Jutland met grote en kleine steden en prachtige natuur

Steken we de grens over naar Jutland, dan starten we in de regio die het vaste land van Denemarken vormt. Jutland steekt als een schiereiland recht boven Duitsland uit. Het grootste deel van de Deense bossen vind je in Jutland. Hier wordt veel geld mee verdiend in de vorm van houtkap.

Jutland heeft zo’n 2,5 miljoen inwoners. Dit betekent dat ongeveer een derde van de Deense bevolking in deze regio woont. De beste periode om Jutland te bezoeken loopt van juni tot en met augustus. De gemiddelde temperatuur in de maand juli bedraagt 21 graden.

Bekende grote steden in Jutland

Jutland is het meest bereikbare deel van Denemarken. Je rijdt er met de auto zo naartoe. Het is dus logisch dat er in dit deel van Denemarken verschillende steden zijn ontstaan. Kijken we naar Noord-Jutland, dan zien we daar Aalborg liggen. Deze stad ligt aan het prachtige Limfjord.

Iets lager aan de oostkust van Jutland, komen we bij de stad Aarhus uit. Deze havenstad ligt aan de Aarhus bocht in het Kattegat. Het is een belangrijke stad in de regio Midden-Jutland. Qua grootte staat Aarhus op nummer twee, direct na hoofdstad Kopenhagen die trouwens met ruim 600.000 meer dan twee keer zoveel inwoners heeft.

De kleinere steden van Jutland

Zakken we nog wat verder af naar Zuid-Jutland, dan komen we daar twee steden tegen die wat kleiner zijn. Toch zijn die twee ook bekend. Het zijn Kolding en Esbjerg. Kolding heeft zo’n 60.000 inwoners en is een havenstad die vlakbij de oversteek naar het eiland Funen ligt. Esbjerg ligt helemaal aan de andere kant van Jutland, aan de Noordzee. Deze stad heeft ruim 72.000 inwoners en is de grootste havenstad van het land.

Met deze steden zijn nog lang niet alle belangrijke plekken in de regio genoemd. Er zijn namelijk ook een flink aantal kleinere stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. Als eerste voorbeeld kunnen we Billund noemen. Dit plaatsje is vooral bekend vanwege de eerste vestiging van pretpark Legoland.

Maar ook stadjes als Vejle, Horsens, Brande, Herning, Silkeborg en Holstebro moet je zeker niet over het hoofd zien.

Wat vinden we in Billund?

De grotere steden kregen op deze website al hun eigen plek. Maar wie Jutland echt wil leren kennen, kan er niet omheen om de vele kleinere steden te bezoeken. Hiervoor bleek al dat Billund bekend is vanwege Legoland. Het stadje zelf is niet zo groot en heeft maar 9.000 inwoners. Dat pretpark Legoland bij deze plaats ligt is niet zo gek. Hier zijn namelijk de Legofabrieken gevestigd. Ze vormen het economische hart van de stad. Legoland zelf werd in 1968 geopend en toont sindsdien wat de Legofabrieken te bieden hebben. Wil je ernaartoe, koop dan de kaartjes vooraf. Je kunt dan gemakkelijk naar binnen lopen.

Billund

Billund beschikt over een groot vliegveld. Je vliegt er vanaf Schiphol in 1 uur naartoe. Ben je in Billund, maak dan ook de wandeling door het sculptuurpark. Deze wandeling is 1,3 kilometer lang en je ziet er grote sculpturen van staal, brons, graniet en keramiek. Die mag je gewoon aanraken. Als je zin hebt kun je er zelfs bovenop klimmen.

Grappig is ook het kleine telefoonmuseum. Je mag gratis naar binnen en bekijkt hier een verzameling telefoontoestellen waarvan de oudste uit 1884 dateert.

