Zoek & boek

Met camper door Denemarken

 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen
Reizen op je eigen tempo

Met de camper naar Denemarken

Een rondreis door Denemarken met camper klinkt veel mensen als muziek in de oren. Een camper geeft je veel vrijheid en tegelijkertijd de nodige comfort. Je hebt je huisje op wielen de hele tijd bij je en je hoeft niet eerst je tent op te zetten voordat je kunt beginnen met relaxen. Een campervakantie in Denemarken geeft je de gelegenheid om veel van het Scandinavische land te zien en dicht bij de natuur te overnachten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten als je met de camper naar Denemarken wilt afreizen. En óók als je zelf geen camper hebt, maar er eentje wilt huren, hebben we de nodige info voor je verzameld. Lees snel verder om meer te ontdekken over camperreizen naar Denemarken, wildkamperen, campings, praktische zaken en meer.

Camper naar Denemarken
Waar wacht je nog op?

Meteen een camper huren in Denemarken

Travelhome Bekijk prijs

Waarom met de camper naar Denemarken?

Er zijn verschillende redenen waarom een camperreis naar Denemarken een geweldig idee is. Met een camper heb je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bent niet gebonden aan vaste vertrek- en aankomsttijden, en je kunt gemakkelijk je reisroute aanpassen aan je eigen voorkeuren.  Denemarken staat bekend om zijn goed onderhouden wegen en uitstekende infrastructuur voor campers. Je vindt tal van campings verspreid over het hele land, met moderne voorzieningen en vriendelijk personeel. Kampeer aan de kust, maak wandelingen door nationale parken, en word wakker met een spectaculair uitzicht direct vanuit je camper. Bovendien zijn veel attracties en bezienswaardigheden gemakkelijk bereikbaar met de camper.

Camper naar Denemarken
Camper naar Denemarken
Met de camper naar Denemarken

Wat kun je verwachten en hoe pak je het aan?

Een camperreis naar Denemarken biedt een spannende mogelijkheid om te genieten van de prachtige landschappen, cultuur en gastvrijheid van het land. Doordat Nederland en Denemarken deel uitmaken van de EU en de Schengenzone zijn er geen grenscontroles en kun je gewoon doorrijden. Als je met de auto of camper vanuit Nederland vertrekt, rij je door Duitsland. Vervolgens kun je al rijdend de grens oversteken óf een ferry nemen. Wat de beste keuze is, hangt vooral af van je bestemming in Denemarken. Je kunt er ook voor kiezen om een rondje te rijden en op de heen óf terugweg een ferry te pakken. Eenmaal in Denemarken

Wildkamperen in Denemarken met camper

Officieel is wildkamperen in Denemarken niet toegestaan en je kunt er dan ook voor bekeurd worden. De boetes kunnen oplopen tot 500 euro en dat is natuurlijk nogal een domper tijdens je vakantie. Als je het een beetje voorzichtig aanpakt, is het op veel plekken echter best mogelijk om een nachtje te bivakkeren met je camper of kampeerbusje. Het is in Denemarken namelijk wel toegestaan om in je voertuig uit te rusten als je niet meer veilig verder kunt rijden. Dan is het echter wel zaak om je campingtafel en -stoelen binnen te laten en je luifel niet uit te draaien. Daarnaast heb je in het laagseizoen minder kans dat je wordt weggestuurd of bekeurd dan in het hoogseizoen.

Camper naar Denemarken

Alternatieven voor wildkamperen in Denemarken

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om in de vrije natuur te staan met je camper, zijn er ook prima (legale) alternatieven in Denemarken. Zo zijn er heel veel mooie campings te vinden en zijn ook camperplaatsen volop aanwezig. Hier kun je wel gewoon je luifel uitdraaien en relaxen in je campingstoel. Ook zijn er vaak voorzieningen voor het legen van je toilet en vuilwatertank én het vullen van je schoonwatertank. Als je toch het gevoel wilt hebben dat je je in de vrije natuur bevindt, kun je kiezen voor een natuurcamping. Wil je graag aan het strand kamperen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, dankzij de vele strandcampings in Denemarken waar je met camper terecht kunt.

Je rondreis door Denemarken met de camper plannen

Voordat je in je huis op wielen stapt en het mooie Denemarken kunt gaan verkennen, zul je het een en ander moeten plannen. Zo is het handig om na te denken over de route, eventueel campings te reserveren en te zorgen voor de benodigde papieren en verzekeringen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet waar je zoal om moet denken bij het plannen van je rondreis door Denemarken met camper.

Routeplanning

Bepaal welke delen van Denemarken je wilt verkennen. Wil je de kustlijn volgen, historische steden bezoeken of juist de natuurparken verkennen? Maak een gedetailleerd reisschema en identificeer interessante tussenstops onderweg.

