Een treinreis door Denemarken; gemakkelijk, snel en comfortabel

Overweeg je om een rondreis door Denemarken te gaan maken maar wil je niet zelf rijden? Denk dan eens aan een treinvakantie in Denemarken.

De trein nemen is een ideale manier om dit gevarieerde Scandinavische land te verkennen. De langst mogelijke directe treinreis duurt namelijk niet meer dan vijf uur. En de belangrijkste eilanden zijn perfect met elkaar verbonden via spoorbruggen en tunnels.

Treinreizen door Denemarken laten je kennis maken Renaissancekastelen, 18e-eeuwse dorpjes, indrukwekkende Vikingruïnes en bruisende steden. Nergens in het land ben je bovendien meer dan anderhalf uur verwijderd van de prachtige kustlijn.

Kortom: het maken van een treinreis door Denemarken is een van de beste manieren om dit fantastische land te ontdekken!

Treinreis Denemarken

Treinreizen door Denemarken, een introductie

Zoals we al zeiden: het is erg gemakkelijk om te reizen tussen de meeste bestemmingen in Denemarken. Start je je reis in Kopenhagen? Dan reis je vanuit hier in no time naar de rest van het land.

Ter indicatie: een treinreis van Kopenhagen naar Aarhus duurt drie uur, naar Aalborg vier uur en naar Odense anderhalf uur. Dat is dus relatief kort. Er rijden bovendien ook treinen van Denemarken naar Zweden vanaf het centraal station in Kopenhagen, met de Zweedse spoorwegmaatschappij SJ.

In minder dan 40 minuten bereik je de levendige Zweedse stad Malmö al. En bovendien rijden er regelmatig nachttreinen naar Stockholm.

Een treinvakantie door Denemarken; meerdere opties

De Interrail Denemarken Pass

Ben je van plan om veel bestemmingen aan te doen tijdens je treinreis door Denemarken? Dan doe je er goed aan om een speciale pas aan te schaffen.

Europese burgers kunnen een Interrail Denemarken Pass kopen, die onbeperkte treinreizen biedt tot 8 dagen per maand. Zo wordt een reis met meerdere tussenstops heel gemakkelijk. Mooie plaatsen om te bezoeken met een Interrail Pass zijn:

1. De Westkust van Jutland

Jutland, het belangrijkste ‘schiereiland’ dat Denemarken met Duitsland verbindt, biedt een breed scala aan bezienswaardigheden en stijlen. Op het noordelijkste puntje (Grenen) kun je, letterlijk, de ene voet in de Noordzee en de andere voet in het Kattegat zetten.

Mis de Lønstrup Kliffen en de fantastische zandduinen van Råbjerg Mile bovendien niet tijdens je treinvakantie door Denemarken. De hoofdstad van Jutland, Aarhus, en de levendige stad Aalborg bieden daarnaast een voorproefje van het moderne leven, terwijl je aan de westkust fantastische witte zandstranden kunt vinden.

De spectaculaire oude binnenstad van Aarhus ligt op 20 minuten lopen of 8 minuten met de bus vanaf het centraal station Aarhus. Appeltje-eitje dus!

Aarhus

2. Vikingschepen in het Vikingmuseum van Ribe

Gebouwd rond 700 na Christus, geven Ribe’s oude architectuur, charme en goed onderhouden geplaveide straten de stad een uniek gevoel. Het is een levend museum, compleet met zijn eigen Nachtwacht, die door de stad slentert zodra de avond valt.

De Kathedraal van Ribe en de St. Catharinæ-kerk en -abdij mogen zeker niet ontbreken op je lijstje. Maar er is ook veel kunst en geschiedenis te bewonderen in de vele musea van Ribe, zoals het fantastische Vikingmuseum. Vanaf het station is dit museum minder dan 1 minuut lopen.

3. Legoland in Billund

Je kunt je Interrail Pass ook gebruiken om naar Billund te reizen en Legoland te ontdekken: een themapark gebouwd met de beroemde, kleurrijke plastic speelgoedstenen.

Het avontuur begint in Miniland, in het hart van het park, waar je een mini Lego-versie van de wereld kunt zien. De talloze beroemde bezienswaardigheden zijn gebouwd van 20 miljoen kleine steentjes. Er zijn ook een 4D-bioscoop, attracties, games en andere activiteiten te vinden in het park.