Verder naar Vejle

Ten oosten van Billund ligt het plaatsje Vejle. Deze plaats is met zo’n 52.000 inwoners een stuk groter. Het stadje bestaat al zo’n 1.000 jaar en heeft in de Hanzeperiode een flinke groei doorgemaakt. Er staat een prachtige oude windmolen in de stad en shoppen in het centrum doe je in een autovrij gebied. De winkelstraten zijn gezellig en bestaan voor een groot deel uit oudere panden. Maar aan de haven vind je ook moderne architectuur. Het futuristisch vormgegeven woongebouw ‘The Wave’ is daar een voorbeeld van.

Esbjerg in West-Jutland

We verplaatsen ons even naar West-Jutland en komen daar de stad Esbjerg tegen. Je kunt dit eigenlijk niet een klein stadje noemen, vooral niet omdat hier de grootste haven van Denemarken ligt.

Esbjerg is een relatief nieuwe stad, want met de bouw werd pas in 1868 begonnen. Denemarken was in de oorlog zijn belangrijkste havenstad aan de Noordzee kwijtgeraakt en Esbjerg moest deze vervangen. De stad is ruim opgezet, maar oogt door zijn bebouwing klassiek. De winkelstraat is een voetgangersstraat en heet de Kongensgade. Je treft hier een ruim winkelaanbod aan en kunt er dus gezellig en langdurig shoppen.

De Deense kunstenaar Svend Wigg Hansen ontwierp het kunstwerk van vier grote zittende mannen. De negen meter hoge mannen staan aan de kust, waarbij deze vier mannen uitkijken over de zee. Het kunstwerk draagt de naam: Man meets the sea.

Man meets the sea esjberg
Man meets the sea

Het 1.000 jaar oude Holstebro

Tot slot gaan we naar het noordwesten van Jutland en komen uit in de plaats Holstebro. Ook dit stadje bestaat al zo’n 1.000 jaar. De plaats ligt aan de rivier de Storå. Dit is één van de langste rivieren van Denemarken. De stad was in de Middeleeuwen en belangrijk handelscentrum, terwijl in de 19e eeuw de tabaksindustrie er haar plek kreeg. Holstebro heeft een gezellig centrum. Je kunt er lekker winkelen en gezellig een terrasje pakken. Maar ook een bezoekje aan het kunstmuseum of het muziektheater behoort tot de mogelijkheden. In de buurt van het treinstation tref je ook een bijzondere sculptuur aan. Dit is een hommage aan de bewoners van Holstebro. Een leuke bezienswaardigheid die je niet wilt missen.

Genieten van het landschap van Jutland

Een reis door Jutland brengt je door een heel gevarieerd landschap. In het midden van Jutland tref je heuvels en dalen aan. Het westen loopt plat af naar de Noordzee. Hier zie je veel zandduinen. Het oosten is op een andere manier weer heel gevarieerd. Hier hebben de graslanden de overhand. Reis je van stad naar stad, dan is het fijn om met de auto te gaan. Blijf je een paar dagen op dezelfde plek, pak dan eens de fiets en maak een rit door de omgeving. Je komt dan helemaal tot rust.

Veel gestelde vragen over Jutland

Is Jutland drukbevolkt?

Hoewel Jutland met 2,5 miljoen inwoners een derde van de Deense bevolking herbergt, is er heel veel ruimte en rust. Zo groeit in Jutland bijvoorbeeld het grootste deel van de Deense bossen.

Zijn er in Jutland grote steden?

Jazeker, dat zijn de steden Aalborg en Aarhus. Aalborg ligt het meest noordelijk, aan het bekende Limfjord. Aarhus is een flinke havenstad en ligt in het oosten van Jutland aan het Kattegat.

Zijn er ook kleinere steden die interessant zijn in Jutland?

Ook die zijn er volop. We noemen hier bijvoorbeeld: Billund, Vejle, Horsens, Brande, Herning, Silkeborg en Holstebro. Allemaal plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn.

Is het landschap van Jutland mooi?

Zeker. Jutland is heel mooi om doorheen te reizen. Het landschap is gevarieerd, met heuvels en dalen in het midden, een platte kust met zandduinen in het westen en graslanden in het oosten.