Een rondreis door Denemarken en Zweden; ontdek het beste van beide werelden

Probeer je te beslissen welk Scandinavisch land je wilt bezoeken; Denemarken of Zweden? Stop dan met piekeren. Je hoeft namelijk helemaal niet te kiezen!

Van de prachtige kustlijn op het schiereiland Jutland en de pittoreske straatjes van Kopenhagen, tot de uitgestrekte wildernis en de gezellige steden in Zweden: deze twee geweldige landen zijn prima te combineren. En een rondreis door Denemarken en Zweden is de perfecte manier om het beste van beide werelden te ontdekken.

Hoewel de landen in sommige opzichten op elkaar lijken, zijn ze in andere opzichten weer enorm verschillend. Maak een autorondreis door Denemarken en Zweden, profiteer van het goede treinnetwerk van de landen of trek er op uit met de camper. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Is het gemakkelijk om van Denemarken naar Zweden te reizen?

Reizen tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden is gemakkelijk, snel en goedkoop. De steden zijn verbonden door de Øresundbrug (ook wel Öresundbrug en Øresundsbroen genoemd); een 8 kilometer lange brug die in 2000 werd geopend.

Øresundbrug van denemarken naar zweden
Øresundbrug

Een autorondreis door Denemarken en Zweden

Een van de beste manieren om alle mooie plekjes van Denemarken en Zweden te zien, is door het maken van een roadtrip. Je kunt op deze manier namelijk helemaal zelf bepalen waar je naartoe gaat, hoelang je ergens blijft, etc.

Reizen met de auto geeft je alle vrijheid om beide landen op je eigen tempo te ontdekken en van de gebaande paden af te wijken. Zo kom je op prachtige bestemmingen die misschien niet eens in de reisboeken te vinden zijn.

Perfect bereisbaar

Besluit je om een rondreis door Denemarken en Zweden met de auto te maken? Goed idee!  Zweden en Denemarken liggen dicht bij elkaar, zijn goed met elkaar verbonden en hebben beide hun eigen charme en unieke kenmerken. Daarom is het bijna een must om beide landen aan te doen als je in Scandinavië bent!

Bezoek onder andere de hoofdsteden van Denemarken en Zweden, Stockholm en Kopenhagen. Met hun interessante musea, verbluffende gastronomische keuken, Koninklijke paleizen en relaxte mensen, zijn dit absoluut must-visits tijdens je reis. Tussen de hoofdsteden door kun je bovendien genieten van het prachtige landschap.

Denemarken en Zweden staan ​​bekend om zowel efficiënte snelwegen als goede chauffeurs, dus het zijn ideale landen om met de auto te verkennen. Huur een auto op het vliegveld in Stockholm of Kopenhagen en je avontuur kan beginnen!

Tip: vind je het lastig om zelf een rondreis door Denemarken en Zweden uit te stippelen? Boek dan een autorondreis bij een van de vele reisorganisaties.

Een rondreis door Denemarken en Zweden met de camper

Net zoals autorijden is het maken van een camperreis door Zweden en Denemarken een geweldige manier is om de meest adembenemende plekken van beide landen te ervaren. En als je een echte natuurliefhebber bent, is Scandinavië de perfecte bestemming voor een roadtrip met de camper.

Zweden en Denemarken zijn (samen met Noorwegen en Finland), een van de gemakkelijkste landen in Europa om zelfstandig met een camper te reizen. Overnachten is bijna overal mogelijk en de kampeerplekken zijn op zijn zachtst gezegd verbluffend.

Geniet elke dag van de prachtige landschappen, terwijl je iedere dag slaapt op een andere adembenemende plek.

Een treinrondreis door Denemarken en Zweden

Beschik je niet over eigen vervoer of vind je het gewoon relaxter om zelf niet te hoeven rijden? Dan is het maken van een rondreis door Denemarken en Zweden met de trein een goed idee.

