Zoek & boek

Wonen en werken in Denemarken

  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen
Werken in Denemarken als Nederlander

Dit moet je weten

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen werken in Denemarken als Nederlander. Misschien ga je de liefde achterna, wil je verhuizen naar dit geweldige Scandinavische land vanwege de relaxte werksfeer of anders. De Deense arbeidsmarkt staat gelukkig open voor burgers uit alle EU-lidstaten. Als burger van de Europese unie mag je maximaal zes maanden in Denemarken blijven als je op zoek bent naar een baan. Als je hierin slaagt en besluit te blijven, moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Wil jij gaan wonen en werken in Denemarken? Dan zit je hier op het goede adres. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten!

Wonen en werken in Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

8 redenen om te willen werken in Denemarken als Nederlander

Misschien heb je al besloten om naar Denemarken te gaan om te werken, misschien ben je nog aan het twijfelen. De volgende redenen zullen je echter snel over de streep trekken, of je nóg enthousiaster maken om aan je nieuwe avontuur te beginnen. Denemarken biedt onder andere een superieure balans tussen werk en privéleven, waardoor je prioriteit kunt geven aan de dingen die ertoe doen: van uitstekende carrièremogelijkheden tot vrije tijd en tijd voor je gezin. Denemarken is dan ook om vele redenen een uitzonderlijk goed functionerende en gezinsvriendelijke plek om te leven! Hieronder zetten we 8 redenen om te wonen en werken in Denemarken op een rijtje.

Wonen en werken in Denemarken

Werk-privébalans

Denemarken heeft de beste balans tussen werk en privé ter wereld. Het heerst een geweldig ondernemingsklimaat en een efficiënte verzorgingsstaat.

Wonen en werken in Denemarken

Veiligheid

Wanneer je gaat wonen en werken in Denemarken ben je verzekerd van een verblijf in een veilig land. Er heerst weinig criminaliteit.

Wonen en werken in Denemarken

Gelukkige bevolking

De Denen behoren tot de gelukkigste en meest tevreden mensen op aarde. Op een schaal van 0 tot 10 gaven de Denen hun levenstevredenheid gemiddeld een 7,5, wat hoger is dan het OESO-gemiddelde van 6,5.

Overeenkomsten Nederland

Denemarken heeft op sommige vlakken veel weg van Nederland. De Deense taal lijkt zelfs een beetje op de Nederlandse taal en de mentaliteit is ongeveer hetzelfde. Zelfs het landschap lijkt op die van Nederland.

Wonen en werken in Denemarken

Hoge levensstandaard

Als je gaat werken in Denemarken als Nederlander zal je meer rust, ruimte en een hoge levensstandaard ervaren.

Wonen en werken in Denemarken

Korte afstanden

Korte afstanden maken het gemakkelijk om je te verplaatsen en de bruisende steden van Denemarken, de prachtige bossen en kustlijn te verkennen.

Wonen en werken in Denemarken

Korte werkweek

Denen hebben de kortste werkweek ter wereld. De gemiddelde expat werkt gemiddeld 37 uur per week. Toch behoren de Denen tot de meest productieve en hardwerkende beroepsbevolking in Europa.

Wonen en werken in Denemarken

Flexibele werkuren

De werkuren in Denemarken zijn flexibel en alle werknemers hebben wettelijk recht op 5 weken vakantie per jaar. Hierdoor is er veel ruimte is voor het gezin en vrije tijd.

Werken in Denemarken als Nederlander

Vereisten voor werkvergunningen

We begrijpen dat je na het lezen van al deze positieve dingen over Denemarken niet weet hoe snel je er een baan moet vinden. Maar uiteraard is het niet helemaal zo gemakkelijk als het lijkt. Net zoals bij alle EU-landen, moet je ook in Denemarken een werkvergunning aanvragen. Gelukkig heb je als Nederlander geen visum nodig om te mogen werken in Denemarken. En zelfs een werkvergunning is niet nodig als je korter dan 3 maanden blijft. Ben je echter van plan om langer te gaan werken in Denemarken, dan moet je bij aankomst een registratiecertificaat aanvragen. Met dit certificaat ontvang je een burgerlijk registratienummer (CPR), een ziektekostenkaart en een fiscaal nummer. Deze heb je allemaal nodig om toegang te krijgen tot openbare diensten en nog belangrijker, om betaald te krijgen.

