De lekkerste traditionele Deense recepten

Traditionele Deense recepten zijn geworteld in de boerengerechten, die vóór de industriële revolutie in het hele land werden geserveerd. Ze waren gebaseerd op de behoefte om gebruik te maken van natuurlijk Deens voedsel op, of nabij de familieboerderij.

Als gevolg hiervan werd overal een verscheidenheid aan brassica’s, brood, vis, varkensvlees en later aardappelen gegeten. Deense gerechten en recepten staan bekend om lekkernijen als roggebrood, belegde broodjes, gehaktballetjes, kalfssoep, Deens gebak, en de ‘New Nordic Cuisine’.

Ben jij een echte foodie? In dit artikel vertellen we je wat je in Denemarken absoluut moet proeven. Daarnaast geven we je het authentieke Deense koekjes recept. Yum!

deense recepten deens gebak
Deens gebak

Deens gebak en koekjes

Wat komt er in je op als je aan Deens gebak denkt? Waarschijnlijk niet bijster veel. En dat terwijl de Denen absolute toppers zijn als het gaat om zoete lekkernijen!

In Denemarken is wienerbrød of ‘Weens brood’ de overkoepelende term voor een reeks vlokkige, zoete gebakjes. Ze zijn vernoemd naar de Oostenrijkse bakkers die de techniek van het maken van gelamineerd deeg (denk aan croissants), naar Kopenhagen brachten.

Vandaag de dag zijn alle soorten ‘Danishes’ of wienerbrød een must-try als je Denemarken bezoekt. De bakkerijen liggen vol met zoet ruikende (en smakende) gebakjes. De volgende moet je zeker hebben geprobeerd:

De Deense krakeling, de ‘Kringle’

Kringle. Dit woord betekent krakeling in het Deens en is de naam van dit specifieke gebakje. Het heeft een luchtig deeg met veel boter en eieren, en is gevuld met suiker, boter en marsepein. Hierna wordt het bestrooid met parelsuiker en hazelnoten die krokant worden in de oven. Puur genot!

Koffiebroodjes

Deze heerlijke broodjes behoren tot een van de mees populaire Deense gerechten en de recepten ervan kunnen per regio verschillen. Ze worden geserveerd als onderdeel van de traditionele ‘Hygge’; de Deense, traditionele koffiepauze met een zoete lekkernij.

De koffiebroodjes zijn ook erg populair op verjaardagsfeestjes voor kinderen, samen met grote verjaardagstaarten en warme chocolademelk.

Deense boterkoekjes

Ben je op zoek naar lekkere, zoete Deense koekjes recepten? Dan mogen de Deense boterkoekjes niet ontbreken. Deze authentieke ‘Royal Dansk Butter Cookies’ zijn knapperige, boterachtige lekkernijen, die vaak worden bewaard in een klassiek, blauw blik.

Diep geworteld in de Deense baktradities, waarbij alleen de beste ingrediënten worden gebruikt, vangt dit magische boterkoekje de geest van alledaagse momenten, elk seizoen en feestelijke bijeenkomsten. Hun kenmerkende vorm, textuur, uiterlijk en aroma zijn niet te versmaden!

Deense koekjes recept

Omdat we je deze heerlijke koekjes niet willen ontzeggen, delen we ons Deense boterkoekjes recept graag met je. Zo kun je thuis genieten van een beetje Denemarken! Dit heb je nodig:

  • Boter op kamertemperatuur. Haal de boter minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast. Het moet zacht aanvoelen, maar mag niet gesmolten zijn.
  • Poedersuiker/suikerglazuur. Dit type suiker wordt gebruikt omdat het snel oplost wanneer het wordt gemengd met boter. Het geeft ook die verbluffende lichte, knapperige textuur die in je mond smelt.
  • Vanille-extract.

Hoewel dit een van de makkelijkste Deense recepten is, zorgen de volgende handige tips voor een perfect bakresultaat:

  1. Klop de boter en de suiker goed romig. Dit betekent dat het minimaal 5 tot 8 minuten moet worden geklopt. Een elektrische mixer- of staande kom is handig om te helpen bij het roomproces.
  2. De afgeroomde boter en suiker moeten licht van kleur en luchtig van structuur zijn. Dit resulteert in lichtere koekjes in tegenstelling tot dichte, zware Deense koekjes.
  3. Vul de spuitzak niet te vol met het deeg. Verdeel het deeg liever in tweeën; dit maakt de zak gemakkelijker te hanteren.
  4. Voorkom dat de koekjes te lang bakken. Bak totdat de randen goudbruin worden (in ongeveer 15 minuten).
  5. Even laten afkoelen en smullen maar!

Deens roggebrood (smørrebrød)

Als het gaat om Deense recepten kunnen we niet anders dan het typisch Deense roggebrood te vermelden: smørrebrød. Deze ‘open faced sandwich’ is het afgelopen decennium wereldberoemd geworden. Zo beroemd zelfs, dat het in de race was voor het Nationale gerecht van Denemarken.

smørrebrød - deens roggebrood
smørrebrød

De naam smørrebrød komt van de Deense woorden ‘boter’ en ‘brood’. Het werd uitgevonden aan het einde van de negentiende eeuw en bestaat in feite uit gevarieerde toppings op donker, Deens roggebrood (hoewel sommige klassiekers ook witbrood bevatten).

De combinaties voor toppings zijn eindeloos, maar bevatten normaal gesproken een mix van dunne plakjes vleeswaren, leverpostej (leverpasta), vis, garnalen, eieren, groenten, sauzen, garnituur en specerijen.

Veel plaatsen in Denemarken beschouwen smørrebrød als kleine eetbare kunstwerken. En vaker wel dan niet zul je het brood onder de topping niet eens kunnen zien.

Wil je zoveel mogelijk Deense gerechten proeven als je in Denemarken bent? Doe jezelf dan in ieder geval tegoed aan bovenstaande benoemde klassiekers. De Deense keuken zal je positief verrassen!