Vakantie vieren bij de oude stad Roskilde

Op het eiland Seeland aan het Roskildefjord ligt de stad Roskilde. Dit stadje met een kleine 50.000 inwoners werd rond 980 gesticht. Er werd toen een houten kerkje bij de haven gebouwd en koning Herald 1 nam in het stadje zijn intrek. Een paar decennia later vestigde ook de bisschop zich in Roskilde. Vanwege de belangrijke functie als bisdom die Roskilde toen kreeg, werd het houten kerkje al in 1070 vervangen door een bouwwerk van steen.

Vakantie Roskilde Denemarken

De geschiedenis van Roskilde

Roskilde was tot de 15e eeuw de belangrijkste stad van het eiland. De stad had handelsrechten en kwam tot grote bloei. Halverwege de 15e eeuw verhuisde koning Cristoffel III van Beieren zijn hoofdzetel naar de stad Kopenhagen, op maar 36 kilometer afstand van Roskilde. Dit was een klap voor Roskilde, want Kopenhagen werd hiermee de hoofdstad van het land. In de eeuwen erna werd Roskilde getroffen door oorlogen, de reformatie, stadsbranden en epidemieën. Pas in de 20e eeuw maakte Roskilde weer haar comeback met een nieuwe bloeiperiode.

Als belangrijk verkeersknooppunt voor de spoorwegen en industriële havenstad begon Roskilde eind 19e eeuw weer op te bloeien. Die groei zette in de eerste helft van de 20e eeuw door. Helaas begonnen toen grote schepen steeds vaker naar Kopenhagen uit te wijken en koos ook de industrie geleidelijk aan voor andere bestemmingen. Roskilde verlegde daarom haar focus. In de laatste drie decennia van de 20e eeuw werden toerisme en dienstverlening de belangrijkste bronnen van inkomsten.

De Gotische kathedraal, één van de bezienswaardigheden die je niet mag missen

De Gotische kathedraal van Roskilde is een echte bezienswaardigheid. Er is honderden jaren aan gebouwd en er liggen 39 koninklijke graven omheen. Het is daardoor een kerk geworden met vele grafkapellen. Bovendien is het de eerste van baksteen gebouwde kathedraal in Scandinavië. Baksteen vormde daarna de inspiratie voor veel andere kerken in de landen Denemarken, Zweden en Noorwegen. Doordat er in Roskilde eeuwenlang nieuwe delen aan de kathedraal werden gebouwd, zijn de diverse kerkelijke bouwstijlen door de eeuwen heen goed in deze kathedraal terug te lezen.

Gotische Kathedraal Roskilde
Gotische Kathedraal Roskilde

De rijzige kerk met hoge ramen heeft ook haar plek gevonden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Mooi zijn de groen uitgeslagen koperen elementen die de randen van de voorgevel en de torenspitsen omlijsten. In het hoge middenschip van de kerk hangt rechts een prachtig orgel. Ook het gouden altaar in de kerk is een ornament dat je absoluut gezien moet hebben.

Een vakantie vol met activiteiten

Heel interessant om in Roskilde te bezoeken is het Vikingmuseum. Dit is het nationale museum van Denemarken voor de scheepvaart vanaf de prehistorie tot aan de middeleeuwen. Het museum ligt aan de haven van Roskilde. Het gebouw van het museum is niet bijzonder mooi, maar de collectie is dat wel. Het museum is levendig en voert ook zelf onderzoeken uit. Je komt er maar liefst vijf originele Vikingschepen tegen die je kunt bezichtigen. Het water van het Roskilde Fjord vormt daarbij een inspirerende achtergrond. Je kunt in het water van de museumhaven ook zelf aan boord gaan van historisch gemodelleerde Vikingschepen. Die hebben een zeil, maar er moet ook worden geroeid. Rondvaren in zo’n grote Vikingboot is een belevenis voor het hele gezin. In het museum kan ook lekker worden gegeten. Wil je niet in de rij staan om naar binnen te gaan, bestel dan je tickets alvast vooruit.

