Volop stranden om te ontdekken in Denemarken

Misschien had je er nog niet bij stilgestaan, maar Denemarken heeft door zijn ligging een enorme kustlijn. Die kustlijn heeft een lengte van maar liefst 7.314 kilometer. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat het land eigenlijk aan vier zeeën grenst. In het westen zien we de Noordzee, in het noorden het Skagerrak, aan de noordoostkant het Kattegat en aan de zuidoostkant de Oostzee.

Op het strand in Denemarken blijft het in de zomer veel langer licht dan in Nederland. Denemarken ligt een flink stuk dichter bij de poolcirkel en kent daardoor in de zomer langere dagen. Je ziet het ook terug in het gemiddeld aantal zonuren. Nederland heeft er 600 per jaar en Denemarken 700.

Mooiste stranden Denemarken

Ligging van de stranden

Nu het hele land omgeven wordt door zee, betekent dit dat er rondom Denemarken veel stranden liggen. Die zijn vaak ruim, rustig en schoon. Een strand bij Denemarken brengt je daarom gelijk in een heel natuurlijke omgeving. Ben jij wel een liefhebber van strand en zee, dan hebben we een paar mooie stranden voor je ontdekt.

Blåvand

Hoe zou je het vinden om westelijk in Denemarken aan de Noordzee te zitten? Een klein stukje boven de plaats Esbjerg ligt aan zee het plaatsje Blåvand. Het strand is hier omgeven door bossen en duinen en je waant je dan ook midden in de natuur. Het water van de Noordzee is hier op z’n mooist en ook heel schoon. Er monden in dit gebied immers geen rivieren in het zeewater uit. In het dorp is er voor de kinderen een kleine dierentuin en je kunt hier ook een vuurtoren bekijken. Blijf je in de zomer tot laat op het strand, dan zie je de prachtige zonsondergang.

Blavand strand denemarken
Blåvand

Skagen

Van een heel andere orde is het strand bij Skagen. Dit plaatsje aan de kust ligt op het meest noordelijke puntje van Denemarken. Het strand hier is prachtig en wordt begrensd door een woeste omgeving. Het vissersdorpje Skagen is erg idyllisch. Je kunt hier elke dag verse vis kopen en uit interesse het Skagen museum met een bezoek vereren. In de omgeving kun je roofvogels bewonderen en er is ook een echt wereldwonder te zien. In het Skagerrak waar dit strand aan ligt, komt het water van de Noordzee en de Oostzee bij elkaar. De zeeën botsen hier tegen elkaar, maar vermengen zich niet. Dit is het gevolg van het grote verschil in zoutgehalte tussen het water van de Noordzee en van de Oostzee. De scheiding van deze twee zeeën is een prachtig schouwspel om te observeren.

Eiland Funen

Tot nu toe noemden we stranden aan het vasteland van Denemarken. Maar het land heeft ook twee grote eilanden met strand. Steek je de Kleine Belt over, dan kom je uit op het eiland Funen met hoofdplaats Odense. Rondom dit hele eiland is het goed toeven aan de zee. De meeste stranden hebben een blauwe vlag, wat inhoudt dat de waterkwaliteit enorm goed is. Tegelijkertijd worden de stranden langs de kust van Funen omgeven door natuur, zodat u er altijd rust ontmoet. Funen biedt zeker voor gezinnen met kinderen allerlei fijne mogelijkheden om van een vakantie aan het zeewater te genieten.

Op Funen huur je ook eenvoudig een strandhuis. Bijvoorbeeld het Feriehus Nord på Rødkærgår, waarvan de tuin aan een privéstrand grenst. Ook het Dejlig sommerhus, dat 150 meter van het privéstrand ligt, nodigt uit om in Denemarken met je gezin een strandhuis te betrekken. In dit geval vier je op het eiland Funen vlakbij het plaatsje Brenderup je vakantie.

Eiland Seeland

Tot slot de stranden op het eiland Seeland. Op dit eiland ligt ook hoofdstad Kopenhagen. Het noordelijke deel van Seeland wordt vaak de Deense Rivièra genoemd. En dat is niet voor niets. Breng hier bijvoorbeeld een bezoek aan het plaatsje Gilleleje. Je kunt er heerlijke visgerechten eten en er staan gekleurde badhuisjes op het strand. In de stad vind je oude vakwerkboerderijtjes om te bewonderen, maar je kunt er ook leuk winkelen.

Een klein stukje naar het westen ligt Tisvilde. Veel Denen huren hier graag een vakantiehuisje. Daarmee zit je vlak bij het strand. Het plaatsje zelf is erg gezellig en de hoofdstad Kopenhagen ligt maar 65 kilometer verderop.

Veel gestelde vragen over de stranden in Denemarken

Heeft Denemarken mooie stranden?

Een belangrijke organisatie als de ANWB is ervan overtuigd: Denemarken heeft de mooiste stranden van Noord-Europa. Wit zand, helder water en uitgestrekte natuur komen hier samen.

Vind je in Denemarken veel natuur bij het strand?

In Denemarken zijn de strandgebieden altijd rustig, ruim en schoon. De stranden grenzen direct aan mooie natuur, waar je heerlijk kunt wandelen.

Kun je in Denemarken ook een strandhuis huren?

Jazeker, je kunt op heel veel plaatsen terecht voor een vakantiehuis vlakbij het strand. Bijvoorbeeld op de eilanden Funen en Seeland.