Camperhuur

Als je geen eigen camper hebt, zoek dan een betrouwbaar verhuurbedrijf. Travelhome is een goede optie in Denemarken. Reserveer op tijd, vooral tijdens het hoogseizoen, en zorg ervoor dat de camper geschikt is voor je reisgezelschap en behoeften.

Campingreserveringen

Bekijk en reserveer campingplaatsen voor je reis. Denemarken heeft een uitgebreid netwerk van campings, maar tijdens het hoogseizoen kunnen populaire locaties snel volgeboekt zijn.

Reisdocumenten en verzekeringen

Zorg ervoor dat je paspoort of ID-kaart geldig is voor de hele duur van je verblijf in Denemarken. Vergeet ook niet om een goede reisverzekering af te sluiten die dekking biedt voor camperreizen. Je kunt hiervoor onder andere bij NKC en ANWB terecht.

Paklijst

Maak een paklijst met essentiële items zoals kleding, beddengoed, keukengerei, EHBO-kit, enzovoort. Denk ook aan benodigdheden voor de camper zelf, zoals brandstof, reserveonderdelen en gereedschap.

Budgettering

Maak een realistisch budget voor je reis, inclusief kosten voor camperhuur, brandstof, campingtarieven, maaltijden en activiteiten. Houd ook rekening met onvoorziene uitgaven.

Reisverzekering

Overweeg een reisverzekering af te sluiten die specifiek gericht is op camperreizen. Deze kan extra dekking bieden voor pechhulp, annuleringen en andere onverwachte gebeurtenissen.

Navigatie en kaarten

Zorg ervoor dat je over actuele navigatie-informatie beschikt. Een GPS-systeem of navigatie-app op je smartphone kan handig zijn, maar zorg ook voor gedetailleerde kaarten van Denemarken.

Weersvoorspellingen

Controleer de weersvoorspellingen voor je reisdata en pas je route indien nodig aan. Houd rekening met mogelijke regenachtige dagen en koudere temperaturen, vooral als je buiten het zomerseizoen reist.

Veiligheid

Neem altijd de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals het dragen van autogordels, het vermijden van rijden onder invloed en het naleven van verkeersregels. Wees ook voorbereid op noodsituaties met een goed uitgeruste EHBO-kit en een telefoon met noodnummers.

Een rondreis door Denemarken én Zweden met camper

Een campertrip naar Denemarken is fantastisch en je hoeft je tijdens een rondreis van enkele weken zeker niet te vervelen. Dat neemt echter niet weg dat je al aardig op weg bent naar de volgende Scandinavische landen en die óók heel veel te bieden hebben. Een rondreis door Denemarken én Zweden kan met camper dan ook prima gecombineerd worden. Vanuit Denemarken kun je namelijk heel gemakkelijk naar Zweden rijden via de Øresundbrug tussen Kopenhagen en het Zweedse Malmö. Hou er rekening mee dat je voor de brug tol moet betalen. Dit kun je vooral regelen of ter plekke betalen. In Zweden is wildkamperen toegestaan dankzij het Allemansretten (allemansrecht) dat bepaalt dat iedereen vrij in de natuur mag recreëren. Controleer – als je een camper wilt huren in Denemarken – wel even of je hiermee ook naar Zweden mag en of je hiervoor verzekerd bent.

Camper naar Denemarken
Camper naar Denemarken

Camperroutes door Denemarken

Je hebt in Denemarken een heleboel opties voor mooie camperroutes. Je kunt zelf een route samenstellen op basis van bezienswaardigheden die je graag wilt bezoeken, maar je kunt ook een bekende camperroute door Denemarken rijden, zoals de Margrietroute. Deze route voert je langs de mooiste kusten, landschappen en bezienswaardigheden van Denemarken. Het is officieel geen camperroute, maar als je niet bang bent voor een wat smaller weggetje of een keer omrijden voor een poortje als je een hoge camper hebt, is hij prima te rijden. Er zijn ook verschillende Vikingroutes te vinden voor geschiedenisliefhebbers. Deze routes voeren je langs bezienswaardigheden en musea in Vikingthema. Als je van heel Denemarken iets wilt zien, kun je ook overwegen om een rondreis te maken door Zuid-Denemarken binnen te rijden en zo eerst Jutland, vervolgens Funen, dan Seeland en tot slot via Falster en Lolland terug te keren met een ferry.

Met de camper naar Denemarken

De wegen en het verkeer

Denemarken staat bekend om zijn goed onderhouden wegen en veilige verkeersomstandigheden, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor camperaars. De hoofdwegen en snelwegen zijn breed en bieden voldoende ruimte voor alle camperformaten en ook de meeste secundaire wegen zijn prima te rijden. De verkeersregels lijken veel op die in Nederland. Op de snelweg mag je meestal 130 km/u rijden en in stedelijke gebieden 50 km/u. Op de secundaire wegen mag je vaak 80 km/u rijden. Sommige steden, zoals Kopenhagen, hebben milieuzones waar beperkingen gelden voor voertuigen met een hoge uitstoot. Controleer of je voertuig voldoet aan de vereisten voordat je deze gebieden betreedt.

