Een reis naar Groenland: het grootste eiland ter wereld

Veel mensen weten het waarschijnlijk niet eens, maar Groenland behoort wel degelijk tot Denemarken. Dit ondanks de afstand tussen beide landen, welke ongeveer 3532 kilometer bedraagt. Ga je in Groenland op vakantie? Dan begeef je je dus eigenlijk op Deens grondgebied!

Groenland is officieel het grootste eiland ter wereld dat géén continent is. Je vindt hier uitgestrekte landschappen met gletsjers, fjorden, bergen, een verbazingwekkende fauna en traditionele nederzettingen. Maar ook herbergt het land eigentijdse steden met winkels, bars en bioscopen.

Overweeg jij een reis naar Groenland te maken? Dan zal je een goede voorbereiding moeten treffen. In dit artikel kom je alles te weten over dit unieke land en hoe je een vakantie er naartoe kunt realiseren!

Reis naar Groenland

Groenland op de wereld kaart

Waar ligt Groenland eigenlijk precies? Feitelijk ligt Groenland ten oosten van de Canadese Arctische archipel van het Noord-Amerikaanse continent.

Fysiografisch gezien maakt Groenland dus deel uit van Noord-Amerika, maar zoals we al aangaven is het een autonoom gebied van het Koninkrijk Denemarken, en dus Europees land.

De regio waarin Groenland ligt wordt omringd door de Noordelijke IJszee in het noorden, de Groenlandse Zee in het oosten, de Straat van Denemarken in het zuidoosten (het scheidt Groenland van IJsland) en de Labradorzee in het zuiden.

De inwoners van Groenland

Als je in Groenland op vakantie gaat, is het wel zo leuk om het een en ander te weten over de bevolking en hoe die in de loop der jaren is veranderd.

De eerste mensen die voet op Groenland zetten, arriveerden zo’n 4.000 tot 5.000 jaar geleden vanuit het Noord-Amerikaanse continent via Canada, nadat de zee was bevroren in Noord-Groenland. Maar liefst zes verschillende Inuit-culturen zijn destijds in verschillende golven gemigreerd.

Tegelijkertijd vestigden Noormannen onder leiding van de Noorse Viking Erik de Rode zich in Zuid-Groenland. De Noorse bevolking verdween rond 1500 na Christus om redenen die nog steeds niet duidelijk zijn. De huidige bevolking van Groenland stamt af van de laatste migratie, de Thule-cultuur.

Leven van de visserij en de jacht

Vanwege het Arctische klimaat wonen de mensen van Groenland meestal aan de kust in nederzettingen en steden. Historisch gezien waren visserij en jacht de sleutel tot overleven vanwege de korte zomers.

Door het klimaat en de geografie van Groenland is landbouw bijna onmogelijk, behalve in het uiterste zuiden van het land, waar de schapenhouderij nog altijd populair is.

De spectaculaire natuur in Groenland

Degenen die in Groenland op vakantie zijn geweest zijn het er allemaal over eens: je voelt je héél klein in de adembenemende landschappen en de natuurlijke schoonheid van Groenland. Toeristen komen speciaal voor de uitgestrekte wildernis, de bultruggen, ijsberen, muskusossen, walrussen, rendieren en zeearenden.

IJsbergen behoren daarnaast tot een van de meest spectaculaire natuurlijke formaties in Groenland. Deze majestueuze drijvende ijsmassa’s zijn soms meerdere verdiepingen hoog. De IJsbergen zijn het resultaat van de constante beweging van de Groenlandse ijskap.

Helaas hebben wetenschappers de afgelopen jaren gewaarschuwd dat de immense ijskap van Groenland aan het krimpen is. Velen schrijven dit toe aan klimaatverandering veroorzaakt door mensen. Je zult hier tijdens een reis naar Groenland gelukkig niet zoveel van merken.

IJsbergen Groenland
IJsbergen Groenland

De economie van Groenland

In kleine steden en traditionele dorpen in Groenland zijn, zoals we al aangaven, de zeehondenjacht en de visserij nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten.

