Ribe: geniet van het Middeleeuwse centrum

Mijmeren over Ribe, is wegdromen bij de oudste stad van Scandinavië. Ribe ligt aan de Noordzeekust en daarmee dus aan de linkerkant van het grote schiereiland dat vanaf Duitsland omhoog steekt. Dit deel van Denemarken draagt de naam Jutland. Hemelsbreed ligt Ribe op dezelfde hoogte als de eilanden Funen en Seeland die rechts aan Jutland grenzen.

Geschiedenis van Ribe

Ribe ontstond in de 8e eeuw na Christus. De plek werd vooral door Friezen en Noormannen bevolkt. Er bestond een strikte scheiding tussen heidenen en christenen. De heidense inwoners bevolkten de noordkant van de rivier de Å, terwijl de tot het christendom bekeerde bewoners aan de zuidkant van de rivier woonden. Ribe werd in de 10e eeuw een bisdom en kreeg in de 12e eeuw haar eigen domkerk. In de loop van de eeuwen groeide de stad uit tot een belangrijke handelsplaats. Ribe bleef deze functie behouden tot het midden van de 17e eeuw. Toen maakte allerlei ontwikkelingen een einde aan de prominente plek die Ribe in Denemarken innam. De Reformatie speelde een rol, maar ook de rivier de Å die de stad doorkruist slibde dicht. De overwegend houten huizen vielen in 1580 ten prooi aan een grote stadsbrand. Zo’n 50 jaar later volgden overstromingen, oorlogen en uiteindelijk de pestepidemie.

Bezienswaardigheden van Ribe

Doordat het belang van Ribe afnam, werden oude gebouwen niet vervangen door nieuwbouw. Dit heeft nu als vrolijk gevolg dat deze antieke stad voor een groot deel in haar oorspronkelijke staat behouden is. Een wandeling door het stadje levert bijna een overdosis aan antieke indrukken op. De straten zijn gevuld met vakwerkhuisjes en andere antieke bouwwerken in aantrekkelijke kleuren. Ook de langgerekte boulevard langs de rivier de Å is een bezoekje waard.

Ben je benieuwd naar de bezienswaardigheden, dan staat het Ribe Viking Center bovenaan. Je kunt er urenlang de overblijfselen van de Vikingcultuur bewonderen. Leuk voor jezelf en natuurlijk hartstikke interessant voor je kinderen.

Ribe Viking Center

De Ribe Domkirke wil je ook niet missen. De kerk werd al in 1117 gebouwd. Hij vormde lange tijd het middelpunt van het bisdom dat vanuit Ribe Denemarken bestuurde. Deze domkerk bezit felgekleurde glas-in-lood ramen en is voorzien van muur- en plafondschilderingen in typisch Scandinavische stijl. Met zijn groene dak staat de kerk mooi op het centrale plein.

Maak je een wandeling richting de zee, dan kom je de bekende Kammerslusen tegen. Dit kleinschalige sluizencomplex laat zien dat niet alleen de Nederlanders zich bezighouden met waterbeheersing. Het complex werd in 1912 in gebruik genomen, nadat verschillende stormvloeden het gebied hadden overstroomd. Wandel je na dit complex een stukje door, dan heb je een mooi uitzicht over de Deense wadden. Je loopt hier ook zomaar de kans om een zeehond tegen te komen.

Kammerslusen
Kammerslusen

Weer Ribe

Het weer in Ribe laat zich goed vergelijken met de weersomstandigheden in Nederland. Dat is natuurlijk niet zo gek, omdat Ribe net als het westen van Nederland aan de Noordzee ligt. Het levert een gematigd zeeklimaat op, waarbij de winters mild zijn en de zomers zonnig. Denemarken ligt dichter bij de poolcirkel dan Nederland. Daardoor zijn de dagen in de zomer langer en wordt het rond 21 juni nauwelijks donker. Door het gematigde zeeklimaat kun je hier genieten van langgerekte zomerdagen.

