Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Praktisch » Etiquette
gastronomie denemarken

Etiquette

Denen zijn over het algemeen minder open dan Nederlanders. Zij komen vaker iets verlegen over. Denen zien er doorgaans wel veel verzorgder en netter uit dan Nederlanders. Dit ziet men ook terug in het uitgaansleven, waar mensen werk maken van hun uiterlijk en kleding. De leeftijd in het uitgaansleven ligt doorgaans ook veel hoger dan in Nederland. In veel disco’s en nachtclubs moet men veelal 21 jaar zijn. Er wordt ook veelvuldig gecontroleerd op leeftijd door middel van legitimatie.

Ambitieus zijn en geld verdienen mag, maar poenig doen daar houden Denen niet van. Iedereen geniet een comfortabel leven en heel welgestelde Denen moeten oppassen niet uit de toon te vallen. Alleen de jeugd mag nog snobistisch zijn in de keuze van trendy kleding. Volwassenen trekken de kleding aan die bij de gelegenheid past. Gedienstigheid is niet wellevend. In het maatschappelijk verkeer geldt de gelijkheidsnorm en vrijgevigheid naar minderbedeelden. Op het werk heerst 'efficiency' en succes is iets dat men niet uitstraalt, maar waarvan iemand in alle rust geniet.

Iemand laten wachten wordt in Denemarken als zeer onfatsoenlijk ervaren. Elke Deen gaat zuinig om met tijd. Honden rennen naast hun baasjes, die het plastic zakje al klaar houden, een gebruik dat trouwens in Denemarken het eerst is ingevoerd.

Volgens tal van buitenstaanders zijn Denen saai, keurig, ordelijk, nuchter, sentimenteel en heeft hun land niets wat eruit springt. Desondanks keren bezoekers die eens de Deense kusten, eilandjes, meren, jachthavens, Legoland, musea, pretparken, het Tivoli in Kopenhagen en elders hebben bezocht steeds weer terug. Ze raken niet uitgepraat over de ondervonden vriendschap, gastvrijheid en gezelligheid. Kortom, het is er reuze hyggelig! Meet the Danes is het motto waarmee de toeristen bureaus buitenlanders binnenhalen. Ze bemiddelen zelfs in de kennismaking met een heuse Deense familie.

Op feestjes stellen de gasten zichzelf voor na gastheer en -vrouw te hebben begroet. Anderen introduceren is er niet bij. Meestal volstaat een formele handdruk. Is dat onder bepaalde omstandigheden niet genoeg, dan kan een voorzichtige omhelzing, maar een spontane kus wekt verwarring.

Het gezin staat in Denemarken duidelijk voorop. Waar men zich ook ophoudt, overal wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van kinderen. Niet alleen liggen de pretparken op korte afstand van elkaar, maar ook de meer serieuze attracties hebben allerlei activiteiten gericht op een jeugdig publiek. Misschien zelfs zoveel, dat een alleen gaande wat minder aan zijn of haar trekken denkt te komen.

Klik hier om terug te gaan naar Praktisch»