Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…
De lekkerste traditionele Deense recepten
Traditionele Deense recepten zijn geworteld in de boerengerechten, die vóór de industriële revolutie in het hele land werden geserveerd. Ze waren gebaseerd op de behoefte om gebruik te maken van natuurlijk Deens voedsel op, of nabij de familieboerderij. Als gevolg hiervan werd overal een verscheidenheid aan brassica’s, brood, vis, varkensvlees en later aardappelen gegeten. Deense gerechten en recepten staan bekend om lekkernijen als roggebrood, belegde broodjes, gehaktballetjes, kalfssoep, Deens gebak, en de ‘New Nordic Cuisine’. Ben jij een echte foodie? In dit artikel vertellen we je wat je in Denemarken absoluut moet proeven. Daarnaast geven we je het authentieke Deense koekjes recept. Yum!
Waar wacht je nog op?
Boek direct je reis naar Denemarken
Deens gebak en koekjes
Wat komt er in je op als je aan Deens gebak denkt? Waarschijnlijk niet bijster veel. En dat terwijl de Denen absolute toppers zijn als het gaat om zoete lekkernijen! In Denemarken is wienerbrød of ‘Weens brood’ de overkoepelende term voor een reeks vlokkige, zoete gebakjes. Ze zijn vernoemd naar de Oostenrijkse bakkers die de techniek van het maken van gelamineerd deeg (denk aan croissants), naar Kopenhagen brachten. Vandaag de dag zijn alle soorten ‘Danishes’ of wienerbrød een must-try als je Denemarken bezoekt. De bakkerijen liggen vol met zoet ruikende (en smakende) gebakjes. De volgende moet je zeker hebben geprobeerd:
Kanelstang
Een traditionele Deense kaneelrol, gemaakt van lagen bladerdeeg gevuld met een mengsel van kaneel, suiker en boter.
Spandauer
Een Deens gebak gevuld met banketbakkersroom en bedekt met amandelschaafsel, soms met toevoeging van vruchtenjam of appelvulling.
Kringle
Een gevlochten Deens gebak dat vaak tijdens feestdagen en speciale gelegenheden wordt gegeten. Het kan verschillende vullingen bevatten, zoals amandel, rozijnen of chocolade.
Frøsnapper
Een Deens gebak gemaakt van bladerdeeg en gevuld met amandelspijs en frambozenjam, vaak afgewerkt met glazuur en gehakte noten.
Koffiebroodjes
Zoete broodjes gevuld met kaneel, rozijnen en suiker, vaak geserveerd als heerlijke begeleiding bij een kopje koffie of thee.
Deense boterkoekjes
Deze boterachtige koekjes zijn populair als tussendoortje en worden vaak in verschillende vormen gesneden en gebakken.
Deense koekjes recept
Omdat we je deze heerlijke koekjes niet willen ontzeggen, delen we ons Deense boterkoekjes recept graag met je. Zo kun je thuis genieten van een beetje Denemarken!
Dit heb je nodig
- Boter op kamertemperatuur. Haal de boter minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast.
- Poedersuiker/suikerglazuur. Dit type suiker wordt gebruikt omdat het snel oplost wanneer het wordt gemengd met boter.
- Vanille-extract.
Hoewel dit een van de makkelijkste Deense recepten is, zorgen de volgende handige tips voor een perfect bakresultaat:
Bereiding
- Klop de boter en de suiker goed romig. Dit betekent dat het minimaal 5 tot 8 minuten moet worden geklopt. Een elektrische mixer- of staande kom is handig om te helpen bij het roomproces.
- De afgeroomde boter en suiker moeten licht van kleur en luchtig van structuur zijn. Dit resulteert in lichtere koekjes in tegenstelling tot dichte, zware Deense koekjes.
- Vul de spuitzak niet te vol met het deeg. Verdeel het deeg liever in tweeën; dit maakt de zak gemakkelijker te hanteren.
- Voorkom dat de koekjes te lang bakken. Bak totdat de randen goudbruin worden (in ongeveer 15 minuten).
- Even laten afkoelen en smullen maar!
Kopenhagen: culinaire stadswandeling
Ontdek Kopenhagen en maak kennis met de Deense keuken door het maken van een 4 uur durende culinaire stadswandeling. Proef de diverse smaken van de stad, van bekroonde kazen tot lokale lekkernijen zoals smørrebrød en chocolaatjes. Luister ondertussen naar boeiende verhalen over de evolutie van de Deense eetcultuur.
Deens roggebrood (smørrebrød)
Als het gaat om Deense recepten kunnen we niet anders dan het typisch Deense roggebrood te vermelden: smørrebrød. Deze ‘open faced sandwich’ is het afgelopen decennium wereldberoemd geworden. Zo beroemd zelfs, dat het in de race was voor het Nationale gerecht van Denemarken. De naam smørrebrød komt van de Deense woorden ‘boter’ en ‘brood’. Het werd uitgevonden aan het einde van de negentiende eeuw en bestaat in feite uit gevarieerde toppings op donker, Deens roggebrood (hoewel sommige klassiekers ook witbrood bevatten).
Toppings
De combinaties voor toppings zijn eindeloos, maar bevatten normaal gesproken een mix van dunne plakjes vleeswaren, leverpostej (leverpasta), vis, garnalen, eieren, groenten, sauzen, garnituur en specerijen. Veel plaatsen in Denemarken beschouwen smørrebrød als kleine eetbare kunstwerken. En vaker wel dan niet zul je het brood onder de topping niet eens kunnen zien.
Conclusie
Wil je zoveel mogelijk Deense gerechten proeven als je in Denemarken bent? Doe jezelf dan in ieder geval tegoed aan bovenstaande benoemde klassiekers. De smaken van kaneel, boter, en bladerdeeg zullen je smaakpapillen betoveren, terwijl de traditionele gerechten zoals stegt flæsk en frikadeller je hart zullen verwarmen. De Deense keuken zal je positief verrassen en een onvergetelijke culinaire ervaring bieden die je nog lang zult koesteren.
Waar wacht je nog op?
Boek direct een accommodatie in Denemarken
Meer weten over Denemarken?
Anne helpt je verder
Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?
- Adembenemende landschappen
- Kindvriendelijke vakantiebestemming
- Uitgebreide kustlijn
- Trekpleister Kopenhagen