De visserijsector kan echter niet zoveel banen behouden als vroeger. De Groenlandse regering onderzoekt dan ook manieren om te profiteren van de minerale hulpbronnen van het eiland, waaronder goud, aardgas, diamanten, lood en zink.

Alle inwoners van Groenland hebben toegang tot door de overheid gefinancierd onderwijs, openbare gezondheidszorg en pensioenen. Denemarken steunt Groenland daarnaast met een substantiële jaarlijkse bloksubsidie.

Op vakantie naar Groenland; een reis om nooit meer te vergeten

Ga je Groenland voor de eerste keer bezoeken? Dan staat je een unieke, fantastische en ook ruige reis te wachten.

Groenland kan een ontmoedigende bestemming zijn voor nieuwe reizigers. Het is waarschijnlijk anders dan waar je ooit bent geweest, dus je hebt misschien veel vragen en het is niet altijd gemakkelijk om de antwoorden te vinden.

Om je een goed beeld te geven over een Groenlands avontuur, hebben we daarom wat handige dingen voor je op een rijtje gezet!

Rondreizen door Groenland in de zomer of winter?

De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk hebt gesteld is: ‘Is het beter om in Groenland op vakantie gaan in de zomer of in de winter?’.

We kunnen je vertellen dat het een algemene misvatting onder nieuwe bezoekers is, dat een bezoek aan Groenland in de winter een soort onhandelbare poolexpeditie is. We zullen niet tegen je liegen: het weer kan onvoorspelbaar zijn, maar dit is een risico dat je het hele jaar door moeten nemen.

Er bestaat niet zoiets als slecht weer…alleen slecht onderzoek! Wel is het zo dat de meeste bestemmingen in Groenland verschillende activiteiten en ervaringen te bieden hebben tijdens verschillende seizoenen.

Verschillen per regio

Omdat Groenland zo’n groot land is, verschillen de kenmerken van de seizoenen per regio. Zo vindt je in de zomer in Zuid-Groenland weelderige en groene landschappen, terwijl je in het noorden wellicht ijsbergen langzaam door fjorden en baaien ziet drijven.

De winter in het Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit warme stadslichten verspreid over een besneeuwde achtergrond, terwijl in Oost-Groenland de bevroren zee het decor is van het winterlandschap.

Of je nu met Pasen, in de herfst of met kerst naar Groenland moet gaan, hangt dus af van hoe jouw droomreis naar de Noordpool eruitziet: waar wil je heen en wat wil je beleven?

Activiteiten en bestemmingen in Groenland

Tijdens een reis naar Groenland zijn er meer dingen te doen dan veel mensen denken. Ontdek buiten- en natuuractiviteiten, culturele ervaringen, jacht- en visactiviteiten, kustzeilen en cruises; ongeacht het seizoen

Maar ook hier geldt weer: hetgeen je wilt beleven in Groenland bepaalt de bestemming waar je heen gaat. Niet veel reizigers ‘doen’ Groenland even tijdens hun reis.

Het eiland is schaars verbonden door wegen. En als je tussen steden wilt reizen, zul je met het vliegtuig, over zee of soms zelfs met een hondenslee moeten gaan. Het is dan ook het meest gebruikelijk om één (of maximaal twee) regio’s te kiezen om te bezoeken.

Wat voor reiziger ben je?

Neem even de tijd en stel je voor wat er op je Groenlandse bucketlist moet staan. Wat voor soort reiziger ben je? Ben je een hondensleeër? Een fijnproever? Of een skitoerist?

Zoals we al zeiden zijn sommige activiteiten alleen beschikbaar op bepaalde tijden van het jaar op bepaalde bestemmingen. Dus hierover nadenken kan je helpen om je reisroute een richting te geven.

Kajakken tussen ijsbergen en zeilen naast de grootste zoogdieren ter wereld in een van de eindeloze fjorden zijn bijvoorbeeld een zomeractiviteiten. Dit terwijl je tijdens het winterseizoen het noorderlicht op elke locatie kunt ervaren, met een hondenslee over het ijs kunt vliegen en meer.

