Zoek & boek

Groenland - het grootste eiland ter wereld

 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen
Het grootste eiland ter wereld

Een reis naar Groenland

Veel mensen weten het waarschijnlijk niet eens, maar Groenland behoort wel degelijk tot Denemarken. Dit ondanks de afstand tussen beide landen, welke ongeveer 3532 kilometer bedraagt. Ga je in Groenland op vakantie? Dan begeef je je dus eigenlijk op Deens grondgebied! Groenland is officieel het grootste eiland ter wereld dat géén continent is. Je vindt hier uitgestrekte landschappen met gletsjers, fjorden, bergen, een verbazingwekkende fauna en traditionele nederzettingen. Maar ook herbergt het land eigentijdse steden met winkels, bars en bioscopen. Overweeg jij een reis naar Groenland te maken? Dan zal je een goede voorbereiding moeten treffen. In dit artikel kom je alles te weten over dit unieke land en hoe je een vakantie er naartoe kunt realiseren!

Vakantie op Groenland
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Groenland

Overnachten op Groenland

Als je de Deense stranden wilt verkennen, is het eigenlijk het allermooist als je aan het strand zelf kunt verblijven. Gelukkig is daar in Denemarken volop mogelijkheid voor. Er zijn namelijk heel veel leuke vakantiehuisjes aan het strand te vinden in Denemarken. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete accommodaties aan zee voor je op een rijtje gezet.

Hotel Sisimiut

Groenland - Sisimiut
 • Prachtige locatie tussen de bergen
 • Restaurant met Franse keuken
 • Diverse activiteiten en excursies
 • Comfortabele, goed uitgeruste kamers
 • Duurzame accommodatie

Igdlo Guesthouse

Groenland - Narsaq
 • Authentieke Groenlandse ervaring
 • Comfortabele accommodaties
 • Kindvriendelijk
 • Behulpzaam en gastvrij personeel
 • Inclusief heerlijk ontbijt

Hotel SØMA Sisimiut

Groenland - Sisimiut
 • Geweldige locatie
 • Diverse activiteiten vanuit het hotel
 • Welness-centrum
 • Mogelijkheid tot autohuur
 • Gastvrij en vriendelijk personeel

Hotel Disko Island

Groenland - Qeqertarsuaq
 • Prachtige locatie aan het strand
 • Comfortabele accommodatie met keuken
 • Diverse activiteiten mogelijk
 • Uitstekende service en vriendelijk personeel
 • Duurzaamheid

Hotel SØMA Nuuk

Groenland - Nuuk
 • Geweldige locatie met uitzicht op zee
 • Gratis voorzieningen
 • 24-uurs receptie en toegang met keycard
 • Comfortabele accommodaties
 • Duurzaam
Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie op Groenland

Booking.com Bekijk prijs

Groenland op de wereldkaart

Waar ligt Groenland eigenlijk precies? Feitelijk ligt Groenland ten oosten van de Canadese Arctische archipel van het Noord-Amerikaanse continent. Fysiografisch gezien maakt Groenland dus deel uit van Noord-Amerika, maar zoals we al aangaven is het een autonoom gebied van het Koninkrijk Denemarken, en dus Europees land. De regio waarin Groenland ligt wordt omringd door de Noordelijke IJszee in het noorden, de Groenlandse Zee in het oosten, de Straat van Denemarken in het zuidoosten (het scheidt Groenland van IJsland) en de Labradorzee in het zuiden.

Vakantie op Groenland ijsschotsen
Vakantie op Groenland

De inwoners van Groenland

Als je in Groenland op vakantie gaat, is het wel zo leuk om het een en ander te weten over de bevolking en hoe die in de loop der jaren is veranderd. De eerste mensen die voet op Groenland zetten, arriveerden zo’n 4.000 tot 5.000 jaar geleden vanuit het Noord-Amerikaanse continent via Canada, nadat de zee was bevroren in Noord-Groenland. Maar liefst zes verschillende Inuit-culturen zijn destijds in verschillende golven gemigreerd. Tegelijkertijd vestigden Noormannen onder leiding van de Noorse Viking Erik de Rode zich in Zuid-Groenland. De Noorse bevolking verdween rond 1500 na Christus om redenen die nog steeds niet duidelijk zijn. De huidige bevolking van Groenland stamt af van de laatste migratie, de Thule-cultuur.

