Zoek & boek

Valuta in Denemarken

  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Valuta van Denemarken

Denemarken is een geliefd vakantieland bij Nederlanders dankzij de schilderachtige landschappen, mooie steden en de fijne cultuur. Maar voordat je in de auto of het vliegveld stapt om dit Scandinavische land te bezoeken, is het verstandig om iets meer te weten over de valuta en mogelijke betaalwijzen in Denemarken. Om je te helpen je reis goed voor te bereiden, vertellen we je in dit artikel meer over de Deense Valuta, de Deense kroon (BKK), en de manieren waarop je in Denemarken kunt betalen.

Valuta Denemarken Deense kroon
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Valuta Denemarken Deense kroon

De Deense kroon

De Deense kroon is de officiële valuta van Denemarken en het is ook de munteenheid van Groenland en de Faeröer eilanden (autonome gebieden die tot Denemarken behoren). De kroon wordt afgekort als DKK en wordt vaak gesymboliseerd door “kr”. Eén kroon is onderverdeeld in 100 øre, maar in de praktijk wordt de øre niet meer gebruikt sinds 1 oktober 2008. Hoewel Noorwegen en Zweden ook de kroon hebben als valuta, gaat het om een andere munteenheid met een andere waarde en geschiedenis.

Euro's in Denemarken

Over het algemeen wordt de euro niet als wettig betaalmiddel geaccepteerd in Denemarken. De Deense kroon (DKK) is de officiële valuta van het land en winkels, restaurants, en andere instellingen accepteren over het algemeen alleen Deense kronen. Sommige toeristische attracties, hotels en grote winkels in Denemarken accepteren soms echter wel euro’s. Het gaat dan met name om gebieden die populair zijn bij toeristen. Het is echter altijd raadzaam om vooraf te controleren of euro’s worden geaccepteerd en wat de wisselkoers is, omdat deze vaak minder voordelig is dan wanneer je met Deense kronen betaalt.

Valuta Denemarken euro
Valuta Denemarken contactloos betalen

Betaalwijzen in Denemarken

In Denemarken worden verschillende betaalwijzen geaccepteerd, waaronder contant geld, pinpas/betaalpas, creditcards en mobiele betalingen. Contant geld blijft gangbaar, hoewel elektronische betalingen steeds populairder worden. De meeste winkels, restaurants en supermarkten accepteren pinpas- en creditcardbetalingen, inclusief internationale kaarten zoals Visa en Mastercard. Contactloze betalingen worden ook steeds vaker ondersteund. Daarnaast zijn mobiele betalingen, zoals Apple Pay en Google Pay, opkomende alternatieven.

Deense kronen wisselen

Het wisselen van Deense kronen (DKK) kan worden gedaan op verschillende locaties in Denemarken, waaronder banken, wisselkantoren, luchthavens en in sommige hotels. Banken zijn over het algemeen betrouwbare plaatsen om valuta te wisselen, hoewel ze doorgaans beperkte openingstijden hebben. Wisselkantoren – vooral die in stedelijke gebieden en toeristische hotspots – zijn ook handige opties en hebben vaak ruimere openingstijden. Luchthavens bieden meestal ook valutadiensten, maar houd er rekening mee dat de wisselkoersen op luchthavens vaak minder voordelig zijn.

Valuta Denemarken Deense kroon wisselen

Veelgestelde vragen over valuta in Denemarken

Wat is de valuta van Denemarken?

De officiële valuta van Denemarken is de Deense kroon, afgekort als DKK.

Wat is de wisselkoers tussen de Deense kroon en euro/dollar?

De wisselkoers tussen de Deense kroon en andere valuta’s zoals de euro en de Amerikaanse dollar fluctueert voortdurend vanwege verschillende factoren op de valutamarkten. Deze koersen kunnen worden gecontroleerd bij banken, valutawisselkantoren of online financiële platforms.

Kan ik met euro’s betalen in Denemarken?

Over het algemeen worden euro’s niet als wettig betaalmiddel geaccepteerd in Denemarken. Het wordt aanbevolen om Deense kronen te gebruiken voor transacties in het land.

Waar kan ik Deense kronen wisselen?

Deense kronen kunnen worden gewisseld bij banken, wisselkantoren, luchthavens en sommige hotels in Denemarken. Het is raadzaam om vooraf de wisselkoersen te controleren om een goede deal te krijgen.

Hoe kan ik betalen in Denemarken?

Betalen in Denemarken kan op verschillende manieren, waaronder contant geld, pinpas/betaalpas, creditcards, mobiele betalingen en online betalingen. Controleer altijd de geaccepteerde betaalmethoden bij de desbetreffende winkel of instelling.

Zijn er geldautomaten in Denemarken?

Ja, er zijn geldautomaten (ook bekend als ATM’s) verspreid over Denemarken, vooral in stedelijke gebieden en toeristische bestemmingen. Deze geldautomaten kunnen worden gebruikt om Deense kronen op te nemen met pinpassen of creditcards die internationaal geaccepteerd worden.

Worden creditcards veel gebruikt in Denemarken?

Ja, creditcards worden over het algemeen veel gebruikt in Denemarken, vooral in stedelijke gebieden en bij grotere winkels en restaurants. Visa en Mastercard zijn de meest geaccepteerde creditcards, maar het is altijd handig om vooraf te controleren welke creditcards worden geaccepteerd.

Is het gebruikelijk om fooi te geven in Denemarken?

In Denemarken is fooi geven niet zo gebruikelijk als in sommige andere landen. Als je echter tevreden bent over de service, kun je een kleine fooi geven, maar het wordt niet als verplicht beschouwd. In sommige restaurants kan de service al inbegrepen zijn bij de rekening.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…