Musea bezoeken in Kopenhagen; van moderne kunst tot historische Vikingmuseums

Kopenhagen is een geweldige stad voor kunstliefhebbers en de thuisbasis van internationaal erkende kunstmusea. Daarna herbergt de stad ook een aantal fantastische thema- en historische museums.

Ga jij binnenkort op stedentrip naar Kopenhagen en wil je je laten onderdompelen in de Deense cultuur? Dan mag een bezoek aan een interessante musea in Kopenhagen dan ook zeker niet ontbreken!

Museum kopenhagen
Nationaal Museum

Een museum bezoeken in Kopenhagen: dit zijn de leukste

Omdat de keuze aan leuke musea in Kopenhagen bijna oneindig is, kan het lastig zijn om er een te kiezen die je absoluut wilt bezoeken. Daarom volgen hier de beste exemplaren. Sommige in de weelderige buitenwijken van de stad en andere in het midden van het centrum:

Nationaal Museum van Kopenhagen

Dit museum in Kopenhagen in waarschijnlijk een van de meest populaire. Maak een tijdreis in het belangrijkste historische museum van Denemarken en laat je onderdompelen in het verleden!

Het Nationaal Museum toont alles wat je je maar kunt bedenken. Van Vikingschatten en het graf van het meisje van Egtved, tot Egyptische mummies, renaissancekunst en meer.

Onder de vele schatten die hier te ontdekken zijn, worden bezoekers uitgenodigd voor ‘Meet the Vikings’, in een tentoonstelling die reconstrueert hoe Koningin Tove er mogelijk uitzag.Dit alles wordt getoond met sieraden uit de grootste schatkamers van Denemarken.

Etnografische collectie

Het Nationaal Museum in Kopenhagen heeft ook een grote etnografische collectie, een collectie klassieke en nabije oosterse oudheden, een munten- en penningencollectie en een speelgoedmuseum.

Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het Victoriaanse appartement Klunkehjemmet, dat vrijwel onveranderd is sinds 1890.

Met of zonder gids

Je kunt het Nationaal Museum in Kopenhagen bezoeken tijdens een rondleiding met of zonder gids. In juli, augustus en september worden de rondleidingen bovendien ook in het Engels gegeven.

Arken Museum Kopenhagen: Moderne Kunst

In deze prachtige galerie voor Moderne Kunst aan het strand van Ishøj, ontdek je werken van Damien Hirst en Ai Weiwei. Het Arken Museum in Kopenhagen voor Moderne Kunst toont sculpturen van wereldklasse in een prachtige omgeving in de duinen.

Arken bevindt zich in een groots en monumentaal gebouw en ligt slechts een korte rit met de auto of trein ten zuiden van Kopenhagen.

Het museum herbergt een van de mooiste collecties hedendaagse kunst van Scandinavië. En de maritiem geïnspireerde architectuur heeft sinds de opening in 1996 erkenning gekregen in binnen- en buitenland.

De collectie van Arken

De collectie van dit museum in Kopenhagen bevat meer dan 400 werken van Deense, Scandinavische en internationale hedendaagse kunstenaars, voornamelijk uit de periode na 1990.

Het museum herbergt onder andere een van Europa’s belangrijkste collecties van de Britse kunstenaar Damian Hirst, wandtapijten van Grayson Perry en een meesterwerk in beeldhouwwerk door Ai WeiWei.

Daarnaast biedt Arken een permanente tentoonstelling van het werk Læsø van Asger Jorn, en negen werken van de Duitse kunstenaar Anselm Reyle; erkend als een van de belangrijkste vernieuwers van abstracte kunst in de hedendaagse kunst.

Kunstforeningen GL STRAND

Als je op zoek bent naar musea in Kopenhagen voor moderne kunst, die zich focust op jonge kunstenaars, is Kunstforeningen GL STRAND een topper. Dit is een moderne kunstgalerie met een lange geschiedenis en een charmant café aan de gracht.

De instelling dateert uit 1825 en heeft tot doel jonge kunstenaars te ondersteunen door middel van tentoonstellingen van moderne kunst.

Door de geschiedenis heen heeft GL Strand een traditie voortgezet, waarbij ze het Deense publiek nieuwe kunst presenteren en kunst in nieuwe contexten en verschillende framesets te plaatsen.

GL Strand heeft geen permanente collectie. Dit geeft de kunstenaars veel vrijheid en maakt openheid en experimentele flexibiliteit, anders dan bij traditionele musea, mogelijk. GL Strand houdt elk jaar 6 tot 8 tentoonstellingen.

Het Viking Schip Museum (Roskilde)

Als je in Denemarken bent kun je er eigenlijk niet omheen: de geschiedenis van de Vikings. Het beroemdste Vikingschipmuseum van Denemarken vind je in Roskilde, op 45 minuten rijden van Kopenhagen.

