Zoek & boek

Met de auto naar Denemarken

  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen
Alles wat je moet weten

Met de auto naar Denemarken op vakantie

Denemarken is helemaal niet zo ver rijden vanaf Nederland en op vakantie gaan met je eigen auto is dan ook een hele logische keuze. Als je met je eigen auto naar Denemarken reist, is het wel van belang om de juiste voorbereidingen te treffen én je te verdiepen in de verkeersregels in Denemarken. Ook is het handig om uit te zoeken welke reisroute het meest geschikt is voor jouw bestemming. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je met de auto naar Denemarken reist én welke routes je kunt volgen. Ook beantwoorden we veelgestelde vragen over autoreizen naar Denemarken.

Auto Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek een georganiseerde autoreis naar Denemarken

De Jong Intra Bekijk prijs
Prijsvrij Bekijk prijs
Vakantiediscounter Bekijk prijs
Auto Denemarken
Met de auto naar Denemarken

Verschillende reisroutes

Als je met de auto naar Denemarken wilt rijden, heb je – afhankelijk van je bestemming – keuze uit verschillende routes. Wanneer je naar Zuid-Denemarken of Jutland reist, is het het meest logisch om via de snelweg door Duitsland te rijden en zo de grens over te steken. Gaat je vakantie plaatsvinden in de regio Seeland of een van de kleinere Deense eilanden Lolland, Falster of Møn? Dan kun je er ook voor kiezen om een veerboot van Puttgarden naar Rødby te nemen. Hieronder zetten we de meest gebruikelijke routes naar Denemarken met de auto voor je op een rijtje.

Via Duitsland naar Zuid-Denemarken en Jutland

Een van de meest gekozen autoroutes van Nederland naar Denemarken is de route via Flensburg. Afhankelijk van je locatie in Nederland volg je snelwegen zoals de A1, A7 of de A30 om Duitsland te bereiken. Vanaf daar neem je de A31 of A7 richting de Duitse stad Flensburg. Daarna kun je bij Frøslev of Padborg via de snelweg de grens over naar Denemarken. Je bent nu in Zuid-Denemarken en kunt vanuit hier naar Jutland rijden of de oversteek maken naar Funen en Seeland.

Via de Nieuwe Kleine Beltbrug naar Funen

Als je met de auto via Flensborg naar Denemarken bent gereden, kun je ervoor kiezen om over de weg door te reizen naar de eilanden Funen en Seeland of zelfs nog verder. Je volgt dan de snelweg E45 en vervolgens de snelweg E20 in oostelijke richting om de Nieuwe Kleine Beltbrug te bereiken en de oversteek te maken naar Funen.

Met een ferry naar Funen

Je kunt er ook voor kiezen om – nadat je de grens bij Flensburg bent overgestoken – een ferry te nemen naar Funen. Je rijdt dan over de A8 naar Fynshav. Hier gaat een ferry naar Bøjden en vanaf daar ben je snel in de stad Faaborg op het eiland Funen.

Via de Grote Beltbrug naar Seeland

Vanuit Funen kun je met de auto gemakkelijk naar het Deense eiland Seeland rijden. Je blijft hiervoor de snelweg E20 volgen en komt dan vanzelf bij de stad Nyborg uit, die aan de Grote Belt ligt. Hier kun je de 18 kilometer lange Grote Beltbrug nemen naar Seeland. Hou er rekening mee dat je hiervoor tol betaalt.

Met de ferry van Puttgarden naar Rødby

Een andere populaire reisroute naar Denemarken omvat een ferry-overtocht van Duitsland naar het Deense eiland Lolland. De ferry van Puttgarden naar Rødby is een relatief snelle manier om Lolland, Falster, Møn én Seeland te bereiken met de auto vanuit Nederland. Je maakt een stuk minder kilometers en bent snel bij bezienswaardigheden als Møns Klint.

Met een ferry naar Seeland

Er zijn nog meer opties om Seeland – en de Deense hoofdstad Kopenhagen – te bereiken. Je kunt namelijk ook een ferry nemen vanuit Jutland. Je vaart dan van Aarhus naar Sjaellands Odde op het langwerpige schiereiland bovenin Seeland. Deze route is interessant als je Jutland en Seeland tijdens je reis wilt combineren.

