendien ook elektrische gezinsfietsen huren waar twee kinderen voorin passen. Verwacht ongeveer 300 tot 650 DKK te betalen voor 24 uur, plus ongeveer 40 DKK voor een helm. Wie heeft er nog een auto nodig?

Een fiets huren in Kopenhagen voor langere termijn

Weet je niet zeker voor welk type fiets je moet gaan? Of wil je gewoon iets comfortabels voor een hele dag of langer? Dan kun je het beste even naar een van de vele fietsenwinkels in de stad gaan. Een standaardfiets voor volwassenen huur je al voor ongeveer 120 DKK per dag.

En hoe leuk is het om te fietsen in Kopenhagen met je kind? Kinderfietsen kunnen worden gehuurd bij de meeste fietsenwinkels voor ongeveer dezelfde prijs als een volwassen fiets. Voor kleinere kinderen kun je bovendien een fiets huren met een kinderzitje aan de achterkant.

Kies je fietsroute in Kopenhagen

Ga je een fiets huren in Kopenhagen? Dan is het wel zo handig als je weet welke fietsroutes er allemaal zijn. Feit is, dat er tal van routes verspreid liggen door de hele stad. Een aantal populaire opties zijn:

  • De architecturale fietstocht

Verken een aantal van de mooiste architectuur van Kopenhagen. Fietsen in de voetsporen van de wereldberoemde architect Bjarke Ingels, tijdens deze 22 kilometer lange fietstocht.

  • De Havencirkel

Dit is een mooie route van 13 kilometer rond de pittoreske haven van Kopenhagen.

  • De Six Forgotten Giants-fietsroute

Pak een fiets en ga op jacht naar de zes houten reuzen die op de loer liggen in de bossen van de buitenwijken van Kopenhagen. De 31 kilometer lange route leidt je door een grote verscheidenheid aan Deense landschappen.

  • De Nordhavn Kunstroute

De natuur verbergt zich overal in de stad. In kleine scheurtjes in het trottoir, op de stenen langs het water en langs de rand van de weg waar we normaal zo doorheen razen.

Juist op deze gemakkelijk over het hoofd geziene natuur, de vele kleuren en vormen, concentreert de nieuwe kunstroute in Nordhavn zich. Tegelijkertijd stimuleert de route ontdekking door de diverse gebieden van Nordhavn en eindigt het bij het natuurgebied Nordhavstippen.

  • De Valby & Sydhavnen-fietsroute

Welkom in Valby en Sydhavnen: twee totaal verschillende buurten met een sterke identiteit. Alle fietsroutes in deze wijken zijn kindvriendelijk en geschikt voor alle leeftijden.

  • De Amager-fietsroute

Amager is het eiland dat Kopenhagen verbindt met de rest van de wereld. Met veel fietspaden in een prachtige omgeving, is dit gebied perfect per fiets te verkennen. Amager is mooi, divers en vol contrasten. En het beste: het is slechts een fietsbrug verwijdert van het centrum van Kopenhagen.

  • De Østerbro & Nordhavn-fietsroute

Østerbro en Nordhavn zijn buurten waar oud en nieuw en klassiek en modern elkaar ontmoeten. Wijken met sterke wereldwijde verbindingen: internationale scholen, ambassades en een grote containerhaven. Dit is een geweldige route voor iedereen die van anders dan anders houd.

Een fietstour door Kopenhagen

Wil je liever niet in je eentje fietsen in Kopenhagen? Verken de stad dan met een goed geïnformeerde, lokale gids. Er zijn een aantal geweldige fietstours te boeken, waaronder privétours en groepstours. Zelfs een fietstour in Kopenhagen in het Nederlands is een optie.

Je weet nu precies waar en hoe je een fiets kunt huren in Kopenhagen. Maak hier echt gebruik van, want het is de perfecte stad om al fietsend te verkennen. Masser af sjov!