Zeilen naar of in Denemarken

Met een totale kustlijn van bijna 7.300 kilometer en meer dan 400 eilanden, talloze bevaarbare fjorden en baaien, biedt Denemarken zeilervaringen voor elke smaak. Zeilen naar én in Denemarken biedt dan ook ongekende mogelijkheden!

Er zijn meer dan 350 jachthavens te vinden in Denemarken. Hierdoor ben je nooit ver verwijderd van de dichtstbijzijnde plek voor bevoorrading of een overnachting.

Van witte zandstranden en typische vissersdorpjes tot sprookjesachtige kastelen: het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Denemarken regelmatig een plaats wint op de lijst van de gelukkigste natie ter wereld. Waar kun je dan ook beter genieten van een relaxte zeilvakantie dan hier?

zeilen denemarken

Zeilen in Denemarken; een veelzijdig zeilparadijs

Zeilen is een van de populairste sporten in Denemarken. Het land heeft zelfs een nationale organisatie voor wedstrijd- en pleziervaart, genaamd De Deense Zeilvereniging (Dansk Sejlunion – DS).

Deense wateren zijn bovendien nauwkeurig aangegeven, waardoor je niet snel bang hoeft te zijn dat je verdwaald.

Denemarken heeft voor elke zeiler iets in petto

Omdat Denemarken uit talloze eilandengroepen bestaat, leeft het land op, rond en met water. Vooral de Zuidoost kust van het land is een populaire zeilspot, zowel bij het kustgedeelte als bij de eilandengroep in het oosten van het land. 

De verschillende vaargebieden in Denemarken variëren in moeilijkheidsgraad en bieden voor elk wat wils. Of je nu een professional bent of net hebt leren zeilen; iedereen komt er aan zijn trekken! Zeilen in Denemarken geeft je letterlijk een ander perspectief op het land en zijn mensen.

Populaire wateren om te zeilen in Denemarken

Ideale wateren voor dagtochten in Denemarken zijn onder andere de Kleine en Grote Belt. Deze wateren liggen tussen het schiereiland Jutland en het eiland Funen in.

Ook het gebied rond de perfect beschutte wateren van de Limfjord, die de Noordzee met het Kattegat verbindt, zijn absoluut de moeite waard voor het hijsen van de zeilen.

Houd er echter rekening mee dat je op groot water vaart, te vergelijken met het IJsselmeer. De omstandigheden kunnen ook hier dus onstuimig zijn!

Bornholm; een van de populairste zeilspots

Ongeveer 70 van de ruim 400 Deense eilanden zijn bewoond en staan bekend om hun pittoreske, goede jachthavens en de klassieke Scandinavische sfeer.

Een van de meest populaire eilanden om naartoe te zeilen in Denemarken is het prachtige Bornholm. Dit eiland ligt ligt tussen Zweden en de kust van Noord-Duitsland en Polen, waardoor het een populair stop-over is voor jachten die over de zuidelijke Oostzee varen. 

De twee belangrijkste havenplaatsen op Bornholm zijn Ronne en Nexo; beide prachtig gelegen en voorzien van alle faciliteiten die je maar wenst.

Zeilboot huren in Denemarken

Heb je geen eigen zeilboot maar wil je wel dolgraag zeilen in Denemarken? Er zijn veel mogelijkheden om zonder je eigen boot de zee op te gaan! Of je nu droomt van een paar uur dobberen op de golven of van meerdere weken op zee.

Er zijn talloze zeilbotenverhuurbedrijven te vinden in Denemarken, waar je verschillende typen zeilboten kunt huren. Zo kun je het land toch vanaf het water ontdekken, zonder eerst je eigen boot te hoeven kopen.

Een zeilvakantie in Denemarken

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je zelf geen ervaring het met zeilen, maar het een leuke ervaring lijkt om op zeilvakantie in Denemarken te gaan. En ook voor jou zijn er genoeg mogelijkheden!

Er worden tal van zeilvakantiepakketten aangeboden door verschillende organisaties. Deze pakketten vereisen meestal geen zeilkennis en boten worden geleverd met een ervaren bemanning, die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor alle taken.

De bemanning van het schip waarmee je gaat zeilen zal je aan het begin van je vakantie door de veiligheidsprocedures leiden. Een zeilvakantie in Denemarken van een week kost meestal tussen de 500 en 1000 euro per persoon, inclusief accommodatie aan boord en alle maaltijden.

Zeilen naar Denemarken vanuit Nederland

Zoals we al aangaven wordt Denemarken aan bijna alle kanten omringd door water. Dit maakt het eenvoudig voor zeilers om snel ergens te kunnen aanleggen na een lange zeilreis. Veel van de Deense steden zijn aan de zee gebouwd, zoals de hoofdstad Kopenhagen, Roskilde, Aarhus en Esbjerg.

Over de Noordzee zeilen naar Denemarken

Ben je een fanatiek zeiler en lijkt het je een uitdaging om vanuit Nederland te zeilen naar Denemarken? Houd dan rekening met een tocht van ruim 40 uur (afhankelijk van de omstandigheden uiteraard).

Er komt heel wat kijken bij het maken van deze oversteek, waarbij je waarschijnlijk ook in de nacht zult moeten varen.

Zeilen naar Denemarken; bepaal je route

Het plannen van de route is het belangrijkste aspect van het zeilen naar Denemarken vanuit Nederland. Je moet precies weten wat de wind gaat doen, wat je allemaal tegen kan komen op de route, etc.

Er zijn meerdere routes om uit te kiezen als je Denemarken wilt bereiken. Een populaire route is via de Waddeneilanden, waar vanuit je twee zogenaamde ‘shipping lanes’ moet oversteken. Dit is tricky. Er vindt namelijk grote scheepvaart plaats hier, met flinke snelheid, van oost naar west en andersom.

Bereid je dan ook optimaal voor als je de oversteek naar Denemarken gaat wagen. Je wilt de risico’s namelijk zoveel mogelijk beperken en heelhuids (en met een hele zeilboot) aankomen in Scandinavië.

Zie jij het wel zitten om te zeilen in of naar Denemarken? We kunnen je nu al vertellen dat je de tijd van je leven zult hebben. Denemarken is een walhalla voor alle soorten zeilers. Beleef het zelf en plan je zeilvakantie vandaag nog!