Zoek & boek

Natuur in Denemarken

 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Verken de natuur in Denemarken

Hoewel Denemarken geen enorm groot land is, vind je er een gevarieerd landschap dat zich uitstrekt over het hele land. Denemarken is voor velen niet het eerste land is dat oppopt als je aan adembenemende landschappen denkt. Toch heeft dit Scandinavische land verrassend veel te bieden voor natuurliefhebbers. Van glooiende heuvels en uitgestrekte bossen tot idyllische kustlijnen en kalme meertjes; de natuur in Denemarken is behoorlijk gevarieerd. Dit maakt het een heerlijk land om te wandelen en fietsen, te ontspannen in de natuur en watersporten te beoefenen. In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten van de Deense natuur, welke activiteiten je kunt ondernemen en delen we onze favoriete reizen door de natuur van Denemarken met je.

Natuur Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Limfjord Denemarken

Natuurschoon in Denemarken

De natuur in Denemarken is behoorlijk gevarieerd en elk landschap heeft zo z’n eigen charme. Doordat Denemarken voor een groot deel omringd wordt door zee kent het land een uitgestrekte kustlijn. Hier zijn prachtige stranden en enorme duingebieden te vinden en op sommige plekken indrukwekkende kalkrotsen. In het binnenland bestaat de natuur in Denemarken uit bossen, heidevelden, glooiende heuvels met akkers en kristalheldere meren. Er zijn verschillende nationale parken waar je prachtig kunt wandelen en fietsen en allerlei inheemse flora en fauna kunt spotten. Daarover vertellen we verderop in dit artikel meer.

De mooiste natuurlijke trekpleisters in Denemarken

De natuur in Denemarken is heel gevarieerd en er valt op veel plekken in het land natuurschoon te ontdekken. Een aantal natuurlijke trekpleisters mogen echter zeker niet ontbreken op je bucketlist. De volgende mooie plekken in de Deense natuur zijn dan ook stuk voor stuk een bezoek waard en bieden een prachtige omgeving om te ontspannen, vogels te spotten, te wandelen, fietsen of watersport te beoefenen.

Natuur Denemarken

Nationaal park Waddenzee

Een UNESCO Werelderfgoed aan de westkust van Denemarken. Het gebied is bekend om zijn slikken, zandbanken en kwelders. Het biedt een belangrijk leefgebied voor trekvogels en zeehonden en is een uniek ecosysteem. Je kunt er georganiseerde excursies volgen om de diversiteit van het gebied te verkennen.

Natuur Denemarken

Nationaal park Thy

Nationaal park Thy is gelegen aan de ruige westkust van Jutland. Dit park bestaat uit uitgestrekte duinen, dichte bossen en serene meren. Het is een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers en avonturiers, met een overvloed aan wandel- en fietspaden die de prachtige landschappen doorkruisen.

Natuur Denemarken

Møns Klint

Deze indrukwekkende krijtrotsen langs de oostkust van Møn zijn een natuurwonder met steile kliffen, schilderachtige bossen en een diverse flora en fauna. Tijdens je bezoek kun je genieten van adembenemende uitzichten en wandelingen maken langs de klifpaden, die leiden naar afgelegen stranden en uitkijkpunten.

Campings Seeland

De Deense riviera

Langs de noordkust van Seeland liggen witte zandstranden, schilderachtige kliffen en charmante dorpjes zoals Hornbæk, Gilleleje en Tisvildeleje. Deze idyllische kuststrook biedt niet alleen ontspanning op het strand, maar ook mogelijkheden om te wandelen, fietsen en de lokale cultuur te ervaren.

Natuur Denemarken

Nationaal park Mols Bjerge

Gelegen op het schiereiland Djursland, biedt Mols Bjerge een gevarieerd landschap van heuvels, valleien en fjorden. Dit nationale park is een paradijs voor wandelaars, met een netwerk van paden dat je door adembenemende landschappen voert en uitzicht biedt over de glinsterende wateren van de fjorden.

Natuur Denemarken

Bornholm

Dit eiland in de Oostzee staat bekend om zijn schilderachtige landschappen met rotsachtige kliffen, idyllische stranden en weelderige bossen. Het is een ideale bestemming voor avontuurlijke wandelingen langs de kust, fietstochten door het binnenland en het verkennen van historische bezienswaardigheden.

Limfjord Denemarken

Limfjord

Het Limfjord is een langgerekt fjordsysteem in het noorden van Jutland, met kalme wateren, pittoreske dorpjes en overvloedige flora en fauna. Hier kunnen bezoekers genieten van ontspannen zeiltochten, vogels spotten en wandelingen maken langs de oevers, terwijl ze genieten van het rustgevende landschap.

Natuur Denemarken

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile is de grootste wandelende duin van Denemarken en ligt aan de westkust van Jutland. Het biedt een unieke ervaring om door het zand te dwalen en getuige te zijn van dit natuurlijke fenomeen, terwijl bezoekers genieten van adembenemende uitzichten over de duinen en de omliggende kustlijn.