Leven van de visserij en de jacht

Vanwege het Arctische klimaat wonen de mensen van Groenland meestal aan de kust in nederzettingen en steden. Historisch gezien waren visserij en jacht de sleutel tot overleven vanwege de korte zomers. Door het klimaat en de geografie van Groenland is landbouw bijna onmogelijk, behalve in het uiterste zuiden van het land, waar de schapenhouderij nog altijd populair is.

De spectaculaire natuur in Groenland

Degenen die in Groenland op vakantie zijn geweest zijn het er allemaal over eens: je voelt je héél klein in de adembenemende landschappen en de natuurlijke schoonheid van Groenland. Toeristen komen speciaal voor de uitgestrekte wildernis, de bultruggen, ijsberen, muskusossen, walrussen, rendieren en zeearenden. IJsbergen behoren daarnaast tot een van de meest spectaculaire natuurlijke formaties in Groenland. Deze majestueuze drijvende ijsmassa’s zijn soms meerdere verdiepingen hoog. De IJsbergen zijn het resultaat van de constante beweging van de Groenlandse ijskap.

Vakantie op Groenland

Krimpende ijskap

Helaas hebben wetenschappers de afgelopen jaren gewaarschuwd dat de immense ijskap van Groenland aan het krimpen is. Velen schrijven dit toe aan klimaatverandering veroorzaakt door mensen. Je zult hier tijdens een reis naar Groenland gelukkig niet zoveel van merken.

Vakantie op Groenland

De economie van Groenland

In kleine steden en traditionele dorpen in Groenland zijn, zoals we al aangaven, de zeehondenjacht en de visserij nog steeds de belangrijkste bron van inkomsten. De visserijsector kan echter niet zoveel banen behouden als vroeger. De Groenlandse regering onderzoekt dan ook manieren om te profiteren van de minerale hulpbronnen van het eiland, waaronder goud, aardgas, diamanten, lood en zink. Alle inwoners van Groenland hebben toegang tot door de overheid gefinancierd onderwijs, openbare gezondheidszorg en pensioenen. Denemarken steunt Groenland daarnaast met een substantiële jaarlijkse bloksubsidie.

Een reis om nooit meer te vergeten

Op vakantie naar Groenland

Ga je Groenland voor de eerste keer bezoeken? Dan staat je een unieke, fantastische en ook ruige reis te wachten. Groenland kan een ontmoedigende bestemming zijn voor nieuwe reizigers. Het is waarschijnlijk anders dan waar je ooit bent geweest, dus je hebt misschien veel vragen en het is niet altijd gemakkelijk om de antwoorden te vinden. Om je een goed beeld te geven over een Groenlands avontuur, hebben we in dit artikel wat handige dingen voor je op een rijtje gezet!

Vakantie op Groenland
Vakantie op Groenland

Rondreizen door Groenland in de zomer of winter?

De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk hebt gesteld is: ‘Is het beter om in Groenland op vakantie gaan in de zomer of in de winter?’. We kunnen je vertellen dat het een algemene misvatting onder nieuwe bezoekers is, dat een bezoek aan Groenland in de winter een soort onhandelbare poolexpeditie is. We zullen niet tegen je liegen: het weer kan onvoorspelbaar zijn, maar dit is een risico dat je het hele jaar door moeten nemen. Er bestaat niet zoiets als slecht weer…alleen slecht onderzoek! Wel is het zo dat de meeste bestemmingen in Groenland verschillende activiteiten en ervaringen te bieden hebben tijdens verschillende seizoenen.