Zie onderstaande regio’s van Groenland om een beeld te krijgen van de activiteiten die je er kunt ondernemen:

Noord-Groenland

Noord-Groenland is het land van de middernachtzon en hondensleeën. Een overvloed aan Arctische ervaringen met gigantische ijsbergen en het Ilulissat-ijsfjord, die een plaats op de lijst van UNESCO-werelderfgoedlocaties heeft gekregen.

Zuid-Groenland

Zuid-Groenland doet zijn naam eer aan, want het is echt een groen land. De landbouw kenmerkt zich hier door veel boerderijen en weelderige groenten, in tegenstelling tot de dorre ijswereld die een groot deel van Groenland beslaat.

Article Circle

Bestemming Arctic Circle is het land van avontuur. De combinatie van rauwe natuur en culturele tradities brengt je naar het hart van het moderne Groenland. Dit is een geweldige bestemming in Groenland voor diegenen die zich willen onderdompelen in de Groenlandse cultuur.

Oost-Groenland

Oost-Groenland is een afgelegen, maar heel bijzondere plek in Groenland. De taal is anders en de cultuur is diep geworteld in mythen en legendes. Dit komt mede tot uiting in het felbegeerde handwerk wat de locals uitoefenen.

Het Hoofdstedelijk Gewest

Het Hoofdstedelijk Gewest van Groenland combineert de stedelijke sfeer, zoals een stedentrip in Nuuk, met grote fjordervaringen en bezoekjes aan kleine steden en authentieke nederzettingen. Rondreizen door het Hoofdstedelijk gewest bieden reizigers dan ook van alles wat.

Disko Bay

Van vulkanische rotsen langs de wandelpaden op Qeqertarsuaq en zomerse hondensledetochten van het eiland op de Lyngmark-gletsjer, tot het spotten van vele walvissen en vogels in de baai: dat is de regio Disko Bay. Dit is een walhalla voor natuurliefhebbers.

Walvis spotten in Disko Bay.
Walvissen spotten in Disko Bay.

Het Nationale Park

Met een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer is het Nationaal Park van Groenland het grootste ter wereld, met slechts 40 inwoners en talloze diersoorten.

Het Nationaal Park is een Arctisch paradijs en een uitgestrekte wildernis met wilde dieren die zich niet laten zien in de bewoonde gebieden van het land. Gelegen in de noordoostelijke hoek van het Groenland, is het park alleen toegankelijk voor zeehondenjagers en walvisjagers uit Ittoqqortoormiit.

Desondanks is het mogelijk om het unieke, ongerepte landschap te ervaren, door deel te nemen aan een expeditiecruise.

Op reis naar Groenland; hoe kom je er?

Als je in Groenland op vakantie gaat zijn er verschillende opties om het eiland te bereiken. Zo kun je de reis naar Groenland per vliegtuig of per cruiseschip maken.

Per vliegtuig naar Groenland vanuit Denemarken

Er zijn twee manieren om met het vliegtuig naar Groenland te komen: via Reykjavik of Kopenhagen (soms ook Aalborg in de zomer). Welke optie makkelijker voor je is hangt af van waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat.

Je zult tussen de vliegreis door soms genoegen moeten nemen met een extra tussenstop. Dus waarom zou je deze kans niet grijpen en genieten van het opwindende Kopenhagen of het adembenemende IJsland, voordat je verder reis naar een van de locaties in Groenland?

Vanuit Denemarken of IJsland kun je vervolgens terecht op rechtstreekse vluchten naar Nuuk, Kangerlussuaq, Narsarsuaq, Ilulissat of Kulusuk.

Luchtvaartmaatschappij Air Greenland

De Groenlandse luchtvaartmaatschappij Air Greenland vliegt het hele jaar door van Kopenhagen naar Kangerlussuaq in West-Groenland en in de zomer naar Narsarsuaq in Zuid-Groenland. De vliegtijd naar beide bestemmingen bedraagt zo’n  4,5 uur.