Wonen en werken in Denemarken
Wonen en werken in Denemarken
Wonen in Denemarken

Dit moet je weten over het vinden van een nieuw huis

Een accommodatie vinden in Denemarken is niet de gemakkelijkste taak. En of je nu wilt kopen of huren: houd er rekening mee dat de prijzen hoog zijn. Om de beste deal te krijgen, is het belangrijk om de lokale woningmarkt te begrijpen. En die markt is misschien niet zo eerlijk voor expats als voor autochtone Denen. Het kan bijvoorbeeld moeilijker zijn om als expat een ​​redelijke hypotheekrente te bemachtigen.

Huurhuizen

De gemiddelde huurprijs voor woningen in Denemarken ligt rond de 8.800 DKK (1.330 euro), en nog hoger in Kopenhagen met 16.600 DKK (2465 euro) per maand.

Koophuizen

Wat de kosten van koophuizen betreft, variëren de goedkoopste huizen tussen 1 en 3 miljoen DKK (150.000 tot 475.000 euro). De huizen in deze prijsklasse zijn gewild en verkopen snel. Dit betekent dat je weinig tot geen onderhandelingspositie hebt als je huiseigenaar wilt worden.

Conclusie over wonen en werken in Denemarken

Hoewel wonen in Denemarken wat duurder is dan in Nederland, ga je waarschijnlijk ook een stuk meer verdienen in Denemarken. Dus je compenseert hier een groot deel van de kosten mee. Zie jij het wel zitten om te werken en wonen in Denemarken als Nederlander zijnde? Zorg dan dat je je goed inleest en begin op tijd met het zoeken van werk en een woning. Succes!

Wonen en werken in Denemarken

Veelgestelde vragen over wonen en werken in Denemarken

Heb ik een visum nodig om in Denemarken te wonen en werken als Nederlander?

Als Nederlander heb je geen visum nodig om in Denemarken te wonen of te werken, aangezien Nederland lid is van de Europese Unie. Je hebt echter wel een verblijfsregistratie (registreringsbevis) nodig als je langer dan drie maanden in Denemarken verblijft.

Is het moeilijk om een baan te vinden in Denemarken als Nederlander?

De Deense arbeidsmarkt staat over het algemeen open voor buitenlandse werknemers, vooral in sectoren zoals technologie, engineering, gezondheidszorg en onderwijs. Het kan echter afhangen van je vaardigheden, ervaring en de eisen van de specifieke industrie.

Hoe zit het met de kosten van levensonderhoud in Denemarken in vergelijking met Nederland?

Over het algemeen zijn de kosten van levensonderhoud in Denemarken hoger dan in Nederland, vooral wat betreft huisvesting, voedsel en diensten. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op een mogelijk hoger kostenpatroon wanneer je naar Denemarken verhuist.

Wat zijn de belastingtarieven in Denemarken voor Nederlandse expats?

Denemarken staat bekend om zijn relatief hoge belastingtarieven. Als expat in Denemarken ben je onderworpen aan de Deense belastingwetgeving, inclusief inkomstenbelasting, sociale premies en andere heffingen. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen over belastingaangelegenheden voordat je naar Denemarken verhuist.

Zijn er speciale regels of procedures voor Nederlandse expats die naar Denemarken verhuizen?

Als EU-burger heb je bepaalde rechten op vrij verkeer binnen de EU, maar het is nog steeds belangrijk om je goed voor te bereiden op de verhuizing. Dit kan het verkrijgen van een verblijfsregistratie, ziektekostenverzekering, en andere administratieve zaken omvatten. Het raadplegen van de Deense immigratieautoriteiten en het krijgen van professioneel advies kan nuttig zijn.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…