Verschillen per regio

Omdat Groenland zo’n groot land is, verschillen de kenmerken van de seizoenen per regio. Zo vindt je in de zomer in Zuid-Groenland weelderige en groene landschappen, terwijl je in het noorden wellicht ijsbergen langzaam door fjorden en baaien ziet drijven. De winter in het Hoofdstedelijk Gewest bestaat uit warme stadslichten verspreid over een besneeuwde achtergrond, terwijl in Oost-Groenland de bevroren zee het decor is van het winterlandschap.

Of je nu met Pasen, in de herfst of met kerst naar Groenland moet gaan, hangt dus af van hoe jouw droomreis naar de Noordpool eruitziet: waar wil je heen en wat wil je beleven?

Activiteiten en bestemmingen in Groenland

Tijdens een reis naar Groenland zijn er meer dingen te doen dan veel mensen denken. Ontdek buiten- en natuuractiviteiten, culturele ervaringen, jacht- en visactiviteiten, kustzeilen en cruises; ongeacht het seizoen. Maar ook hier geldt weer: hetgeen je wilt beleven in Groenland bepaalt de bestemming waar je heen gaat. Niet veel reizigers ‘doen’ Groenland even tijdens hun reis. Het eiland is schaars verbonden door wegen. En als je tussen steden wilt reizen, zul je met het vliegtuig, over zee of soms zelfs met een hondenslee moeten gaan. Het is dan ook het meest gebruikelijk om één (of maximaal twee) regio’s te kiezen om te bezoeken.

Vakantie op Groenland kajakken

Activiteiten per regio in Groenland

Neem even de tijd en stel je voor wat er op je Groenlandse bucketlist moet staan. Wat voor soort reiziger ben je? Ben je een hondensleeër? Een fijnproever? Of een skitoerist? Zoals we al zeiden zijn sommige activiteiten alleen beschikbaar op bepaalde tijden van het jaar op bepaalde bestemmingen. Dus hierover nadenken kan je helpen om je reisroute een richting te geven.

Kajakken tussen ijsbergen en zeilen naast de grootste zoogdieren ter wereld in een van de eindeloze fjorden zijn bijvoorbeeld een zomeractiviteiten. Dit terwijl je tijdens het winterseizoen het noorderlicht op elke locatie kunt ervaren, met een hondenslee over het ijs kunt vliegen en meer.

 

Regio’s in Groenland en de activiteiten die je er kunt ondernemen

Vakantie op Groenland activiteiten

Noord-Groenland

Noord-Groenland is het land van de middernachtzon en hondensleeën. Een overvloed aan Arctische ervaringen met gigantische ijsbergen en het Ilulissat-ijsfjord, die een plaats op de lijst van UNESCO-werelderfgoedlocaties heeft gekregen.

Vakantie op Groenland

Zuid-Groenland

Zuid-Groenland doet zijn naam eer aan, want het is echt een groen land. De landbouw kenmerkt zich hier door veel boerderijen en weelderige groenten, in tegenstelling tot de dorre ijswereld die een groot deel van Groenland beslaat.

Vakantie op Groenland

Arctic Circle

Bestemming Arctic Circle is het land van avontuur. De combinatie van rauwe natuur en culturele tradities brengt je naar het hart van het moderne Groenland. Dit is een geweldige bestemming in Groenland voor diegenen die zich willen onderdompelen in de Groenlandse cultuur.

Vakantie op Groenland

Oost-Groenland

Oost-Groenland is een afgelegen, maar heel bijzondere plek in Groenland. De taal is anders en de cultuur is diep geworteld in mythen en legendes. Dit komt mede tot uiting in het felbegeerde handwerk wat de locals uitoefenen.

Vakantie op Groenland

Het Hoofdstedelijk Gewest

Het Hoofdstedelijk Gewest van Groenland combineert de stedelijke sfeer, zoals een stedentrip in Nuuk, met grote fjordervaringen en bezoekjes aan kleine steden en authentieke nederzettingen. Rondreizen door het Hoofdstedelijk gewest bieden reizigers dan ook van alles wat.

