Zoek & boek

Het weer en klimaat in Denemarken

  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen
Alles wat je moet weten over

Het weer en klimaat in Denemarken

Ben jij van plan om op er binnenkort op reis naar Denemarken te gaan? Dan wil je waarschijnlijk weten wat het voor weer is in Denemarken en wat voor klimaat er heerst. Denemarken wordt gedomineerd door een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen dat de winters niet al te koud zijn en de zomers mild maar niet te heet. Ongeveer 170 dagen per jaar worden gekenmerkt door regen, waarbij de westkust van Denemarken vaker de ‘dupe’ is dan de oostkust. De weersverwachting in Denemarken varieert sterk van seizoen tot seizoen. Wil jij weten wat de temperatuur is tijdens verschillende perioden? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

Weer en klimaat in Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Het klimaat van Denemarken

In Denemarken heerst, zoals we al zeiden, een gematigd klimaat. Koud, maar niet overdreven koud in de winter en mild of aangenaam warm in de zomer. Hoewel het land zich op hoge breedtegraden bevindt, wordt het beïnvloed door zeestromingen. Het is er dus niet zo koud als sommige mensen denken. Als we naar het weer in Denemarken kijken, overheersen over het algemeen wolken, vochtigheid, regen en wind. Het land is klein en vlak, dus er zijn weinig klimaatverschillen tussen de gebieden. De westkust van het schiereiland Jutland is echter milder, winderiger en regenachtiger dan de rest van Denemarken.

Weer en klimaat in Denemarken

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur in Denemarken ligt rond de 1/2°Celsius in januari en februari en tussen de 17/18°Celsius in juli en augustus. Dat klinkt alsof het nooit echt warm wordt, maar dat is niet zo. Het kan prima tussen de 25 en de 30 graden worden in de zomerperiode. Al komen temperaturen boven de 30  graden weinig voor.

Weer en klimaat in Denemarken regen

Regen

Als je naar het weerbericht van Denemarken kijkt voordat je op reis gaat, hoop je natuurlijk dat je niet alleen regendruppels ziet. De kans hierop is vooral afhankelijk van het seizoen. Er valt niet overvloedig veel neerslag in Denemarken, maar het komt regelmatig voor, verspreid over het jaar. ‘Atlantische depressies’ komen namelijk in alle seizoenen voor. De regenval is echter heviger in het centrale deel van Jutland, waar het 800 millimeter per jaar bereikt of dit aantal zelfs overschrijdt.

Weer en klimaat in Denemarken sneeuw

Sneeuwval

Het weer in Denemarken kan van november tot de eerste helft van april worden gekenmerkt door sneeuw. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo’n 20 tot 25 dagen waarop het er sneeuwt. Maar ook kan het in de winter lange tijd sneeuwvrij zijn, zoals ook het geval is in Zuid-Zweden en aan de Noorse westkust.

Weer en klimaat in Denemarken zomer

Zonuren

Denemarken is niet een heel zonnig land, maar gelukkig komt het, vooral tijdens de zomerperiode, regelmatig voor dat het weerbericht in Denemarken zon aangeeft. Dit mede dankzij de lengte van de dagen. Het oosten van het land is echter zonniger dan het westen. Gemiddeld schijnt de zon ongeveer 1.750 uur per jaar in West-Jutland en 2.000 uur op het eiland Bornholm.

Het weer in Denemarken in de winter

De winter in Denemarken is mild tot koud, met een gemiddelde temperatuur net boven het vriespunt in januari en februari. De dagen zijn erg kort (in december gaat de zon om 3 uur ‘s middags onder) en de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zijn klein. Aan de westkust en op de kleine eilanden is de winter wat milder, met minimumtemperaturen rond het vriespunt, maar met vooral in het noorden veel wind. Afgezien daarvan zijn de temperaturen in het hele land redelijk gelijk tijdens de winterperiode.

