In Aarhus genieten van meer dan 1000 jaar sfeer

Noordoostelijk in Jutland ligt de op een na grootste stad van Denemarken. Het is de stad Aarhus met ongeveer 340.000 inwoners. We bevinden ons hier in de regio Midden-Jutland, direct aan zee. Die zee is het Kattegat en het zeewater voor de kust bij Aarhus heet de Aarhus Bught. Deze bocht van Aarhus vormt de ingang van een grote baai. Aan de zeekust is het in de zomer goed toeven. Je treft er langgerekte stranden aan en een uitgestrekte jachthaven vol met grote en kleine boten.

Veel culturele bezienswaardigheden in Aarhus

Aarhus, spreek uit ‘Oorhoes’, is een heerlijke stad om te verkennen. Dicht aan de kust kom je terecht in het oude centrum. Dit wordt doorsneden door de Aarhus rivier. Je kunt Aarhus ook als vertrekpunt nemen voor een tocht over zee naar het Deense eiland Seeland. Je neemt dan de boot die vertrekt vanaf het verste punt dat het diepst in zee steekt. Hier ligt namelijk de ferryhaven van Aalborg. In de stad wordt ook gestudeerd. Het is dus een studentenstad en mede daardoor rijk aan musea en andere culturele activiteiten. Dit werd ook internationaal erkend in 2017, toen Aarhus werd uitgeroepen tot Europese culturele hoofdstad.

Attracties van oud tot nieuw

Hoewel het onmogelijk is om alle culturele attracties op te noemen, kunnen we er wel een begin mee maken. De bekendste is nog steeds de Gamle By. Dit museum in de oude stad staat met 3 Michelin-sterren met stip op nummer 1. De geschiedenis trekt hier levend aan je voorbij. Je wandelt door de huidige tijd en gaat terug naar de periode voor 1900. De mensen en hun winkeltjes die je er tegenkomt lijken nog steeds in die tijd te leven. Ook de jaren ’20 van de afgelopen eeuw worden niet vergeten. Bij de autodealer in het museum kun je veel modellen uit die tijd bewonderen. Gamle By is een prachtig openluchtmuseum met in totaal zo’n 75 historische gebouwen. Kies je voor een zelfgeleide audiotour door de Gamle By, dan kun je voorafgaand aan je bezoek de kaartjes al online bestellen.

Gamle By - openluchtmuseum in Aarhus
Gamle By – openluchtmuseum in Aarhus

Stappen we vanuit het verleden direct door naar het heden, dan komen we terecht ARoS Aarhus Art Museum. Dit is het meest bezochte kunstmuseum van Scandinavië. Doorlopend vinden er tentoonstellingen plaats. Het museum zelf beschikt over een collectie die begint in de 19e eeuw en loopt tot aan vandaag. Heel mooi is ook de ‘Regenboog panorama’ op het dak. In een 360 graden rondgang, geniet je van een prachtig overzicht over de stad Aarhus.

In Aarhus wandelen van kathedraal tot IJsberg

Het centrum van Aarhus kent een flink aantal highlights. Wandel gerust eens door de historische wijk Midtbyen en bekijk de prachtige huisjes in de Møllestien. Je treft hier gekleurde huisjes aan die in veel gevallen al dateren uit de 18e eeuw.

In het centrum van vind je nog veel meer bezienswaardigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hoogste kathedraal van Denemarken? De kathedraal van Aarhus is 96 meter hoog. In zijn eerste versie werd hij al in 1300 in gebruik genomen. Helaas ontstond er brand, die mondde uit in een grote stadsbrand. De toenmalige kathedraal en een groot deel van het toenmalige Aarhus werden vernietigd. Ook in 1642 ontstond er een grote brand. De kathedraal verloor hierdoor haar oude klokkentoren. Gelukkig bleef het interieur van de kerk gespaard. Er hangen vandaag de dag nog steeds fresco’s in de kathedraal die rond 1500 geschilderd zijn. Zeer bijzonder is ook het ‘Lazarusraam’. Dit schilderij dateert al van rond het jaar 1300.

Ook Aarhus heeft een modern bouwproject waar de stad erg trots op is. Het zijn de wooncomplexen in de vorm van diverse ijsschotsen. Dit complex staat aan de rand van de zee en werd in 2013 opgeleverd. Het bestaat uit puntige driehoekige gebouwen, die allemaal verschillend zijn. Sommige appartementen zijn voorzien van een balkonnetje in een doordringend blauwe kleur. Die kleur accentueert opnieuw het ‘ijzige karakter’ van dit beroemde bouwproject. Dit woningbouwproject Isbjerget mag je absoluut niet missen als je de stad bezoekt.