Let op: Billund is op dit moment even niet te bereiken met de trein. In 2023 wordt er een nieuwe spoorverbinding geopend.

4. De kleurrijke, culturele hoofdstad

Kopenhagen is natuurlijk een stad die je niet mag vergeten tijdens je treinreis door Denemarken. Het is een van de oudste en mooiste hoofdsteden van Europa en herbergt tientallen musea en winkels, charmante grachten, kleurrijke rijtjeshuizen, weelderige parken en rustige meren.

De bijna twee miljoen inwoners van Kopenhagen hebben een smeltkroes van cultuur gecreëerd die deze stad anders maakt dan alle andere in de wereld. Mis het opwindende pretpark Tivoli Gardens niet en wandel door de Strøget; de langste voetgangersstraat van Europa.

5.  Kasteel Egeskov

Het schilderachtige eiland Funen is de geboorteplaats van sprookjesschrijver Hans Christian Anderson. Nadat je in zijn voetsporen bent getreden en meer hebt gehoord over zijn leven en werk, heb je alle tijd om het prachtige eiland te verkennen.

Tussen de Renaissancearchitectuur (zoals het imposante Egeskov-kasteel), liggen er meer dan 120 kastelen, herenhuizen en unieke musea op het eiland. Deze plek is dus doordrenkt van traditie en cultuur!

Om het kasteel van Egeskov te bereiken, neem je de trein naar station Kværndrup en spring je  vervolgens in een rechtstreekse bus naar het kasteelterrein. De busrit duurt slechts 10 minuten.

Kasteel Egeskov
Kasteel Egeskov

Dit moet je weten voor treinreizen naar Denemarken

Er zijn nog een paar dingen die de moeite waard zijn om te weten voordat je je treinvakantie door Denemarken gaat beginnen. Zeker als je voor de laagst mogelijke prijs wilt reizen!

DBS Denemarken

DSB is de officiële Deense Nationale spoorwegmaatschappij. Je kunt op hun website treinroutes bekijken, tijden vinden en treinkaartjes boeken. Het wordt aangeraden om vooraf te reserveren (tot twee maanden voor vertrek). Je mag twee kinderen onder de 12 jaar gratis meenemen in de trein.

De vier belangrijkste treindiensten die door DSB worden uitgevoerd zijn:

  • S-tog-treinen: het forenzentreinnetwerk in Kopenhagen.
  • Regiontog: regionale treindiensten die steden met elkaar verbinden. Sommige van deze diensten maakten gebruik van dubbeldekstreinen.
  • Intercity (IC): sneltreindiensten over lange afstanden.
  • Intercitylyn (LYN): de snelste sneltreindienst op de route Kopenhagen – Odense – Aarhus – Aarlborg.

Routes die ieder uur vertrekken met een normaal dienstregelingpatroon zijn:

  • Kopenhagen – Odense – Frederica – Arhus – Aarlborg , met Lynn-treinen.
  • Kopenhagen – Roskilde – Odense – Frederica – Arhus – Aarlborg, met IC-treinen.
  • Kopenhagen – Roskilde – Odense – Frederica – Arhus – Esbjerg,  met de IC-trein.
  • Kopenhagen – Nykobing heeft 2 treinen per uur op maandag tot zaterdag, en ten minste elk uur een trein op zondag.

Let op: er rijden geen slaaptreinen op routes binnen Denemarken. De enige Internationale slaap treinen zijn de Zweedse Snalltaget-diensten tussen Zweden en Berlijn (in de zomer) of Oostenrijkse skigebieden (in de winter).

Tot slot

Zoals je ziet is het maken van een treinreis door Denemarken dus heel eenvoudig, snel en comfortabel. De treinen rijden bijna altijd punctueel, zijn voorzien van alle nodige faciliteiten en brengen je al binnen een paar uur van de ene naar de andere bestemming.

Wil je veel van het land zien? Dan is het een aanrader om een Interrail Denemarken Pass aan te schaffen. Je reist op deze manier tussen alle bestemmingen die je maar wilt, voor een bepaald bedrag. Liever losse tickets kopen? Dat doe je via de Deense Nationale spoorwegmaatschappij.

Boek je treinkaartjes het liefst ruim van tevoren zodat je verzekerd bent van de beste prijs. Het enige dat je nog lest is achteroverleunen in je treinstoel. Lad os gå!