Je kunt eenvoudig reizen tussen beide landen via de Øresundlijn: een spoorlijn tussen Kopenhagen in Denemarken en Malmö in Zweden, via de eerder genoemde Øresundbrug. Deze lijn werkt 24 uur per dag en een reis tussen de twee steden duurt ongeveer 35 tot 40 minuten.

Scandinavian Rail

Wil je meer ontdekken dan alleen de steden? Met Scandinavian Rail reis je door heel Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Dit netwerk verbindt talloze mooie bestemmingen in alle Scandinavische landen met elkaar en de treinen zijn erg comfortabel.

Profiteer van prachtige panoramische uitzichten op elke route naar keuze, terwijl je lekker achteroverleunt.

Een rondreis door Denemarken en Zweden met je hond

Wil je een rondreis door Denemarken en Zweden gaan maken maar kun je het niet over je hart verkrijgen om je trouwe viervoeter thuis te laten? Geen probleem! Je kunt je hond prima meenemen tijdens je vakantie.

Elk jaar nemen duizenden mensen hun hond mee naar Denemarken en Zweden. Maar voordat je op pad gaat, zijn er wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.

Vereisten voor het meenemen van je hond naar Scandinavië

Ben jij van plan om een rondreis te maken door Denemarken en Zweden met je hond? Dan ben jij er als baasje verantwoordelijk voor dat aan alle voorwaarden wordt voldaan. Je moet daarom goed uitzoeken wat er allemaal geregeld moet worden.

Zorg er in ieder geval voor dat je hond een ID-markering, een rabiësvaccinatie en een bijgewerkt paspoort heeft. Je moet de benodigde documentatie altijd kunnen laten zien wanneer hier naar gevraagd wordt.

Als je je hond meeneemt naar Denemarken en Zweden, is het daarnaast belangrijk dat hij kan worden geïdentificeerd door middel van een chip. Dit moet gebeuren voordat je hond 8 weken oud is.

Tip: Het is verstandig om voor vertrek de website van de Deense en Zweedse ambassade te checken, voor alle informatie die je moet weten over het reizen met je hond.

Andere regels om rekening mee te houden

De volgende regels zijn ook goed om in gedachten te houden tijdens je rondreis door Denemarken en Zweden met je hond:

  • Van 1 april tot 30 september moet je je hond aan de lijn houden op het strand.
  •  In bossen is het verplicht om je hond het hele jaar aan de lijn te houden.
  • Er worden aantal rassen als gevaarlijk geclassificeerd in Denemarken en Zweden. Zij zijn daarom  verboden in beide landen:

1.  Pitbull Terriër

2.  Tosa Inu

3.  Amerikaanse Staffordshire Terriër

4. Fila Brasileiro

5. Argentijnse hond

6. Amerikaanse buldog

7. Boerboel

8. Kangal

9. Centraal-Aziatische Ovtcharka

10. Kaukasische Ovcharka

11. Zuid-Russische Ovcharka

12. Tornjak

13. Sarplaninac


Het verbod geldt ook voor gekruiste hondenrassen. Het is aan jou als eigenaar van de hond om het ras of type te documenteren, evenals het moment van aankoop.

Dit klinkt misschien allemaal nogal heftig, maar geen zorgen. Je hond (behalve als het een van de bovenstaande rassen is dus), is van harte welkom in Zweden en Denemarken. Er zijn genoeg hondvriendelijke campings en vakantiehuisjes te vinden.

Tot slot

Of je nu een autorondreis door Denemarken en Zweden gaat maken, in je camper springt of geniet vanuit je treinstoel: reizen in en tussen beide landen is een fantastische ervaring. Beide landen zijn goed met elkaar verbonden, de wegen zijn goed, de chauffeurs verantwoord…Wat wil je nog meer?

Ontdek de mooiste steden, verken het platteland, bewonder verschillende eilanden en rijd urenlang door uitgestrekte wildernis. Tel hier de gastvrije en relaxte Scandinaviërs en de heerlijke keuken bij op…en de perfecte cocktail voor een onvergetelijke Scandinavische rondreis is gemaakt!