Kopenhagen: deze bezienswaardigheden moet je bezocht hebben

De hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, is veruit de grootste stad van het land. Je vindt hier een groot aantal geweldige bezienswaardigheden en activiteiten om te ondernemen. Zelfs de meest kieskeurige reiziger weet zich er te vermaken!

Kopenhagen is misschien wel de meest ontspannen stad van heel Scandinavië, met een uitgesproken Europese sfeer, een vriendelijk straatleven, een unieke cafécultuur en relaxte mensen. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat je keer op keer terug wilt komen.

Maar de hoogtepunten van Kopenhagen beperken zich niet tot de stad. Vanuit het centrum kun je verschillende daguitstapjes ondernemen, zodat je ook de prachtige omgeving leert kennen. Ga jij binnenkort op stedentrip naar Kopenhagen? Bekijk deze bezienswaardigheden top 10 dan snel!

Kopenhagen bezienswaardigheden in de stad zelf

De Tivoli Gardens

Het beroemde Tivoli-pretpark en aanliggende tuinen uit 1843, trekken jaarlijks talloze toeristen. De grote ingang van het park bij Vesterbrogade is amper te missen. Bezoekers worden hier verwelkomd door een dramatische boog met zuilen en kijken hun ogen uit.

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je komt: Tivoli voelt altijd aan als een feestje! In de prachtige tuinen liggen leuke winkeltjes verstopt waar je lekker kunt neuzen. En het meer dat wordt gesierd door verlichte bomen is waarschijnlijk het enige rustpunt die je zult vinden in dit miniatuurpretpark…

Voel je weer kind en verken de meer dan 20 attracties, een breed scala aan restaurants en cafés, bloementuinen en een concertzaal in Moorse stijl. Het park is wereldwijd beroemd en is absoluut een van de hoogtepunten van Kopenhagen.

Kasteel Amalienborg

Vlakbij de populaire wijk Frederiksstaden vind je het zusterpaleis van Rosenborg, genaamd Amalienborg, met weelderige tuinen aan het water.

De vier paleizen die uitkijken op het plein werden oorspronkelijk gebouwd als huizen voor de adel, maar werden door de Koninklijke familie overgenomen na een brand. Het paleis dankt zijn naam aan Koningin Sophie Amalie, die er een romantisch zomerverblijf had.

Het gebied was ontworpen als een modelmaatschappij met de Koning als middelpunt en vier paleizen die hem omringden. Tegenwoordig bewonen koningin Margrethe II en haar familie de bovenste verdieping van het Christian IX-paleis, en wordt het Moltke-paleis gebruikt voor officiële doeleinden.

De soldaten van de Koninklijke Garde met hun berenvellen en blauwe uniformen, zijn bovendien een uniek symbool van de stad.

Kasteel Amalienborg

Nyhavn

Aan de achterzijde van Amalienborg ligt Nyhavn (de Nieuwe Haven). Deze betoverende en kleurrijke wijk behoort tot een van de meest populaire van alle Kopenhagen bezienswaardigheden. Google je Kopenhagen? Dan zie je deze haven waarschijnlijk als eerste voorbijkomen.

Nyhavn bruist van de activiteit, vooral in de zomer. Felgekleurde gebouwen met puntgevels omzoomen het kanaal. Ze verleiden bezoekers om langs te komen voor een kijkje in de winkels en een hapje in de gezellige restaurants en cafés.

Waar Nyhavn ooit een beruchte wijk van de stad was, heeft het tegenwoordig de harten van toeristen, maar ook de locals gestolen. Met zijn majestueuze uitstraling en heerlijke vibe is het een bijzonder charmant deel van Kopenhagen!

Nyhavn Kopenhagen
Nyhavn

Strøget

Een wandeling van ongeveer vijf minuten van Christiansborg brengt je naar het bruisende winkelgebied van Strøget. Hier waan je je in een schat aan boetiekjes, cafés en restaurants.

Strøget bestaat uit verschillende straten die elkaar kruisen, beginnend bij het Stadhuisplein (Rådhuspladsen) en eindigend bij Kongens Nytorv.

Dit is een geweldige plek voor shopliefhebbers die een ‘shop till you drop’ mentaliteit hebben. Internationale merkwinkels zoals Max Mara, Prada, Louis Vuitton en Hermès, maar ook meer betaalbare winkels, zoals H&M, Weekday en Zara liggen voor het oprapen. (Vergeet je creditcard niet).