Overnachten in Ribe

Ribe Denemarken is een bestemming voor veel toeristen. Toch is het in de antieke stad nooit vervelend druk. Veel mensen blijven graag in Ribe overnachten en daar zijn ook diverse voorzieningen voor. Je vindt over de stad verspreid diverse hotels. Sommige daarvan zijn aan de buitenkant modern, maar je kunt ook overnachten in klassieke panden. Zoals je vast wel weet is Denemarken een heerlijk land voor kampeerders. Ook bij Ribe kun je dus lekker in je tent verblijven of in je caravan of camper als je daarmee op stap bent. Hou jij wel van luxe en ben je graag op jezelf, dan kun je bij Ribe ook in een prachtig vakantiepark terecht.

Hotels Ribe

In en rond Ribe zijn er tientallen hotels waar je ontspannen kunt verblijven. Het is daarbij fijn dat je uit diverse prijsklassen kunt kiezen. Kies je voor eenvoudig, dan reserveer je bij Restaurant Backhaus. Dit hotel ligt op 100 meter afstand van de Domkerk en je kunt er al terecht voor prijzen van minder dan € 70 per nacht.

Maar je kunt ook wat luxer gaan zitten en kiezen voor Hotel Dagmar. Je moet dan rekening houden met een overnachtingsprijs die boven de € 150 ligt. Dit hotel is gevestigd in een historisch pand dat aan het einde van de Middeleeuwen in Ribe werd neergezet. Je zit midden in het centrum en logeert recht tegenover de Ribe Domkirke.

Maar je kunt ook besluiten om net buiten de stad te gaan zitten. Lekker middenin de natuur. Daar tref je de Storkesøen Ribe Holiday Cottages and Apartments aan. De afstand naar het centrum van Ribe bedraagt slechts 1 kilometer. De Noordzee is maar 6 kilometer ver. De prijzen voor een verblijf zijn hier gemiddeld. Ze lopen vanaf € 100 per nacht.

Campings in Ribe en omgeving

Bij Denemarken denk je vooral aan natuur. Dat is bij Ribe niet anders, dus is kamperen bij dit antieke stadje ook een leuke optie. Er zijn in de omgeving van Ribe verschillende campings, maar de Ribe Camping ligt het dichtst bij het centrum van de stad. Het is een open camping op gras die op sommige plaatsen doorsneden wordt door lage rijen struiken. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en je kunt er met een tent, caravan of camper staan. Ook worden er op het kampeerterrein diverse huisjes verhuurd. Daaronder ook een aantal (moderne) vakwerkhuisjes.

Vakantiepark in Ribe

Naast het oude stadje vind je het Ribe Byferie Resort. Dit vakantiepark is van alle gemakken voorzien en ook volledig ingericht op gezinnen met kinderen. Je kunt jouw verblijf hier zo luxe maken als je zelf wilt. De overnachtingsprijzen beginnen bij € 110.

Veelgestelde vragen over Ribe

Waar ligt Ribe Denemarken?

Het stadje ligt in het zuidwesten van de provincie Jutland, aan de Noordzee.

Hoe oud is Ribe?

Ribe ontstond vanaf het jaar 710. Het stadje is daarmee de oudste stad van Denemarken en tegelijk ook van heel Scandinavië.

Zijn er bezienswaardigheden in Ribe?

Jazeker, in dit oude stadje valt veel te zien. Je vindt er onder andere het Ribe Viking Center, de Ribe Domkerk en de bekende Kammerslusen.

Hoe is het weer in Ribe?

Er heerst een gematigd zeeklimaat, dat vergelijkbaar is met het Nederlandse klimaat. De winters zijn mild en de zomers zonnig.

Kun je overnachten in Ribe Denemarken?

Jazeker, dit kan op meerdere manieren. Zo zijn er verschillende hotels in Ribe, gezellige campings en het luxe Ribe vakantiepark Ribe Byferie Resort.