Isbjerget  Aarhus
Isbjerget

Uitgebreid shoppen in Aarhus

Møllestien grenst aan de westkant van het Latijns kwartier. Dit stadsdeel aan zee is niet alleen beroemd vanwege haar oude bebouwing. Je kunt er ook heel gezellig shoppen. Allerlei winkeltjes zorgen voor nieuwe verrassingen. Het is een wijk waar vanzelfsprekend ook de vintage haar weg heeft gevonden. Verder kom je hier veel creatieve boetiekjes tegen met leuke kleding. Het aanbod is divers. Zo zijn ook de grote modewinkels in dit stadsdeel goed vertegenwoordigd. Heb je even genoeg gelopen, dan kun je ontspannen uitrusten op één van de gezellige terrasjes.

Het weer in Aarhus

Ben je van plan om Aarhus te bezoeken, dan vraag jij je misschien af in welke tijd van het jaar je dit het beste kunt doen. De periode van juni tot augustus is hiervoor het beste moment. De temperatuur is aangenaam en er valt haast geen regen. Dat wordt dus genieten op de vele terrasjes die de stad rijk is. In de maand juni ligt de temperatuur van het water op het hoogste niveau. Die temperatuur kan dan oplopen tot 25 graden. Gemiddeld zakt de watertemperatuur in augustus naar 21 graden. In beide gevallen is de temperatuur ruim voldoende om tijdens een dagje strand de zee in te stappen.

Je verblijf in Aarhus

Zo’n bekende stad als Aarhus staat natuurlijk bol van de accommodatie voor toeristen. Die verblijven zijn gevestigd in uiteenlopende gebouwen. Je kunt kiezen voor heel modern, maar je ook laten verwennen in een wat klassieker verblijf. Een voorbeeld van dit laatste is het SOFS Boutique hotel. Het is een toplocatie in de Latijnse wijk. De bekende locaties liggen allemaal op maar een paar minuten lopen. Bovendien zit je hier dicht bij het strand.

Zit je liever in een modern gebouw? Overweeg dan eens het Radisson Blu Scandinavia Hotel Aarhus. Dit moderne gebouw ligt net buiten het klassieke centrum. De kamers zijn ruim, modern en goed verzorgd. Zeker als je op een hogere etage zit, heb je hier een prachtig uitzicht over de stad. Meer tips om te overnachten in Aarhuis:

Vliegtuig, trein of auto. Hoe kom je het beste in Aarhus?

Aarhus is vanuit Nederland op allerlei manieren te bereiken. Neem je de auto, dan rijd je er ongeveer 7,5 uur over. Je moet natuurlijk wel een paar pauzes nemen, dus je werkelijke reistijd zal iets langer zijn. Dat is helemaal niet erg, want rijden door Noord-Duitsland en de provincie Jutland in Denemarken is bepaald geen straf. Je hoeft alleen maar de A1 te volgen, tijdens een autorit die 820 kilometer lang is.

Heb je geen zin om zelf te sturen, dan kun je natuurlijk ook de trein naar Aarhus pakken. Die vertrekt 24 keer per dag vanuit Amsterdam. Natuurlijk maak je met de trein een flink aantal tussenstops, waardoor de reistijd kan oplopen tot een kleine 15 uur. Maar hé, je zit met je handen vrij en lekker droog. Bovendien kun je onbelemmerd genieten van het mooie uitzicht uit de trein.

Doe je het liever helemaal luxe en vlot, dan is het vliegtuig de fijnste oplossing. De prijzen voor zo’n reis door de lucht variëren enorm. Om op een budgettair aantrekkelijke manier te reizen, is het verstandig om vooraf het internet even af te speuren. De vlucht vanuit Amsterdam verloopt niet rechtstreeks. Je hebt namelijk een tussenstop op het vliegveld van Billund midden in Denemarken. Je moet daarom voor de vlucht wel een uur of 4 à 5 uittrekken. Maar dan sta je ook op de plek waar je moet zijn. Wil je in Aarhus lekker mobiel zijn? Huur dan op het vliegveld gelijk een auto. Er is keuze genoeg.