Denemarken heeft als land veel natuur en een groot aantal steden te bieden. Sommige daarvan zijn groot en andere klein. Veel bewoning tref je aan op het vasteland, in de provincie Jutland. Maar ook op de twee eilanden Funen en Seeland valt er veel te ontdekken.

De stad Odense op Funen
Zo ligt in het zuiden van Denemarken de op twee na grootste stad van het land. Het is de stad Odense, die ligt op het eiland Funen aan het Odensefjord. De stad heeft ruim 180.000 inwoners. Het is ook de geboorteplaats van een beroemde persoonlijkheid. Hier werd namelijk in 1805 de Deense schrijver Hans Christian Andersen geboren. Hij schreef gedichten en romans, maar is bij ons vooral bekend vanwege zijn sprookjes. In zijn tijd woonden er in de stad nog maar 6.000 mensen.
Aangezien Odense al ruim 1030 jaar bestaat, is het een stad waar aardig veel te zien valt. Naast een flink aantal musea vind je in deze stad ook een heuse ZOO. De naam van Odense voert terug op de tijd van de Vikingen. Het is een verbastering van ‘Odins tempel’ en die naam verwijst naar de oorspronkelijke functie als Vikingburcht.
Het nieuwe Hans Christian Andersen Museum
In Odense wisselen oude huisjes en groen elkaar af. Dit zorgt voor een prettige atmosfeer wanneer je door de stad heen wandelt. Maar de stad is ook met haar tijd meegegaan. Zo werd uitbundig op de populariteit van Hans Christian Andersen voort geborduurd. In 2021 werd een prachtig nieuw museum geopend. Dit Hans Christian Andersen Museum straalt aan alle kanten poëzie uit. Het werd door de bekende Japanse architect Kengo Kuma ontworpen en ligt in het hart van de stad. Het vele hout met glas en de ronde vormen, brengen je al gauw in vervoering. De groene omgeving waarin het museum haar plek kreeg, draagt daar nog eens extra aan bij. Binnen dit moderne museum is bewust ingezet op rijke fantasie.
Je kunt flink door het museum dwalen, want het beslaat maar liefst 5.600 m2 grondoppervlak. Moderne technologieën brengen de sprookjeswereld van Andersen op een aanlokkelijke manier tot leven. Wil je vlot naar binnen wandelen, bestel dan je kaartjes alvast van tevoren.
De haven en domkerk in Odense
Maar Odense is natuurlijk veel meer dan alleen maar Hans Christian Andersen. De stad houdt vandaag de dag heel duidelijk aansluiting met de huidige tijd en laat dit met haar moderne havengebouwen tot uiting komen. De haven van Odense is al zo’n 150 jaar in bedrijf, maar de nieuwe architectuur heeft de laatste jaren haar kans gekregen. Tijdens een wandeling door het gebied, zie je hoe oude gebouwen een prachtige nieuwe woonfunctie en culturele functie hebben gekregen.
Daarnaast blijft de lange geschiedenis van Odense erg interessant. Die zie je bijvoorbeeld terug in de rijzige Domkerk Sint-Knud in Odense. Deze dom is van baksteen gebouwd en helemaal in gotische stijl. De bouw begon al in 1101 als opvolger van de houten kerk die hier eerst stond. Tussen 1300 en 1500 werd in kalksteen aan de kerk verder gebouwd. De hoge toren van de domkerk werd pas in 1586 afgebouwd. De Sint-Knud bezit een prachtig altaar van Claus Berg dat stamt uit 1521. Een bezoek aan deze kerk is absoluut de moeite waard.
Terrasje pakken en winkelen in Odense
Maar in zo’n stad als Odense wil je vast niet alleen maar dingen bekijken. Wandelen en winkelen horen er immers ook bij. Wat dat betreft moet je in het oude centrum zijn. Daar vind je de Kongensgade en Vestergade waar je als voetganger alle ruimte hebt. Je vindt er kleding van alle merken en natuurlijk zijn de grote winkelmerken hier ook uitgebreid vertegenwoordigd.
Maar bovenal is de sfeer hier erg leuk. De mooie oude huisjes in allerlei kleuren wisselen elkaar op een vrolijke manier af. Tussen de kledingrekken in de straat, tref je ook gezellige terrasjes aan. Daar kun je heerlijk uitrusten tijdens je shopping tour. Zeker in de zomer valt daar goed te genieten. De avonden zijn lang en het weer in Odense is dan goed. In de binnenstad kun je ook goed eten. De restaurants zijn er in alle soorten, van hip tot traditioneel. Dat geldt ook voor de gerechten. Die lopen van vis in alle soorten tot een lekkere pizza.
Hotels in Odense voor een prettig verblijf
Om Odense en het omliggende Funen goed te bekijken, moet je eigenlijk wel meer dan één dag uittrekken. Daarom geven we je gelijk een paar tips hoe je in Odense kunt overnachten. Ga je voor strak en modern, kies dan het Cabinn Odense op 300 meter van het centrum. Veel gasten beschouwen dit hotel als een toplocatie.
Maar overnachten in klassieke stijl is ook erg leuk. Daarom wijzen we je op het statige Milling Hotel Plaza dat gebouwd werd in 1919. Je zit hier net buiten het drukste deel van het centrum, tegenover het park Kongens Have.
Liever een leuke B&B? Kies dan het Odense City B&B aan de Vindegade. Je zit hier maar 500 meter van het centrum en hebt koffie en theefaciliteiten op je kamer.
Hoe ga je naar Odense toe?
Dan rest natuurlijk nog de vraag hoe je het beste in Odense kunt komen. Met de auto kan je er zo naartoe rijden. De afstand is 790 kilometer en daar doe je ongeveer 8 uur en een kwartier over. Natuurlijk neem je een paar pauzes, dus het beste reken je er zo’n 1,5 uur bij.
Maar je kunt ook met de trein naar Odense toe. Dat kan al vanaf een paar tientjes voor een enkele reis, maar dan ben je wel een paar uur langer onderweg. Met de trein moet je rekenen op een reistijd van ongeveer 13,5 uur. Dat is gerekend vanaf Amsterdam, waar je ongeveer 17 keer per dag kunt vertrekken.
Het meest relaxed zit je in het vliegtuig. Helaas vliegt dit niet rechtstreeks naar Odense. Daardoor ben je toch al gauw een uur of 6 onderweg. Ben je goed op tijd met het boeken van de vlucht, dan zijn de prijzen laag. Odense heeft een eigen luchthaven, dus je bent na aankomst al dicht bij de stad. Op de luchthaven kun je eenvoudig een auto huren. Dat is leuk als je ook de omgeving wilt gaan verkennen.
Veel gestelde vragen over Odense
Wat is er te zien in Odense?
In Odense is er heel veel te bekijken. Je kunt naar het nieuwe Hans Christian Andersen Museum gaan, de Sint-Knud Kathedraal bekijken, de moderne architectuur in de haven bewonderen en nog veel meer.
Wat betekent Odense?
De naam Odense is afgeleid van het Noorse Odins Tempel. De plek had oorspronkelijk de functie als Vikingburcht. Er is nog steeds een straatnaam die aan de locatie van die burcht herinnert.
Is Odense een leuke stad?
Jazeker, de stad wordt wel de groenste stad van Denemarken genoemd. Je kunt er naar het gloednieuwe Hans Christian Andersen museum gaan, maar ook heerlijk shoppen in de oude stad.