Kastellet en de kleine Zeemeermin

Het is misschien nogal toeristisch, maar eerlijk is eerlijk: als je vraagt wat in Kopenhagen de mooiste bezienswaardigheden zijn, staat de Kleine Zeemeermin daar zeker tussen. Je kunt de Deense hoofdstad dan ook niet bezoeken zonder dit iconische bronzen beeld te zien!

Je wandelt simpelweg langs de waterkant van Nyhavn naar Kastellet (minder dan twee kilometer), waar de Kleine Zeemeermin staat te pronken. Verwacht echter geen enorm beeld, dan zul je van een koude kermis thuiskomen…

Ook Kastellet is een must-see wanneer je hier bent. Dit is de voormalige citadel van Frederikshavn, waarvan de oudste delen dateren uit 1625. De gebouwen van de citadel zijn goed onderhouden en zeker het ontdekken waard.

Kastellet Kopenhagen
Kastellet

Bezienswaardigheden in de omgeving van Kopenhagen

Kasteel Kronborg (Kronborg Slot)

Het kasteel dat Shakespeare gebruikt als de thuisbasis van zijn fictieve personage Hamlet, bevindt zich al sinds 1420 aan de kop van de Øresund Sound in Helsingør. Dit was ooit een van de belangrijkste steden in Europa en controleerde de toegang tot de Oostzee.

Het kasteel van Kronborg (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat), werd in 1640 herbouwd na een brand. De kasteelkapel heeft deze brand overleefd en het renaissance-interieur en het Duitse houtsnijwerk zijn intact gebleven.

Tijdens verschillende rondleidingen kom je meer te weten over de geschiedenis van het kasteel, inclusief de crypten. Elke zomer kun je bovendien genieten van Hamlet-uitvoeringen tijdens het jaarlijkse Shakespeare-festival. Mis het niet!

Kasteel Kronborg
Kronborg Slot

Dragør

Vissersdorpje Dragør, een van de mooiste ‘outside’ Kopenhagen bezienswaardigheden, ligt op de kaart op het eiland Amager. Het is de perfecte plek om te bezoeken tijdens een leuke dagtocht vanuit de hoofdstad. Een fietstocht van slechts 12 kilometer over de heide en langs de kust brengt je naar dit authentieke dorp.

Eenmaal aangekomen kun je alle mooie straten, kleine huisjes met rieten daken en het museum in de pittoreske haven bewonderen. Ook is het leuk om een lokale boerderij te bezoeken, om meer te weten te komen over het authentieke leven en de tradities van deze stad.

Dragør heeft daarnaast een lange visserijgeschiedenis. In de zomer worden hier kunst- en muziekfestivals gehouden en er zijn ook vaak openluchtmarkten. Neem een ​​picknick mee om te genieten van het uitzicht over het water of stop bij een van de vele cafés en restaurants aan de haven.

Malmö

Het is een gemakkelijke dagtrip van Kopenhagen naar de Zweedse stad Malmö, rijdend over de spectaculaire Sontbrug die Denemarken met Zweden verbindt. Malmö is een geweldige stad, die je tijdens een mooie rondvaart door de grachten op een leuke manier kunt verkennen.

Geniet van de levendige sfeer van Stora Torget, snuffel rond in de schattige boetiekjes en plof in de zomer neer op een van de gezellige terrassen. In kasteel Malmöhus, het oudste bewaard gebleven renaissancekasteel van Scandinavië, kun je bovendien tentoonstellingen bijwonen of ​​een onderzeeër verkennen.

Tijd voor de lunch? Wandel dan naar de Slottsparken, waar schitterende tuinen te vinden zijn. Picknickmand mee en gaan!

Lolland

De laatste van de 5 mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Kopenhagen, is Lolland: het grootste eiland van de ‘Zuidzee-eilanden’ van Denemarken. Het ligt midden in de drukke wateren tussen Zuid-Denemarken en Duitsland, op ongeveer 90 minuten rijden van Kopenhagen.

Een aantal topattracties, zoals historische kerken, de prachtige duinstranden, hoge krijtrotsen en kleine, middeleeuwse stadjes, maken een bezoek aan Lolland zeker de moeite waard.

Tot zover alle hoogtepunten van Kopenhagen en zijn prachtige omgeving. Geniet van de heerlijke vibe in de stad en laat je verrassen door alle mooie bestemmingen daarbuiten!