Werken in Denemarken als Nederlander; dit moet je weten

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen werken in Denemarken als Nederlander. Misschien ga je de liefde achterna, wil je verhuizen naar dit geweldige Scandinavische land vanwege de relaxte werksfeer of anders.

De Deense arbeidsmarkt staat gelukkig open voor burgers uit alle EU-lidstaten. Als burger van de Europese unie mag je maximaal zes maanden in Denemarken blijven als je op zoek bent naar een baan. Als je hierin slaagt en besluit te blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Wil jij gaan wonen en werken in Denemarken? Dan zit je hier op het goede adres. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten!

wonen en werken in denemarken als nederlander

Acht redenen om te willen werken in Denemarken als Nederlander

Misschien heb  je al besloten om naar Denemarken te gaan om te werken, misschien ben je nog aan het twijfelen. De volgende redenen zullen je echter snel over de streep trekken, of je nóg enthousiaster maken om aan je nieuwe avontuur te beginnen:

  • Denemarken heeft de beste balans tussen werk en privé ter wereld. Het heerst een geweldig ondernemingsklimaat en een efficiënte verzorgingsstaat.
  • Wanneer je gaat wonen en werken in Denemarken ben je verzekerd van een verblijf in een veilig land. Er heerst weinig criminaliteit.
  • De Denen behoren tot de gelukkigste en meest tevreden mensen op aarde. Op een schaal van 0 tot 10 gaven de Denen hun levenstevredenheid gemiddeld een 7,5, wat hoger is dan het OESO-gemiddelde van 6,5.
  • Denemarken heeft op sommige vlakken veel weg van Nederland. De Deense taal lijkt zelfs een beetje op de Nederlandse taal en de mentaliteit is ongeveer hetzelfde. Zelfs het landschap lijkt op die van Nederland.
  • Als je gaat werken in Denemarken als Nederlander zal je meer rust, ruimte en een hoge levensstandaard ervaren.
  • Korte afstanden maken het gemakkelijk om je te verplaatsen en de bruisende steden van Denemarken, de prachtige bossen en kustlijn te verkennen.
  • Denen hebben de kortste werkweek ter wereld. De gemiddelde expat werkt gemiddeld 37 uur per week. Toch behoren de Denen tot de meest productieve en hardwerkende beroepsbevolking in Europa.
  • De werkuren in Denemarken zijn flexibel en alle werknemers hebben wettelijk recht op 5 weken vakantie per jaar. Hierdoor is er veel ruimte is voor het gezin en vrije tijd.

Kort samengevat:

Denemarken biedt een superieure balans tussen werk en privéleven, waardoor je prioriteit kunt geven aan de dingen die ertoe doen: van uitstekende carrièremogelijkheden tot vrije tijd en tijd voor je gezin.

Denemarken is dan ook om vele redenen een uitzonderlijk goed functionerende en gezinsvriendelijke plek om te leven!

Werken in Denemarken als Nederlanden; vereisten voor werkvergunningen

We begrijpen dat je na het lezen van al deze positieve dingen over Denemarken niet weet hoe snel je er een baan moet vinden. Maar uiteraard is het niet helemaal zo gemakkelijk als het lijkt. Net zoals bij alle EU-landen, moet je ook in Denemarken een werkvergunning aanvragen.

Gelukkig heb je als Nederlander geen visum nodig om te mogen werken in Denemarken. En zelfs een werkvergunning is niet nodig als je korter dan 3 maanden blijft. Ben je echter van plan om langer te gaan werken in Denemarken, dan moet je bij aankomst een registratiecertificaat aanvragen.

Met dit certificaat ontvang je een burgerlijk registratienummer (CPR), een ziektekostenkaart en een fiscaal nummer. Deze heb je allemaal nodig om toegang te krijgen tot openbare diensten en nog belangrijker, om betaald te krijgen.

Wonen in Denemarken: dit moet je weten over het vinden van een nieuw huis

Een accommodatie vinden in Denemarken is niet de gemakkelijkste taak. En of je nu wilt kopen of huren: houd er rekening mee dat de prijzen hoog zijn.

Om de beste deal te krijgen, is het belangrijk om de lokale woningmarkt te begrijpen. En die markt is misschien niet zo eerlijk voor expats als voor autochtone Denen. Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om als expat een ​​redelijke hypotheekrente te bemachtigen.

Huurhuizen

De gemiddelde huurprijs voor woningen in Denemarken ligt rond de 8.800 DKK (1.330 euro), en nog hoger in Kopenhagen met 16.600 DKK (2465 euro) per maand.

Koophuizen

Wat de kosten van koophuizen betreft, variëren de goedkoopste huizen tussen 1 en 3 miljoen DKK (150.000 tot 475.000 euro). De huizen in deze prijsklasse zijn gewild en verkopen snel. Dit betekent dat je weinig tot geen onderhandelingspositie hebt als je huiseigenaar wilt worden.

Dat gezegd hebbende: je gaat waarschijnlijk ook een stuk meer verdienen in Denemarken, dus je compenseert hier een groot deel van de kosten mee.

Zie jij het wel zitten om te werken en wonen in Denemarken als Nederlander zijnde? Zorg dan dat je je goed inleest en begin op tijd met het zoeken van werk en een woning. Succes!