Het weer en klimaat in Denemarken

Ben jij van plan om op er binnenkort op reis naar Denemarken te gaan? Dan wil je waarschijnlijk weten wat het voor weer is in Denemarken en wat voor klimaat er heerst.

Denemarken wordt gedomineerd door een gematigd zeeklimaat. Dat wil zeggen dat de winters niet al te koud zijn en de zomers mild maar niet te heet. Ongeveer 170 dagen per jaar worden gekenmerkt door regen, waarbij de westkust van Denemarken vaker de ‘dupe’ is dan de oostkust.

De weersverwachting in Denemarken varieert sterk van seizoen tot seizoen. Wil jij weten wat de temperatuur is tijdens verschillende perioden? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

weer en klimaat denemarken

Het klimaat van Denemarken

In Denemarken heerst, zoals we al zeiden, een gematigd klimaat. Koud, maar niet overdreven koud in de winter en mild of aangenaam warm in de zomer.

Hoewel het land zich op hoge breedtegraden bevindt, wordt het beïnvloed door zeestromingen. Het is er dus niet zo koud als sommige mensen denken. Als we naar het weer in Denemarken kijken, overheersen over het algemeen wolken, vochtigheid, regen en wind.

Het land is klein en vlak, dus er zijn weinig klimaatverschillen tussen de gebieden. De westkust van het schiereiland Jutland is echter milder, winderiger en regenachtiger dan de rest van Denemarken.

De gemiddelde temperatuur in Denemarken

De gemiddelde temperatuur in Denemarken ligt rond de 1/2°Celsius in januari en februari en tussen de 17/18°Celsius in juli en augustus.

Dat klinkt alsof het nooit echt warm wordt, maar dat is niet zo. Het kan prima tussen de 25 en de 30 graden worden in de zomerperiode. Al komen temperaturen boven de 30  graden weinig voor.

De hoeveelheid regen

Als je naar het weerbericht van Denemarken kijkt voordat je op reis gaat, hoop je natuurlijk dat je niet alleen regendruppels ziet. De kans hierop is vooral afhankelijk van het seizoen.

Er valt niet overvloedig veel neerslag in Denemarken, maar het komt regelmatig voor, verspreid over het jaar. ‘Atlantische depressies’ komen namelijk in alle seizoenen voor.

De regenval is echter heviger in het centrale deel van Jutland, waar het 800 millimeter per jaar bereikt of dit aantal zelfs overschrijdt.

Sneeuwval

Het weer in Denemarken kan van november tot de eerste helft van april worden gekenmerkt door sneeuw. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo’n 20 tot 25 dagen waarop het er sneeuwt. Maar ook kan het in de winter lange tijd sneeuwvrij zijn, zoals ook het geval is in Zuid-Zweden en aan de Noorse westkust.

Zonuren

Denemarken is niet een heel zonnig land, maar gelukkig komt het, vooral tijdens de zomerperiode, regelmatig voor dat het weerbericht in Denemarken zon aangeeft. Dit mede dankzij de lengte van de dagen. Het oosten van het land is echter zonniger dan het westen.

Gemiddeld schijnt de zon ongeveer 1.750 uur per jaar in West-Jutland en 2.000 uur op het eiland Bornholm.

Het weer in Denemarken in de winter

De winter in Denemarken is mild tot koud, met een gemiddelde temperatuur net boven het vriespunt in januari en februari. De dagen zijn erg kort (in december gaat de zon om 3 uur ‘s middags onder) en de temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zijn klein.

Aan de westkust en op de kleine eilanden is de winter wat milder, met minimumtemperaturen rond het vriespunt, maar met vooral in het noorden veel wind. Afgezien daarvan zijn de temperaturen in het hele land redelijk gelijk tijdens de winterperiode.

Het weer in Denemarken in de lente

De weersverwachting in Denemarken in de lente is vaak prima maar redelijk frisjes. De maximumtemperatuur in Kopenhagen is in de lente gemiddeld 12°Celsius in april en 16°Celsius in mei. De lente is echter vaak het droogste seizoen van het jaar.

Het weer in Denemarken in de zomer

In de zomer (tot en met begin september) zijn de temperaturen in Denemarken meestal aangenaam, met een maximum temperatuur in juli en augustus van ongeveer 22°Celsius in Kopenhagen en in andere grote steden (Aarhus, Aalborg, Odense etc.)

Dit terwijl de temperaturen iets lager liggen aan de westkust, grenzend aan de Noordzee (zo’n 20 graden). De nachttemperaturen zijn in de zomer vrij koel en liggen gemiddeld rond de 13/15 graden.  

Tijdens de zomer kunnen de zuidelijke stromingen af en toe warme dagen met zich meebrengen, die meestal niet langer dan twee of drie dagen duren. Je zult echter zelden meemaken dat het zulk warm weer is in Denemarken dat er een hittegolf wordt bereikt.

Het weer in Denemarken in de herfst

In de herfst is het weerbericht in Denemarken vaak bewolkt en regenachtig, en soms zonnig maar winderig. In Kopenhagen is de maximumtemperatuur begin september nog zo’n 18°Celsius. Daarna zakt hij naar 12°C in oktober en naar 8°C in november.

Altijd op de hoogte van de weersverwachting in Denemarken

Als je in Denemarken op vakantie bent, wil je natuurlijk graag op de hoogte blijven van het weer. Download daarom een weer-app op je mobiele telefoon, waarop je precies kunt zien waar je aan toe bent.

Ga simpelweg naar Play Store op je mobiel, voer ‘Weeronline app’ in en je krijgt er meteen verschillende te zien. Handig toch?

Je weet nu alles over het weer en het klimaat van Denemarken. Wil je graag wat zonneschijn tijdens je vakantie? Dan raden we je aan om tijdens de late lente en de zomerperiode op vakantie te gaan. Probeer half juli tot en met half augustus echter te vermijden in verband met drukte.