Zo kun je rondreizen door Groenland

Groenland is een ruig land. En met uitzondering van enkele nederzettingen en schapenboerderijen in Zuid-Groenland zijn er geen wegen tussen steden of dorpen.

Dit betekent dat door passagiers goedgekeurde boten, helikopters en vliegtuigen het land samenbinden in een web van zee- en luchtverbindingen. Deze worden beheerd door zowel grote als kleine operators.

Helikopters

Verschillende typen helikopters van Air Greenland verzorgen een groot deel van het passagiersvervoer ter plekke. Helikopters bedienen vooral de steden in Zuid-Groenland, Noord- en Oost-Groenland, evenals de kleine dorpen.

Er zijn frequente verbindingen die ervoor zorgen dat het normaal gesproken mogelijk is om je eindbestemming in Groenland nog dezelfde dag te bereiken.

Veerboten en watertaxi’s

Arctic Umiaq Line verzorgt van april tot begin januari een veerboot tussen Qaqortoq in Zuid-Groenland en Sisimiut op de poolcirkel. Deze dienst strekt zich uit tot Ilulissat in de Disko Bay, van eind april tot de kerstdagen.

Disko Line vervoert daarnaast passagiers tussen steden en dorpen in het Disko Bay-gebied, Zuid-Groenland, West-Groenland en de hoofdstad. Dit terwijl Nuuk Water Taxi en Maniitsoq Tour Boat Maniitsoq met de hoofdstad Nuuk verbinden, beide op seizoensbasis.

En in Zuid-Groenland verbindt Blue Ice Explorer ten slotte een aantal steden en dorpen, terwijl er door het hele land een reeks kleinere charterboten beschikbaar zijn.

Zeilen tussen bestemmingen in Groenland

Zeilen is een ander veelgebruikt vervoermiddel in Groenland. Zo vaart het passagiersschip Sarfaq Ittuk van Arctic Umiaq Line van april tot december tussen Qaqortoq in Zuid-Groenland en Ilulissat in Noord-Groenland. In het zomerseizoen doe je er goed aan om ruim van tevoren tickets te reserveren!

Met een gerust hart rondreizen door Groenland

Het Arctische klimaat kan soms behoorlijk extreem zijn, wat hoge eisen stelt aan de veiligheid tijdens het transport. Maar geen zorgen! Aan deze eisen wordt volledig voldaan door de Groenlandse transportbedrijven. Je kunt dus met een gerust hart rondreizen in Groenland.

Georganiseerde reizen naar Groenland

Klinkt solo rondreizen door Groenland je een beetje te riskant en eng? Dat is heel begrijpelijk. En eerlijk is eerlijk: je moet ook perfect voorbereid zijn en weten wat je doet als je besluit om een individuele reis te maken door dit unieke eiland.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden voor je als je jezelf hierin herkent. Wat dacht je bijvoorbeeld van een van de vele georganiseerde rondreizen naar Groenland, die worden aangeboden door verschillende reisorganisaties?

Je hoeft zelf amper wat te regelen als je een georganiseerde reis boekt, wat je een hoop stress en gedoe kan besparen. Bovendien zijn er voor ieder type reiziger rondreizen beschikbaar. Boek je reis naar Groenland onder andere bij:

Een visum aanvragen voor je reis naar Groenland

Omdat een reis naar Groenland nogal exotisch klinkt, denken veel toeristen dat ze een visum moeten aanvragen om er op vakantie te kunnen. Als je echter geen visum voor Denemarken nodig hebt, heb je er ook geen nodig voor Groenland!

Heb je echter wél een visum voor Denemarken nodig? Dan moet je een speciale vergunning aanvragen om Groenland binnen te komen (los van je visum voor Denemarken). Zoek dit van tevoren dus even goed uit.

Overweeg je nog steeds om in Groenland op vakantie te gaan? Weet dan dat je een onvergetelijke en ongewone reis tegemoet gaat. Groenland is uniek in alle opzichten. En niets kan je voorbereiden op wat je allemaal gaat meemaken!