Zoek & boek

Bruggen in Denemarken

  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Bruggen in Denemarken; verbindingen over land en water

Denemarken staat bekend om de schilderachtige landschappen en lange kustlijnen. Een ander kenmerk van het Scandinavische land is de geavanceerde infrastructuur. Doordat het land op verschillende plekken onderbroken wordt door de zee – en uit een aantal eilanden en schiereilanden bestaat – is er een indrukwekkend netwerk van bruggen gebouwd. Deze bruggen zijn niet alleen technische hoogstandjes, maar ook essentieel voor transport en de economie van het land. In dit artikel vertellen we je welke belangrijke bruggen er zijn in Denemarken, hoe je er komt en of je tol moet betalen.

Bruggen Denemarken
Waar wacht je nog op?

Boek direct je reis naar Denemarken

Bruggen Denemarken

De Grote Beltbrug (Storebæltsbroen)

Als een van ’s werelds langste hangbruggen, is de Grote Beltbrug een waar architectonisch hoogstandje. Deze Deense brug verbindt het eiland Funen met het eiland Seeland en strekt zich uit over de Grote Belt – een zeestraat tussen de twee eilanden. Met een totale lengte van meer dan 18 kilometer biedt deze brug niet alleen een cruciale transportroute tussen de regio’s Funen en Seeland, maar ook een adembenemend uitzicht op de omliggende wateren. Hou er rekening mee dat je voor deze brug tol moet betalen. De prijs hangt af van het type voertuig, maar voor een enkeltje met een personen auto betaal je momenteel zo’n 275 DKK (€36,87).

De Øresundbrug (Øresundsbroen)

Deze opvallende brug van 8 kilometer verbindt Denemarken met Zweden en strekt zich uit over de Øresund – het water tussen Kopenhagen en Malmö. De Øresundbrug is uniek omdat het een gecombineerde weg- en spoorwegbrug is, waardoor zowel auto- als treinverkeer mogelijk is. Het is een symbool geworden van de nauwe banden tussen Denemarken en Zweden en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van regionale economie. Wist je dat er ook een Deens/Zweedse misdaadserie is die zich afspeelt rondom deze brug tussen Denemarken en Zweden? De serie heet Bron/Broen (The Bridge). Om de Øresundbrug met de auto gebruiken, betaal je tol. Momenteel is dat voor een pasagiersauto zo’n 455 DKK (€61,06).

Bruggen Denemarken
Bruggen Denemarken

De Kleine Beltbrug (Lillebæltsbroen)

De Kleine Beltbrug is het kleine broertje van de Grote Beltbrug en tevens de oudste grote brug in Denemarken. Deze brug van 1,7 kilometer overspant de Kleine Belt en verbindt het vasteland van Jutland met het eiland Funen. De brug bestaat uit twee parallelle bruggen – een voor wegverkeer en een voor spoorverkeer. De Kleine Beltbrug is van cruciaal belang voor het vervoer tussen het westen en het oosten van Denemarken en heeft de reistijd tussen Jutland en Funen aanzienlijk verkort. Voor deze Deense brug hoef je geen tol te betalen.

De Sallingsundbrug (Sallingsundbroen)

Deze brug in Denemarken overspant de Sallingsund en verbindt het eiland Mors met het vasteland van Jutland. Het is een brug met een elegant ontwerp en door de strategische ligging heeft hij ervoor gezorgd dat de toegang tot Mors een stuk eenvoudiger is geworden. Dit heeft de verbinding met het vasteland bevorderd en de economische ontwikkeling van het eiland een flinke boost gegeven. Om gebruik te maken van de brug hoef je geen tol te betalen.

Bruggen Denemarken
Bruggen Denemarken

Nog veel meer bruggen in Denemarken

Naast de indrukwekkende iconische bruggen in Denemarken – zoals de Grote Beltbrug en de Øresundbrug – zijn er talloze kleinere bruggen die lokale gemeenschappen verbinden en het dagelijks leven vergemakkelijken. Voorbeelden hiervan zijn de Frederikssundbrug, die de stad Frederikssund verbindt met Hornsherred, en de Mønbroen, die het eiland Møn verbindt met het vasteland van Zeeland. Deze bruggen in Denemarken zijn essentieel voor de lokale logistiek en bieden toegang tot afgelegen gebieden, landbouwgronden en kleine dorpen in heel Denemarken. Ze dragen niet alleen bij aan praktische functionaliteit, maar ook aan de schoonheid van het landschap.

Veelgestelde vragen over bruggen in Denemarken

Wat is de bekendste brug in Denemarken?

De bekendste brug in Denemarken is de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen), die het eiland Funen verbindt met het eiland Seeland. Het is een indrukwekkende hangbrug en een belangrijke verbinding tussen de regio’s van Denemarken.

Zijn er tolkosten verbonden aan het gebruik van bruggen in Denemarken?

Ja, voor sommige bruggen in Denemarken, zoals de Grote Beltbrug en de Sontbrug (Øresundsbroen), worden tolkosten in rekening gebracht. Deze kosten variëren afhankelijk van het type voertuig en het tijdstip van de dag.

Hoeveel bruggen verbinden de eilanden van Denemarken met elkaar?

Denemarken heeft verschillende bruggen die de eilanden met elkaar verbinden. De belangrijkste zijn de Grote Beltbrug, de Sontbrug en de Kleine Beltbrug (Lillebæltsbroen), naast andere kleinere bruggen en veerverbindingen.

Zijn er speciale regels of beperkingen voor het gebruik van bruggen in Denemarken?

Over het algemeen gelden voor het gebruik van bruggen in Denemarken de normale verkeersregels en voorschriften. Er kunnen echter specifieke snelheidslimieten of andere regels van toepassing zijn, afhankelijk van de brug en het type voertuig.

Zijn de bruggen in Denemarken toegankelijk voor voetgangers en fietsers?

Ja, veel bruggen in Denemarken zijn toegankelijk voor voetgangers en fietsers, met aparte paden of trottoirs. Dit biedt een unieke gelegenheid voor wandel- en fietsroutes met prachtige uitzichten over het water en het landschap.

Waar wacht je nog op?

Boek direct een accommodatie in Denemarken

Sol og Strand
Sol og Strand Bekijk prijs
Natuurhuisje.nl Bekijk prijs
Interhome Bekijk prijs
ACSI Eurocampings Bekijk prijs
Booking.com Bekijk prijs
Wat heb je nodig?

Goed voorbereid op vakantie

Meer weten over Denemarken?

Anne helpt je verder

Hulp nodig bij het uitkiezen van je accommodatie in het hart van de Deense hygge of bij het boeken van vliegtickets naar dit land van sprookjes? Vraag je je af hoe je het beste kunt fietsen door de fietsvriendelijke steden of ben je op zoek naar de onontdekte pareltjes van Denemarken? Of misschien ben je gewoon benieuwd in welke maanden je de Deense natuur op zijn mooist ziet en het weer ideaal is voor een bezoek aan de uitgestrekte kustlijnen en idyllische eilanden?

Anne Denemarken
Anne Denemarken Expert
  • Adembenemende landschappen
  • Kindvriendelijke vakantiebestemming
  • Uitgebreide kustlijn
  • Trekpleister Kopenhagen

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Denemarken voor je…