Camper naar Denemarken

Tolwegen en bruggen

Eigenlijk zijn er in Denemarken geen tolwegen, maar wel twee tolbruggen. De bruggen waarvoor je moet betalen zijn de Grote Beltbrug (Storebaeltsbroen) en de Sontbrug (Øresundsbroen). De eerste verbindt de eilanden Funen en Seeland met elkaar en is de langste hangbrug van Europa. De Sontbrug verbindt Denemarken en Zweden met elkaar en deze gebruik je dus alleen als je doorreist naar Zweden. Hou er rekening mee dat het tarief voor (grote) campers vaak hoger is dan voor passagiersauto’s. Het kan voordeliger zijn om vooral online je tickets te kopen.

Camper naar Denemarken
Een rondreis door Denemarken met camper

Mooie regio's en bestemmingen

Je hebt in Denemarken heel wat keuze als het gaat om reisbestemmingen en regio’s om te verkennen. Jutland is het gemakkelijks te bereiken met de camper via de Duitsland. Dit enorme schiereiland vormt het vasteland van Denemarken en heeft camperaars een variatie aan landschappen en ervaringen te bieden. In Noord-Jutland vind je de ruige kust van Skagen en de wandelende zandduinen van Rabjerg Mile. Op het eiland Funen vind je prachtige landschappen, mooie kustlijnen en  schilderachtige stadjes. Het eiland Seeland herbergt de bruisende hoofdstad Kopenhagen met allerlei interessante bezienswaardigheden, zoals de Kleine Zeemeermin en het Tivoli Park. Hieronder hebben we een aantal mooie regio’s en bestemmingen voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen over camperreizen naar Denemarken

Zijn er speciale regels of wetten waar ik me aan moet houden tijdens het reizen met een camper in Denemarken?

Ja, er zijn enkele regels en wetten waar je je aan moet houden tijdens het reizen met een camper in Denemarken:

 • Wildkamperen: Wildkamperen is in Denemarken niet toegestaan, tenzij je toestemming hebt van de grondeigenaar. Je moet overnachten op aangewezen campings of camperplaatsen.
 • Verkeersregels: Houd je aan de verkeersregels, inclusief snelheidslimieten en parkeervoorschriften. Zorg ervoor dat je veilig rijdt en de lokale verkeersborden begrijpt.
 • Milieuzones: Sommige steden, zoals Kopenhagen, hebben milieuzones waar beperkingen gelden voor voertuigen met een hoge uitstoot. Controleer of je voertuig voldoet aan de vereisten voordat je de stad inrijdt.

Is het gemakkelijk om campings te vinden in Denemarken?

Ja, Denemarken heeft een uitgebreid netwerk van campings die goed zijn uitgerust en vaak gelegen zijn op prachtige locaties. Je kunt gemakkelijk campings vinden langs de kust, in natuurgebieden en nabij steden. Het wordt echter aanbevolen om tijdens het hoogseizoen vooraf te reserveren, vooral op populaire bestemmingen.

Zijn er beperkingen voor de afmetingen van campers op wegen en in steden?

Ja, in sommige gebieden kunnen er beperkingen zijn voor de afmetingen van campers, vooral in historische stadscentra met smalle straatjes. Zorg ervoor dat je de maximale hoogte-, breedte- en lengtebeperkingen begrijpt voordat je op reis gaat.

Hoe zit het met de kosten van camperreizen in Denemarken?

De kosten van camperreizen in Denemarken kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals brandstofprijzen, campingtarieven en tolgelden (indien van toepassing). Over het algemeen liggen de kosten voor brandstof en levensonderhoud in Denemarken iets hoger dan in sommige andere Europese landen, maar het is nog steeds een betaalbare bestemming voor camperreizigers.

Zijn er specifieke veiligheidsrisico’s waar ik me bewust van moet zijn tijdens het reizen met een camper in Denemarken?

Denemarken staat bekend als een veilig land voor toeristen, maar net als overal ter wereld moet je toch voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen veilig opbergt en houd de deuren van je camper goed vergrendeld, vooral ’s nachts. Wees ook alert op mogelijke verkeersrisico’s en volg de lokale verkeersregels nauwgezet.

Zijn er speciale voorzieningen voor campers, zoals lozingsstations voor afvalwater en sanitaire voorzieningen?

Ja, veel campings in Denemarken bieden voorzieningen voor campers, zoals lozingsstations voor afvalwater en sanitaire voorzieningen. Sommige campings hebben ook faciliteiten zoals wifi, elektriciteit en wasmachines. Het is echter altijd een goed idee om van tevoren te controleren welke voorzieningen beschikbaar zijn op de campings die je wilt bezoeken.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…