Vakantie op Groenland ijsbergen

Disko Bay

Van vulkanische rotsen langs de wandelpaden op Qeqertarsuaq en zomerse hondensledetochten van het eiland op de Lyngmark-gletsjer, tot het spotten van vele walvissen en vogels in de baai: dat is de regio Disko Bay. Dit is een walhalla voor natuurliefhebbers.

Vakantie op Groenland

Het Nationale Park

Met een oppervlakte van 972.000 vierkante kilometer is het Nationaal Park van Groenland het grootste ter wereld, met slechts 40 inwoners en talloze diersoorten. Het Nationaal Park is een Arctisch paradijs en een uitgestrekte wildernis met wilde dieren die zich niet laten zien in de bewoonde gebieden van het land. Gelegen in de noordoostelijke hoek van het Groenland, is het park alleen toegankelijk voor zeehondenjagers en walvisjagers uit Ittoqqortoormiit. Desondanks is het mogelijk om het unieke, ongerepte landschap te ervaren, door deel te nemen aan een expeditiecruise.

Op reis naar Groenland

Hoe kom je er?

Als je in Groenland op vakantie gaat zijn er verschillende opties om het eiland te bereiken. Zo kun je de reis naar Groenland per vliegtuig of per cruiseschip maken. Er zijn twee manieren om met het vliegtuig naar Groenland te komen: via Reykjavik of Kopenhagen (soms ook Aalborg in de zomer). Welke optie makkelijker voor je is hangt af van waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Je zult tussen de vliegreis door soms genoegen moeten nemen met een extra tussenstop. Dus waarom zou je deze kans niet grijpen en genieten van het opwindende Kopenhagen of het adembenemende IJsland, voordat je verder reis naar een van de locaties in Groenland? Vanuit Denemarken of IJsland kun je vervolgens terecht op rechtstreekse vluchten naar Nuuk, Kangerlussuaq, Narsarsuaq, Ilulissat of Kulusuk.

Vakantie op Groenland

Luchtvaartmaatschappij Air Greenland

De Groenlandse luchtvaartmaatschappij Air Greenland vliegt het hele jaar door van Kopenhagen naar Kangerlussuaq in West-Groenland en in de zomer naar Narsarsuaq in Zuid-Groenland. De vliegtijd naar beide bestemmingen bedraagt zo’n  4,5 uur.

Vakantie op Groenland

Cruises naar Groenland

Ontdek de ongerepte schoonheid van Groenland tijdens een adembenemende cruise door de ijskoude wateren van het noordpoolgebied. Tijdens deze unieke reis ervaar je de majestueuze ijsbergen, gletsjers en fjorden van dichtbij, terwijl je langs de dramatische kustlijn vaart. Onderweg kun je genieten van het spectaculaire landschap en misschien zelfs enkele van de lokale wilde dieren spotten, zoals walvissen en zeehonden. Ontdek de traditionele Inuit-cultuur in afgelegen dorpen en bewonder de kleurrijke huizen die tegen de ruige berglandschappen afsteken. Een cruise naar Groenland belooft een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring te worden.

10-daagse rondreis Noord-Jutland

Noord-Jutland
 • Bezoek uitgestrekte stranden
 • Verken charmante stadjes
 • Verblijf in comfotabele hotels
 • Naar het noordelijkste puntje van Jutland
 • Leer meer over de Deense cultuur en geschiedenis

6-daagse wandelvakantie langs pension en B&B’s

 • Prachtige wandeltrektocht langs de kust
 • Bewonder de krijtrotsen van Møns Klint
 • Wandel over fossielenstranden
 • Dwaal door stille beukenbossen
 • Verblijf in comfortabele B&B's en pensions

10-daagse familierondreis Veelzijdig Denemarken

Seeland
 • Veelzijdige familiereis
 • Bezoek natuur, steden, stranden en LEGOLAND
 • Verblijd in comfortabele hotels en vakantiehuisjes
 • Inclusief overtocht Puttgarden-Rødby
 • Veel leuke activiteiten