Natuur Denemarken

Nationale parken in Denemarken

Denemarken herbergt verschillende nationale parken die een diversiteit aan landschappen en ecosystemen beschermen. Het Nationaal Park Thy, gelegen aan de westkust van Jutland, is bijvoorbeeld een paradijs voor wandelaars, met uitgestrekte duinen, dichte bossen en rustige meren. Het Waddenzee Nationaal Park, dat zich uitstrekt langs de westkust van Denemarken, staat bekend om zijn unieke getijdenlandschap en is een belangrijke habitat voor trekvogels.

Natuur in Denemarken

Deense stranden

Denemarken staat bekend om zijn prachtige stranden, die zich uitstrekken langs de hele kustlijn van het land. Van de brede zandstranden van de Deense Riviera tot de afgelegen baaien van Noord-Jutland, er is een strand voor elke smaak. Een van de meest populaire strandbestemmingen is Skagen, gelegen op het puntje van Jutland. Hier komen de Noordzee en de Oostzee samen, wat resulteert in een uniek landschap van duinen, kliffen en zandstranden. Andere populaire stranden zijn Løkken, Blokhus en Tisvildeleje, die elk hun eigen charme en karakter hebben.

Stranden in Denemarken
Natuur in Denemarken

Deense fjorden

Hoewel met name Noorwegen vaak wordt geassocieerd met fjorden, heeft Denemarken ook zijn eerlijke aandeel aan deze bijzondere natuurverschijnselen. De Limfjord, gelegen in het noorden van Jutland, is het langste fjordsysteem van Denemarken en biedt prachtige uitzichten op het omliggende landschap. Een andere opmerkelijke fjord is de Mariager Fjord, gelegen aan de oostkust van Jutland. Met zijn rustige wateren en schilderachtige dorpjes langs de oevers is dit een populaire bestemming voor zeilers, vissers en natuurliefhebbers.

Manieren om de natuur in Denemarken te verkennen

Er zijn allerlei verschillende manieren om de natuur in Denemarken te verkennen. Wandelen en fietsen zijn populaire activiteiten, maar ook activiteiten op het water en het spotten van vogels zijn fantastische opties om het Deense natuurschoon te ontdekken. Hieronder zetten we een aantal opties voor activiteiten in de Deense natuur voor je op een rijtje.

Natuur Denemarken

Wandelen

Verken de vele wandelpaden die door de natuurparken, bossen, en langs de kust van Denemarken lopen. Of je nu kiest voor korte wandelingen of meerdaagse trektochten, er is voor elk wat wils.

Limfjord Denemarken

Fietsen

Neem je eigen fiets mee of huur een fiets en verken de schilderachtige landschappen van Denemarken op twee wielen. Volg de fietspaden door bossen, langs meren, en langs de kustlijn voor een actieve en milieuvriendelijke manier om de natuur te ontdekken.

Natuur Denemarken

Kajakken

Peddel langs de kustlijn, door rivieren en meren, en ontdek verborgen baaien en afgelegen eilanden. Kajakken biedt een uniek perspectief op de natuur en stelt je in staat om dicht bij het waterleven te komen.

Het Flensborg fjord in Denemarken

Zeilen

Huur een zeilboot en verken de wateren rondom Denemarken. Met duizenden kilometers kustlijn en talloze eilanden is er genoeg te ontdekken voor zeilliefhebbers van alle niveaus.

Natuur Denemarken

Vogels kijken

Denemarken is een belangrijke tussenstop voor trekvogels, en biedt uitstekende mogelijkheden voor vogels kijken. Breng een bezoek aan een van de vele vogelkijkhutten langs de kust of in de wetlands en observeer een verscheidenheid aan vogelsoorten in hun natuurlijke habitat.

Natuur Denemarken

Wildlife tours

Doe mee aan georganiseerde wildlife tours en verken de natuur met een ervaren gids. Leer meer over de lokale flora en fauna terwijl je op zoek gaat naar wilde dieren zoals herten, zeehonden en vogels.

Natuur Denemarken

Strandactiviteiten

Breng een dag door op een van de vele prachtige stranden van Denemarken en geniet van activiteiten zoals zwemmen, zonnebaden, beachvolleybal en strandwandelingen. Een strandbezoek en wandeling zijn natuurlijk ook perfect te combineren in de vorm van een strandwandeling.

Natuur Denemarken

Natuurcentra en bezoekerscentra

Bezoek een van de vele natuurcentra en bezoekerscentra verspreid over Denemarken om meer te leren over de lokale flora, fauna en natuurbehoudsinspanningen. Deze centra bieden vaak educatieve tentoonstellingen, geleide wandelingen en activiteiten voor het hele gezin.

Vanuit Kopenhagen:

Rondreis naar Møns Klint en Woud toren

Verken het adembenemende Møns Klint, met zijn oude krijt- en kalkrotsen, tijdens deze geleide dagtrip vanuit Kopenhagen. Reis comfortabel in een minibus met WiFi vanuit de stad naar dit UNESCO-biosfeerreservaat. Bewonder de majestueuze kliffen en klim naar de top van de Forest Tower voor een panoramisch uitzicht over de groene landschappen van Denemarken. Lunch is inbegrepen, evenals het vervoer en de begeleiding van een gastheer/chauffeur/gids.

