Ongerepte natuur rond de fjorden van Denemarken

Het Deense vasteland dat van het Europese continent omhoogsteekt, wordt omringd door zeeën. Toch is de kustlijn aan de oostelijke kant heel anders dan die in het westen. Lopen in het westen uitgestrekte zandstranden de Noordzee in, aan de Oostkant tref je een rotsachtige kustlijn aan. Die grenst aan het Kattegat en de Oostzee en telt talrijke fjorden.

Hoe zien Deense fjorden er uit?

Die fjorden lopen vaak diep het land in. Bekende namen van fjorden in Denemarken zijn: het Mariagerfjord, Randersfjord, Horsens fjord, Velje fjord, Aabenraa fjord, Als fjord en Flensborg fjord.

De fjorden in Denemarken kronkelen vanaf een brede opening aan de zee. Ze zetten zich voort tot diep in het land. Deense fjorden zien er anders uit dan de fjorden die we uit Noorwegen kennen. In Denemarken zijn de rotsen niet zo hoog en stijl, maar eerder glooiend. Verken je het land met je eigen auto, dan vind je rond de fjorden prachtig uitgestrekte gebieden waar je met de Deense natuur kennis maakt.

Het Flensborg fjord

Het laagst liggende fjord in Denemarken is het Flensborg fjord. Vanuit een brede opening in de Oostzee, slingert dit fjord zich landinwaarts. Het eindigt bovenin Duitsland in de stad Flensburg. Dit grote fjord wordt omgeven door afwisselende natuur. Zo vind je er open landerijen die worden afgewisseld door stukken bos. Langs het water staan soms imposante gebouwen. Ook tref je aan het water soms kleine strandjes aan. Bij mooi weer varen er geregeld zeiljachten voorbij. Die hebben hun ligplaats in de jachthaven waarmee het fjord in de stad Flensburg eindigt.

Flensborg

Velje fjord: één van de mooiste fjorden in Denemarken

Een flink stuk hoger in het land ligt het Velje fjord. Je bevindt je hier iets boven de plek waar het eiland Funen aan het Deense vasteland grenst. Het Velje fjord kan gerust gerekend worden tot één van de mooiste fjorden van Denemarken. Het fjord eindigt bij het stadje Velje dat zich in een kloofvormig gebied heeft ontwikkeld. Dit gebied leent zich er nadrukkelijk voor om mooie wandelingen te maken in de natuur. De heuvels zijn bebost en rijzen soms op tot 93 meter, zoals de Munkebjerg aan de zuidkant van het water. Met de auto kun je rijden over de Vejlefjordbroen. Een imposante brug van 1712 meter lang, die het hele Veljefjord overspant.

Mariagerfjord bij het stadje Hobro

Eén van de hoogst gelegen grote fjorden, is het Mariagerfjord. Je bevind je hier bijna in de kop van het Deense vasteland, in de provincie Noord-Jutland. Ook dit fjord slingert zich door prachtige gebieden met vaak ongerepte natuur. Je maakt er wandelingen door glooiende bosgebieden en stopt onderweg in pittoreske dorpjes. Natuurlijk liggen er ook langs dit fjord diverse jachthaventjes. Het Mariagerfjord eindigt bij het stadje Hobro. Dit stadje met zo’n 15.000 inwoners, heeft een paar leuke bezienswaardigheden te bieden. Bijvoorbeeld de Hobro Kirke. Een typisch Scandinavische kerk met veel blauwe elementen en een model van een visserschip, dat op een belangrijke plek in de kerk hangt.

De eilanden Funen en Seeland en hun fjorden

Het is trouwens goed om te weten dat je de fjorden in Denemarken niet alleen aantreft aan de oostkust van het vasteland. Ook de eilanden Funen en Seeland laten je kennismaken met een paar mooie fjorden. Zoals het Odensefjord op het eiland Funen. Dit fjord komt uit in de hoofdplaats van het eiland, Odense. Ook het Isefjord en Roskildefjord op het eiland Seeland zijn heel bekend. Je mag ze zeker niet overslaan als je een bezoek gaat brengen aan de hoofdstad Kopenhagen.

Overnachten langs het fjord

Om lekker tot rust te komen is het prettig om bij een fjord te overnachten. Neem bijvoorbeeld het Veljefjord. Hier kun je een overnachting boeken in het statige Hotel Veljefjord. Dit gebouw uit 1900 beschikt over thermische baden, een spa en een prachtig panoramisch terras.

Een mooi klassiek hotel tref je ook bij Odense aan. Dit is het Danhostel Odense Kragsbjerggaard. Je kunt hier prettig overnachten als je het Odense fjord op het eiland Funen gaat bezoeken. Bovendien zit je hier bij de stad Odense. Een gezellige stad met tal van bezienswaardigheden, waar het goed toeven is.

Veelgestelde vragen over de fjorden in Denemarken:\

Wat is de mooiste plek in Denemarken?

Zuid-Jutland wordt vaak de mooiste plek genoemd. Je vindt hier bijvoorbeeld het Flensborg fjord.

Heeft Denemarken veel bos?

Jazeker, bijvoorbeeld bij de noordelijk gelegen plaats Silkeborg. Een prachtig gebied dat hemelsbreed haar ligging heeft tussen het Horsens fjord en het Mariagerfjord.

Zijn er bergen in Denemarken?

Echt hoge bergen zijn er niet. Hoe meer je naar de oostkust gaat, hoe heuvelachtiger het land wordt. Die heuvelruggen ontstonden door schuivend ijs tijdens de ijstijden. De hoogste plek in het oosten is Yding Skovhøj. Je bevindt je hier op 173 meter hoogte.