Een rondreis met de auto door Denemarken plannen

Een rondreis door Denemarken maken met de auto is een fantastische manier om het prachtige land te verkennen en te genieten van de vrijheid van het reizen op eigen tempo. Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om je auto te controleren en ervoor te zorgen dat je alle benodigde documenten bij je hebt. Plan ook je route en accommodaties van tevoren, tenzij je de voorkeur geeft aan een meer avontuurlijke aanpak. Je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde autorondreis door Denemarken te boeken. Je reist dan nog steeds met je eigen auto, maar de route is alvast voor je uitgestippeld en de accommodaties geboekt. Je hoeft zelf dus niet van alles uit te zoeken en kunt zorgeloos genieten van de prachtige autoreis.

Auto Denemarken
Boot Denemarken Ferry

Met de auto een ferry naar Denemarken nemen

We beschreven hierboven al dat één van de mogelijke routes naar Denemarken over water gaat. Een ferry-overtocht zorgt ervoor dat je zelf minder kilometers hoeft te rijden, maar toch met je eigen auto op je plek van bestemming aankomt. Het is verstandig om een ferry ruim van tevoren te boeken, zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. Je rijdt je auto op aanwijzing van het personeel de ferry op en gaat zelf naar het dek. Tijdens de reis kun je vaak niet meer bij je auto komen. Afhankelijk van de duur van de overtocht, is het mogelijk om een hut te boeken voor een comfortabele overnachting.

Tips voor een reis met eigen auto naar Denemarken

Als je met je eigen auto naar Denemarken reist, zijn er een paar belangrijke dingen om te onthouden voor een soepele reis. Allereerst is het essentieel om je auto grondig te controleren voordat je vertrekt. Denk onder andere aan de bandenspanning, vloeistofniveaus en remmen. Plan je route vooraf en hou rekening met kosten voor tolbruggen en ferry’s. Zorg ervoor dat je voldoende veiligheidsuitrusting bij je hebt, zoals een gevarendriehoek en EHBO-kit. Verdiep je in de verkeersregels en voorschriften van Denemarken en wees voorbereid op verschillende rijomstandigheden. Tot slot: geniet van de vrijheid en flexibiliteit van reizen met je eigen auto en neem de tijd om onderweg te stoppen en de prachtige bezienswaardigheden van Denemarken te verkennen.

Auto Denemarken

Veelgestelde vragen over met de auto naar Denemarken reizen

Heb ik een vignet nodig om in Denemarken te rijden?

Nee, Denemarken heeft geen vignettenplicht voor het gebruik van de snelwegen. Je hebt echter wel tol of kosten voor brug- en tunnelovergangen, zoals de Grote Beltbrug en de Øresundbrug, afhankelijk van de route die je neemt.

Welke documenten heb ik nodig om met de auto naar Denemarken te reizen?

Je hebt een geldig rijbewijs, kentekenbewijs, verzekeringspapieren en eventuele andere relevante documenten nodig, zoals een geldig paspoort of identiteitskaart, afhankelijk van je nationaliteit.

Moet ik rekening houden met specifieke verkeersregels in Denemarken?

Ja, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels in Denemarken, zoals snelheidslimieten, het gebruik van autolichten overdag en regels met betrekking tot alcoholgebruik tijdens het rijden.

Zijn er tolwegen in Denemarken?

Ja, er zijn tolwegen en kosten voor brug- en tunnelovergangen in Denemarken, zoals de Grote Beltbrug en de Øresundbrug. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van het voertuig en de route die je neemt.

Moet ik vooraf accommodaties boeken voor mijn autovakantie naar Denemarken?

Het wordt aanbevolen om accommodaties vooraf te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen en in populaire toeristische gebieden. Dit zorgt ervoor dat je verzekerd bent van een plek om te verblijven en voorkomt last-minute stress bij het zoeken naar accommodaties.

Zijn er verplichte veiligheidsuitrustingen die ik in mijn auto moet hebben?

Ja, het is verplicht om bepaalde veiligheidsuitrustingen in je auto te hebben, zoals een gevarendriehoek, veiligheidsvesten, EHBO-kit en een brandblusser. Zorg ervoor dat je deze uitrusting bij je hebt voordat je vertrekt.

Zijn er specifieke regels voor het vervoeren van kinderen in auto’s in Denemarken?

Ja, kinderen onder een bepaalde leeftijd of lengte moeten in een passend kinderzitje of stoelverhoger worden vervoerd, afhankelijk van hun leeftijd en grootte. Zorg ervoor dat je voldoet aan de vereisten voor kinderveiligheid voordat je vertrekt.

Hoe zit het met het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden in Denemarken?

Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is beperkt in Denemarken. Het is verboden om tijdens het rijden een telefoon te gebruiken, tenzij je een handsfree systeem gebruikt.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…