Regelgeving voor natuurbescherming in Denemarken

Denemarken staat bekend om zijn sterke inzet voor natuurbescherming, ondersteund door een uitgebreid netwerk van regelgeving en beleid. Het land heeft verschillende nationale parken, natuurgebieden en beschermde gebieden die streng worden beschermd tegen ontwikkeling en verstoring. De Deense regering heeft wetten aangenomen die het behoud van biodiversiteit, habitats en bedreigde soorten bevorderen, en er zijn strikte richtlijnen voor activiteiten zoals bouwen, jagen en vissen in natuurgebieden. Toeristen die de Deense natuur willen verkennen, worden verzocht om zich bewust te zijn van en zich te houden aan deze regelgeving om de fragiele ecosystemen te beschermen en te behouden.

Natuur Denemarken
Natuur Denemarken

Georganiseerde natuurreizen in Denemarken

Verschillende reisorganisaties bieden natuurreizen aan naar Denemarken. Tijdens deze reizen ligt de nadruk op het verkennen van de natuurlijke schoonheid van het land. Deze reizen variëren van korte excursies naar nationale parken en beschermde gebieden tot meerdaagse wandel- en fietsvakanties langs de kustlijn en door het binnenland. Soms wordt tijdens de reizen het verkennen van de natuur gecombineerd met het bezoeken culturele bezienswaardigheden en overnachtingen in prachtige kastelen en authentieke Deense accommodaties. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete reizen door de natuur in Denemarken op een rijtje gezet.

10-daagse rondreis Noord-Jutland

Noord-Jutland
 • Bezoek uitgestrekte stranden
 • Verken charmante stadjes
 • Verblijf in comfotabele hotels
 • Naar het noordelijkste puntje van Jutland
 • Leer meer over de Deense cultuur en geschiedenis

11-daagse rondreis – Romantisch Denemarken

 • Variatie in natuur en cultuur
 • Slow travel ervaring
 • Romantische charme
 • Wellness en ontspanning
 • Flexibiliteit en comfort

8-daagse autorondreis Rügen en Bornholm

Bornholm
 • Ontdek 2 prachtige eilanden: Rügen & Bornholm
 • Comfortabele accommodaties
 • Inclusief retourovertocht
 • Natuurlijke en culturele hoogtepunten
 • Ontspanningsmogelijkheden

10-daagse roadtrip – Kro’s en Kastelen

 • Authentieke Deense accommodaties
 • Verkenning van Zuid-, Midden-Jutland en Funen
 • Rijke cultuur en geschiedenis
 • Mogelijkheid om walvissen te spotten
 • Flexibele reisroute en comfortabele accommodaties

Veelgestelde vragen over natuur in Denemarken

Wat voor natuurlijke landschappen zijn er te vinden in Denemarken?

Denemarken heeft een gevarieerd landschap, met uitgestrekte kustlijnen, glooiende heuvels, weelderige bossen, en schilderachtige eilanden. De kustgebieden langs de Noordzee en de Oostzee bieden diverse stranden en duinen, terwijl het binnenland wordt gekenmerkt door landbouwgronden, bossen en meren.

Welke nationale parken zijn er in Denemarken?

Denemarken heeft diverse nationale parken die beschermde natuurgebieden omvatten, waaronder Nationaal Park Thy, Nationaal Park Mols Bjerge, en Nationaal Park Waddenzee. Elk park heeft zijn eigen unieke landschappen en biodiversiteit.

Wat zijn populaire activiteiten in de Deense natuur?

Populaire activiteiten zijn onder meer wandelen, fietsen, vogels kijken, zwemmen, zeilen en kajakken. Veel natuurgebieden hebben goed gemarkeerde wandel- en fietspaden, en er zijn tal van mogelijkheden voor watersportactiviteiten langs de kust.

Welke dieren zijn er te vinden in de Deense natuur?

Denemarken herbergt een verscheidenheid aan dieren, waaronder herten, vossen, dassen, egels, eekhoorns, en een breed scala aan vogelsoorten. Langs de kust zijn zeehonden, bruinvissen en diverse zeevogels te zien.

Zijn er speciale regels of richtlijnen voor het bezoeken van natuurgebieden in Denemarken?

Ja, het is belangrijk om de regels en richtlijnen van elk natuurgebied te respecteren. Dit kan onder meer het volgen van gemarkeerde paden, het vermijden van verstoring van wilde dieren, en het opruimen van afval omvatten. Ook kunnen sommige gebieden seizoensgebonden beperkingen hebben om broedende dieren te beschermen.

Wanneer is de beste tijd om de natuur in Denemarken te bezoeken?

De zomermaanden, van juni tot augustus, zijn over het algemeen de meest populaire tijd om de Deense natuur te verkennen, vanwege het milde weer en langere dagen. Echter, elk seizoen heeft zijn eigen charme, van de bloeiende lente tot de rustige wintermaanden.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…