Zoek & boek

Hygge

 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Hygge: De essentie van Deense gezelligheid

Hygge, uitgesproken als “hue-guh”, is een essentieel onderdeel van de Deense cultuur dat draait om gezelligheid, comfort en het genieten van het moment. Dit unieke concept vindt zijn oorsprong in het Noorse woord voor welzijn, maar heeft een speciale betekenis in Denemarken gekregen. In dit artikel ontdek je wat hygge precies is, hoe het ontstaan is, hoe je het in je dagelijks leven kunt toepassen en waarom het zo belangrijk is voor de Deense cultuur. Ook beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over Hygge.

Hygge Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Deense Hygge

Wat is Hygge?

Hygge (uitgesproken als “hue-guh”) is een Deens woord dat gevoelens van warmte, geborgenheid en gemeenschappelijkheid oproept. Het kan worden vertaald naar ‘gezelligheid’, maar omvat eigenlijk meer dan dat. Hygge is de kunst van het creëren van intieme en gezellige momenten, of het nu gaat om het delen van een maaltijd met vrienden, het lezen van een boek bij kaarslicht of het simpelweg genieten van een kop koffie op een regenachtige dag.

De oorsprong van Hygge

Het woord hygge komt oorspronkelijk uit het Noors, waar het ‘welzijn’ betekent. In de loop der tijd heeft het woord een speciale betekenis gekregen in Denemarken, waar het nu een integraal onderdeel is van de cultuur en het dagelijks leven. Hoewel het concept al eeuwenlang bestaat, heeft het recentelijk internationaal erkenning gekregen, mede dankzij boeken en media die de voordelen van een hygge-levensstijl benadrukken.

Deense Hygge

Hygge toepassen in je eigen leven

Hygge draait om eenvoud en het waarderen van de kleine dingen in het leven. Hieronder hebben we enkele manieren waarop je hygge kunt integreren in je dagelijkse routine voor je op een rijtje gezet.

Deense Hygge

Creëer een gezellige omgeving

Gebruik zachte verlichting zoals kaarsen of sfeerlampen om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Voeg comfortabele dekens en kussens toe voor extra comfort.

Deense Hygge

Geniet van eenvoudige plezieren

Neem de tijd om te genieten van de kleine dingen, zoals het drinken van een kop warme chocolademelk, het lezen van een goed boek of het luisteren naar je favoriete muziek.

Deense Hygge

Breng tijd door met geliefden

Nodig vrienden en familie uit voor een ontspannen diner of een spelletjesavond. Hygge gaat om het versterken van relaties en het koesteren van de momenten die je samen doorbrengt.

Deense Hygge

Omarm de natuur

Maak een wandeling in het park, geniet van de frisse lucht en waardeer de schoonheid van de natuur. De Denen zijn meesters in het vinden van hygge-momenten, zowel binnen als buiten.

Deense Hygge

Wees in het moment

Laat je telefoon en andere afleidingen achterwege en focus op het hier en nu. Hygge gaat over het genieten van het moment en het vinden van vreugde in de eenvoud.

Hygge en de Deense cultuur

In Denemarken is hygge een belangrijk aspect van het dagelijks leven, vooral tijdens de koude wintermaanden. De Denen hebben een talent voor het creëren van knusse en gastvrije ruimtes, zowel thuis als in openbare gelegenheden zoals cafés en restaurants. Dit gevoel van gezelligheid en geborgenheid helpt hen om de lange, donkere winters door te komen en bijdraagt aan hun algehele gevoel van welzijn en geluk.

Deense Hygge

Veelgestelde vragen over de Hygge

Wat is hygge precies?

Hygge (uitgesproken als “hue-guh”) is een Deens concept dat draait om het creëren van een gevoel van gezelligheid, comfort en welzijn. Het gaat om het genieten van de eenvoudige dingen in het leven en het waarderen van momenten van ontspanning en geborgenheid.

Waar komt hygge vandaan?

Het woord hygge komt oorspronkelijk uit het Noors, waar het ‘welzijn’ betekent. In Denemarken heeft het echter een diepere en bredere betekenis gekregen, die centraal staat in de Deense levensstijl en cultuur.

Hoe spreek je hygge uit?

Hygge wordt uitgesproken als “hue-guh”. Het is een beetje lastig voor niet-Deense sprekers, maar de uitspraak is vrij eenvoudig zodra je het onder de knie hebt.

Hoe kan ik hygge in mijn dagelijks leven toepassen?

Je kunt hygge in je leven integreren door:

 • Het creëren van een knusse en warme omgeving met zachte verlichting, zoals kaarsen.
 • Genieten van eenvoudige pleziertjes zoals een kop warme chocolademelk of een goed boek.
 • Tijd door te brengen met vrienden en familie in een ontspannen sfeer.
 • De natuur in te gaan en te genieten van de buitenlucht.
 • Bewust in het moment te leven en afleidingen te minimaliseren.

Wat zijn enkele voorbeelden van hygge-activiteiten?

Enkele hygge-activiteiten zijn:

 • Een gezellige avond doorbrengen met vrienden of familie, bijvoorbeeld tijdens een spelletjesavond.
 • Knus op de bank zitten met een deken en een goed boek.
 • Een wandeling maken in de natuur.
 • Samen koken en genieten van een zelfgemaakte maaltijd.
 • Kaarsen aansteken en genieten van de rustige sfeer.

Is hygge alleen voor de winter?

Hoewel hygge vaak geassocieerd wordt met de koude wintermaanden, kan het het hele jaar door worden toegepast. In de zomer kan hygge bijvoorbeeld bestaan uit een picknick in het park, een barbecue met vrienden of een ontspannen avond in de tuin.

Waarom is hygge zo belangrijk in de Deense cultuur?

Hygge speelt een grote rol in de Deense cultuur omdat het bijdraagt aan het gevoel van welzijn en geluk. Het helpt mensen om stress te verminderen, relaties te versterken en te genieten van het leven, zelfs tijdens de donkere en koude wintermaanden.

Zijn er specifieke plaatsen in Denemarken waar ik hygge kan ervaren?

Ja, Denemarken heeft veel plaatsen waar je hygge kunt ervaren. Dit kan variëren van gezellige cafés en restaurants tot parken en stranden. Steden zoals Kopenhagen en Aarhus staan bekend om hun hygge-vriendelijke plekken.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
 • Adembenemende landschappen
 • Kindvriendelijke vakantiebestemming
 • Uitgebreide kustlijn
 • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…