15-daagse gezinsreis – Zee, Strand & Vikingen

 • Uitwaaien aan de kust van noordwest-Jutland
 • Zeehonden spotten aan de Waddenzee
 • Herbeleef de Vikingtijd in Ribe VikingeCenter
 • Bezoek het Vikingschipmuseum in Roskilde
 • Verblijf in comfortabele hotels en huisjes

8-daagse wandelvakantie over het Gendarmepad in Zuid-Jutland

 • Prachtige route langs het Flensborg Fjord
 • Trektocht met bagagevervoer
 • Veel Deense geschiedenis en cultuur
 • Goed gemarkeerde wandelroute
 • Comfortabel verblijf in hotels en B&B

Zo kun je rondreizen door Groenland

Groenland is een ruig land. En met uitzondering van enkele nederzettingen en schapenboerderijen in Zuid-Groenland zijn er geen wegen tussen steden of dorpen. Dit betekent dat door passagiers goedgekeurde boten, helikopters en vliegtuigen het land samenbinden in een web van zee- en luchtverbindingen. Deze worden beheerd door zowel grote als kleine operators. Het Arctische klimaat kan soms behoorlijk extreem zijn, wat hoge eisen stelt aan de veiligheid tijdens het transport. Maar geen zorgen! Aan deze eisen wordt volledig voldaan door de Groenlandse transportbedrijven. Je kunt dus met een gerust hart rondreizen in Groenland.

Vakantie op Groenland

Helikopters

Verschillende typen helikopters van Air Greenland verzorgen een groot deel van het passagiersvervoer ter plekke. Helikopters bedienen vooral de steden in Zuid-Groenland, Noord- en Oost-Groenland, evenals de kleine dorpen.

Er zijn frequente verbindingen die ervoor zorgen dat het normaal gesproken mogelijk is om je eindbestemming in Groenland nog dezelfde dag te bereiken.

Veerboten en watertaxi’s

Arctic Umiaq Line verzorgt van april tot begin januari een veerboot tussen Qaqortoq in Zuid-Groenland en Sisimiut op de poolcirkel. Deze dienst strekt zich uit tot Ilulissat in de Disko Bay, van eind april tot de kerstdagen.

Disko Line vervoert daarnaast passagiers tussen steden en dorpen in het Disko Bay-gebied, Zuid-Groenland, West-Groenland en de hoofdstad. Dit terwijl Nuuk Water Taxi en Maniitsoq Tour Boat Maniitsoq met de hoofdstad Nuuk verbinden, beide op seizoensbasis.

En in Zuid-Groenland verbindt Blue Ice Explorer ten slotte een aantal steden en dorpen, terwijl er door het hele land een reeks kleinere charterboten beschikbaar zijn.

Zeilen tussen bestemmingen in Groenland

Zeilen is een ander veelgebruikt vervoermiddel in Groenland. Zo vaart het passagiersschip Sarfaq Ittuk van Arctic Umiaq Line van april tot december tussen Qaqortoq in Zuid-Groenland en Ilulissat in Noord-Groenland. In het zomerseizoen doe je er goed aan om ruim van tevoren tickets te reserveren!

Vakantie op Groenland noorderlicht

Georganiseerde reizen naar Groenland

Klinkt solo rondreizen door Groenland je een beetje te riskant en eng? Dat is heel begrijpelijk. En eerlijk is eerlijk: je moet ook perfect voorbereid zijn en weten wat je doet als je besluit om een individuele reis te maken door dit unieke eiland.

Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden voor je als je jezelf hierin herkent. Wat dacht je bijvoorbeeld van een van de vele georganiseerde rondreizen naar Groenland, die worden aangeboden door verschillende reisorganisaties?

