Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Gastronomie» Smørrebrød
gastronomie denemarken

Smørrebrød

culinaire woordenlijstVoor veel Denen bestaat de lunch uit smørrebrød (boterbrood). Het witte of roggebrood met boter verdwijnt onder stapels beleg van slablaadjes, diverse soorten vis, vlees, ei, kaas, salades, paprika, tomaat, komkommer, radijs, druiven, tropisch fruit en garnering. Smørrebrød is het verleidelijke nationale hapje, dat in combinatie met bier en akvavit de nodige aftrek vindt. Het wordt thuis gegeten, maar gaat ook mee voor onderweg. Kinderen kennen een eigen variant smørrebrød met dunne plakken chocolade en/of schijfjes banaan. Smørrebrød is te verkrijgen in restaurants en delicatessenwinkels, bij de supermarkt of in een speciale smørrebrødzaak, of gewoon uit een automaat of kiosk op straat. Ieder gerenommeerd restaurant maakt minstens vijftig of zestig verschillende soorten. Restaurantgasten kunnen vragen om de smørrebrødliste of de smørrebrødseddel, waarop een korte beschrijving van het beleg staat aangegeven met bijbehorende prijs. Vaak geeft de ober er een potlood bij, waarmee een selectie van de soorten smørrebrød in de kolom rugbrød (roggebrood) of franskbrød (wittebrood) kan worden aangekruist. Cafetaria’s van het Deense zuivelproductschap leveren Smørrebrød med mælk, smør og ost (met melk, boter en kaas).

Klik hier om terug te gaan naar Gastronomie»