Weer en klimaat in Denemarken winter
Weer en klimaat in Denemarken lente

Het weer in Denemarken in de lente

In de lente is het weer in Denemarken over het algemeen prima, hoewel het nog redelijk fris kan zijn. In Kopenhagen is de gemiddelde maximumtemperatuur ongeveer 12°Celsius in april en stijgt naar 16°Celsius in mei. Ondanks de koelere temperaturen is de lente vaak het droogste seizoen van het jaar, waardoor het een uitstekende tijd is om het land te verkennen en te genieten van de bloeiende natuur en de charmante steden. Met milde temperaturen en minder regen is de lente een ideale periode voor buitenactiviteiten en sightseeing.

Het weer in Denemarken in de zomer

In de zomer (tot en met begin september) zijn de temperaturen in Denemarken meestal aangenaam, met een maximum temperatuur in juli en augustus van ongeveer 22°Celsius in Kopenhagen en in andere grote steden (Aarhus,Aalborg,Odense etc.) Dit terwijl de temperaturen iets lager liggen aan de westkust, grenzend aan de Noordzee (zo’n 20 graden). De nachttemperaturen zijn in de zomer vrij koel en liggen gemiddeld rond de 13/15 graden. Tijdens de zomer kunnen de zuidelijke stromingen af en toe warme dagen met zich meebrengen, die meestal niet langer dan twee of drie dagen duren. Je zult echter zelden meemaken dat het zulk warm weer is in Denemarken dat er een hittegolf wordt bereikt.

 

Weer en klimaat in Denemarken zomer zon
Weer en klimaat in Denemarken herfst

Het weer in Denemarken in de herfst

In de herfst in Denemarken wordt het weer vaak gekenmerkt door bewolkte en regenachtige dagen, hoewel af en toe de zon doorbreekt, vergezeld van winderige omstandigheden. In Kopenhagen blijft de maximumtemperatuur aan het begin van september doorgaans rond de 18°Celsius hangen, maar daalt vervolgens naar ongeveer 12°C in oktober en naar 8°C in november. Ondanks de koelere temperaturen en wisselvallige omstandigheden biedt de herfst in Denemarken nog steeds de mogelijkheid om te genieten van sfeervolle dagen en de prachtige verandering van het seizoen te ervaren.

Altijd op de hoogte van de weersverwachting in Denemarken

Als je in Denemarken op vakantie bent, wil je natuurlijk graag op de hoogte blijven van het weer. Download daarom een weer-app op je mobiele telefoon, waarop je precies kunt zien waar je aan toe bent. Ga simpelweg naar de Play Store of Appstore op je mobiel, voer ‘Weeronline app’ in en je krijgt er meteen verschillende te zien. Handig toch? Je weet nu alles over het weer en het klimaat van Denemarken. Wil je graag wat zonneschijn tijdens je vakantie? Dan raden we je aan om tijdens de late lente en de zomerperiode op vakantie te gaan. Probeer half juli tot en met half augustus echter te vermijden in verband met drukte.

Weer en klimaat in Denemarken

Veelgestelde vragen over het weer en klimaat in Denemarken

Hoe is het weer in Denemarken gedurende het jaar?

Denemarken kent een gematigd zeeklimaat met milde winters en koele zomers. Het weer kan echter vrij wisselvallig zijn, met regenval gedurende het hele jaar.

Wanneer is de beste tijd om Denemarken te bezoeken wat betreft het weer?

De zomermaanden, van juni tot augustus, zijn over het algemeen de warmste en zonnigste periode in Denemarken, waardoor dit de populairste tijd is voor toeristen.

Hoe koud kunnen de winters in Denemarken worden?

De winters in Denemarken zijn over het algemeen mild, maar de temperaturen kunnen dalen tot rond het vriespunt, vooral in januari en februari. Sneeuwval is mogelijk, vooral in het noorden van het land.

Hoe zit het met regenval in Denemarken?

Denemarken ontvangt het hele jaar door regenval, maar de natste maanden zijn meestal van oktober tot en met december. Regen kan echter het hele jaar door voorkomen.

Zijn er vaak stormen in Denemarken?

Stormen komen voor in Denemarken, vooral in de herfst- en wintermaanden. De kustgebieden kunnen ook worden getroffen door sterke winden, vooral tijdens de herfststormen.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…