Seeland is een eiland met veel natuur. Het is dus niet vreemd dat Roskilde zelf ook hierdoor wordt omgeven. Een echte aanrader is in dit verband het Boserup Skov natuurgebied. Je kunt er heerlijk over mooie paden wandelen en gebruik maken van diverse uitzichtpunten. Zoals bijvoorbeeld de Skjoldungeshelteren. Deze shelter heeft zelfs een eigen open haard. Je hebt hier ruim uitzicht over de baai. Deze shelter is wel erg bijzonder, want je mag hem alleen gebruiken als je hem vooraf boekt. Heb je daar geen zin in, kies dan voor een ander uitzichtpunt.

En natuurlijk is er in en om Roskilde nog veel meer te doen. Bijvoorbeeld:

  • Het Roskilde festival. Bestaat al meer dan vijftig jaar en is met meer dan 100.000 bezoekers één van de grootste popfestivals in Europa.
  • Het Roskilde museum. In dit museum komt de lokale geschiedenis voor je tot leven.
  • Wandelen in het vriendelijke stadspark Byparken.

Genieten in de lange winkelstraat

Roskilde is natuurlijk ook een locatie om avontuurlijk de winkels te gaan bekijken. Wat dat betreft kom je in het stadje op een leuke manier aan je trekken. Het winkelend publiek wordt vooral getrokken naar één lange winkelstraat. Die heet de Algade en bevat ook heel wat winkels die we in Nederland niet kennen. Lekker uitrusten doe je hier op een terras. Vooral in de zomer is dit leuk, omdat het weer in Roskilde dan erg aangenaam is.

Mooi verblijf tijdens je vakantie in Denemarken

Tijdens je vakantie wil je vast wel een paar dagen in Roskilde verblijven. Natuurlijk zijn er leuke hotels in Roskilde, we noemen er een paar:

  • Het Zleep Hotel Prindsen Roskilde. Het gebouw dateert uit 1695 en je kunt er mooie kamers met wifi huren. Het interieur is met zijn tijd meegegaan en is luxe en modern.
  • Een Country flat op 5 kilometer van Roskilde. Hier zit je midden in de natuur, maar wel met luxe voorzieningen. Wandelend of fietsend ben je zo in de stad.
  • Het Comwell Roskilde ligt op 5 minuten rijden van de stad. Dit hotel ligt aan het Roskilde fjord en biedt daardoor een prachtige, natuurlijke omgeving.

Bestemming Roskilde Denmark, hoe ernaar toe?

Vliegen naar Roskilde doe je bijvoorbeeld vanuit Amsterdam naar luchthaven Kopenhagen Denemarken (CPH). Zo’n vlucht duurt anderhalf uur en kan al worden geboekt voor een paar tientjes.

Ook treintickets worden soms al aangeboden voor minder dan 20 euro. De afstand is 594 kilometer en verloopt via Hamburg in Noord-Duitsland. Je bent ongeveer 5 uur onderweg.

En dan is er natuurlijk nog je eigen auto. Over de weg is de afstand ongeveer 800 kilometer. Met die route gaan we ervan uit dat je via Heiligenhafen in Noord-Duitsland de E47 neemt, rechtstreeks naar het eiland Seeland. Je kunt ook via de stad Kolding in Jutland rijden, maar dan wordt de route verlengd naar 920 kilometer.

Veel gestelde vragen over Roskilde

Waar ligt de stad Roskilde?

Roskilde ligt op het Deense eiland Funen aan het Roskildefjord. De hoofdstad Kopenhagen ligt vlakbij. Daar rijd je in 45 minuten naartoe.

Is Roskilde een oude stad?

Jazeker, de stad bestaat al sinds het jaar 980 en heeft een bewogen geschiedenis achter zich liggen.

Zijn er in Roskilde bezienswaardigheden?

Nou en of. De eerste bakstenen Kathedraal in Scandinavië bijvoorbeeld. Deze Gotische kathedraal staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Verder vind je in de stad het beroemde Vikingmuseum en kun je dichtbij Roskilde door het Boserup Skov natuurgebied wandelen.