Ongeveer 1000 jaar geleden werden er een aantal Vikingschepen gevuld met stenen en tot zinken gebracht in de Roskilde Fjord, om de doorgang van vijandelijke schepen te blokkeren. En, je raad het al, een aantal van die schepen worden momenteel tentoongesteld in het Viking Schip Museum.

De goed onderhouden Vikingschepen

De vijf schepen die te bewonderen zijn in Roskilde werden geborgen in 1962. Ze bevinden zich nog steeds in opmerkelijk goede staat en geven de bezoeker een goed beeld van hoe de Vikingen hun schepen bouwden.

Het grootste schip is een 30 meter lang oorlogsschip en kon een bemanning van 70 tot 80 Vikingen vervoeren. Het best bewaarde exemplaar echter, is een koopvaardijschip van 14 meter lang. Onder de andere schepen bevinden zich een zeehandelaar, een longship en een vissersboot.

In de zomer is het mogelijk om op een replicaschip te varen op de Roskildefjord. Een geweldige ervaring voor zowel volwassenen als kinderen. Het museum bezit daarnaast een café en organiseert thema-activiteiten voor alle doelgroepen.

SMK Statens Museum voor Kunst

SMK is de grootste kunstgalerie van Denemarken en biedt een topcollectie Deense en internationale kunst.

Statens Museum for Kunst (National Gallery of Denmark) toont Deense kunst uit de afgelopen zeven eeuwen. In geen enkel ander museum in Kopenhagen en heel Denemarken, kun je zo’n rijke en gevarieerde selectie van Europese klassiekers bewonderen.

Het is een plek om te genieten van de grootmeesters van de kunstgeschiedenis, samen met de allernieuwste hedendaagse kunstenaars en de rijzende sterren van de kunstscène. De SMK is vooral beroemd om zijn prachtige collectie Deense kunst uit de Gouden Eeuw.

Natuurhistorisch Museum

Het Natuurhistorisch Museum van Denemarken, Kopenhagen, is prachtig gelegen in de hoek van de Botanische Tuin, dichtbij station Nørreport.

Je kunt hier prachtige mineralen bewonderen, evenals een meteoriet van 16 ton die uit de ruimte naar beneden is gevallen.

Verken de wondere wereld van de natuur, in de wisselende tentoonstellingen die in het Nationale Natuurhistorisch Museum te zien zijn. Dit is een van de weinige musea in Kopenhagen waar je zo dicht bij de essentie van het leven kunt komen!

Wildlife Photographer of the Year

Elk jaar is het Natuurhistorisch Museum van Denemarken dé locatie voor de veelgeprezen tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’. Hier kun je de 100 beste foto’s, geselecteerd uit meer dan 50.000 inzendingen wereldwijd, bewonderen.

Ontdek een aantal van de mooiste leefgebieden ter wereld, laat je fascineren door het gedrag van dieren en leer buitengewone diersoorten kennen. Wil je nog wat dieper gaan? Bekijk dan de verrassende en uitdagende verhalen achter de beelden in tijden van milieucrisis.

Mis bovendien niet de kans om uitgestorven verwanten te leren kennen in de speciale tentoonstelling ‘Neanderthaler’, die te zien is van 29 april 2022 tot 19 februari 2023.

Ny Carlsberg Glyptotek Kopenhagen

Het laatste interessante museum in Kopenhagen dat we je graag willen introduceren, is Ny Carlsberg Glyptotek: een museum dat oude en moderne kunst toont in een werkelijk unieke omgeving. De galerij is opgericht in 1888 en staat bekend om zijn marmeren sculpturen en zijn mooie wintertuin.

Stap binnen in het prachtig gebouw met hoge plafonds en ontdek de indrukwekkende tuin, vol palmbomen rondom een ​​fontein en vijver.

De collecties

De galerij van Ny Carlsberg Glyptotek in Kopenhagen is verdeeld in oude en moderne collecties. Het Departement van Oudheden herbergt topcollecties Egyptische, Griekse, Etruskische en Romeinse kunst en toont 3500 jaar aan kunst en geschiedenis.

De moderne afdeling daarentegen, richt zich op Deense schilderkunst en beeldhouwkunst uit de 19e en 20e eeuw, evenals Franse kunst uit dezelfde periode.

Geniet van schilderijen uit de Gouden Eeuw van Denemarken en ervaar het Franse impressionisme aan de hand van meer dan 40 werken van Gauguin. Het is daarnaast ook mogelijk om de complete serie bronzen beelden van Degas en 35 sculpturen van Rodin te bewonderen.

Kies je favoriete museum in Kopenhagen

Tot zover de meest populaire en interessante musea in Kopenhagen. Genoeg keus dachten we! Plan alvast een bezoek aan een of meer van deze toppers en laat je verrassen door de lange geschiedenis en mooiste kunst van Denemarken!