Je hoeft zelf amper wat te regelen als je een georganiseerde reis boekt, wat je een hoop stress en gedoe kan besparen. Bovendien zijn er voor ieder type reiziger rondreizen beschikbaar. Boek je reis naar Groenland onder andere bij:

9-daagse Nordic reis Groenland 2024

 • Ongelooflijk avontuur in Groenland
 • Leerzame expeditiereis
 • Bezoek Inuit nederzettingen
 • Imposante ijsbergen in de Diskobaai
 • Wilde dieren spotten, zoals walvissen

15-daagse groepsrondreis Groenland

Groenland
 • Vanuit IJsland met een schip naar Groenland
 • Wandeltochten van fjord naar fjord over de toendra's
 • Zodiac cruises langs ijsbergen en fjorden
 • IJsberen en walvissen spotten
 • Comfortabel verblijf op stabiel schip

Diskobaai – 16-daagse reis naar het hart van Groenland

Groenland
 • Betoverende Hurtigrutenreis door Groenland
 • Drijvende ijsbergen in de Ilulissat ijsfjord
 • Bezoek Inuitdorpen
 • Spot wilde dieren, zoals zeehonden en walvissen
 • Verblijf op een hypermodern schip

8-daags Groenland & Reykjavik avontuur

Groenland
 • Prachtige reis vanuit hotels
 • Wandelingen met lokale gidsen
 • IJskappen en ijsbergen bewonderen
 • Middernachtzon in Groenland en IJsland
 • Walvissen spotten

16-daagse groepsrondreis Spitsbergen, Groenland & IJsland

Groenland
 • Combinatie van Spitsbergen, Groenland & IJsland
 • Prachtige reis door gebied met weinig toeristen
 • Bekwame en enthousiaste crew
 • Inclusief vluchten, maaltijden en excursies
 • Prachtig landschap en wildlife spotten

Veel gestelde vragen over Groenland

Wat is de beste tijd om Groenland te bezoeken?

De beste tijd om Groenland te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van juni tot en met augustus, wanneer het weer milder is en de dagen langer zijn.

Wat zijn populaire activiteiten in Groenland?

Populaire activiteiten in Groenland zijn onder andere gletsjerwandelingen, walvissafari’s, kajakken tussen ijsbergen, het ervaren van de Inuit-cultuur, en het bewonderen van het noorderlicht in de winter.

Heeft Groenland zijn eigen regering?

Ja, Groenland heeft zelfbestuur binnen het Koninkrijk Denemarken en heeft een eigen regering die verantwoordelijk is voor de binnenlandse aangelegenheden.

Hoe kan ik naar Groenland reizen?

Je kunt naar Groenland reizen per vliegtuig vanuit verschillende Europese steden, met name via Kopenhagen, of per boot vanuit IJsland of Canada.

Geldt er een reisbeperking voor buitenlandse bezoekers?

Voor buitenlandse bezoekers gelden enkele beperkingen, zoals het verkrijgen van de benodigde toestemmingen en vergunningen voor bepaalde gebieden, vooral voor natuurgebieden.

Hoe is het klimaat in Groenland?

Het klimaat in Groenland varieert sterk, met lange, koude winters en korte, koele zomers. De temperaturen kunnen variëren afhankelijk van de regio en het seizoen.

Wat is de valuta van Groenland?

De Deense kroon (DKK) is de officiële valuta van Groenland.

Welke talen worden er gesproken in Groenland?

De officiële talen van Groenland zijn Groenlands en Deens, maar Engels wordt ook veel gesproken, vooral in de toeristische gebieden.

Wat zijn enkele populaire bezienswaardigheden in Groenland?

Populaire bezienswaardigheden zijn onder andere de Ilulissat-ijsfjord, de Groenlandse ijskap, historische nederzettingen zoals Qaqortoq en Sisimiut, en de hoofdstad Nuuk.

Wat voor soort accommodaties zijn er in Groenland?

Accommodaties variëren van hotels en pensions tot kamperen in de wildernis. In sommige afgelegen gebieden zijn er ook mogelijkheden voor verblijf in traditionele Inuit-gemeenschappen.

Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…