Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Achtergronden » Natuur
gastronomie denemarken

Natuur

- Algemeen
Denemarken biedt een grote variatie aan natuur. In veel opzichten lijkt Denemarken op Nederland door het relatief platte landschap en de uitgestrekte velden en bossen. Toch heeft het land gemiddeld meer zonuren dan Nederland en is daarom uitermate geschikt voor een prachtige vakantie in de Natuur. Ook biedt Denemarken de ultieme uitvalsbasis voor verschillende vogelsoorten en zijn er in het waddengebied van Denemarken zeehonden te vinden. Bekijk hieronder meer informatie over de natuur in Denemarken.

- Noordwest-Denemarken
Het noorden van Denemarken bestaat uit een langgerekt kustgebied met zowel mooie zandstanden en zandduinen als ruige rotskust. Daarnaast heeft het Noord-Denemarken ook heidevelden en kleurrijke bossen. Het onderste deel van Noordwest-Denemarken grenst aan de Limfjorden. Deze waterrijke omgeving biedt een unieke ervaring door haar afwisseling van steile bergen/heuvels en glooiende landschap. Het gebied bestaat ook voor een groot deel uit uitgestrekte hoogveenmoerassen. Verder is het gebied een ideale locatie voor de vele vogelsoorten die in Noord en west Denemarken te vinden zijn.

- Noord/Oost-Denemarken
o Noordoost-Jutland.
Oost-Jutland bestaat uit heuvelachtige omgevingen met uitgestrekte bossen. In het Nationaal Park Mols Bjerge vindt men het meest ruige en afwisselende landschap van Denemarken. Door de laatste ijstijd zijn er verschillende valleien, diepte kloven en fjorden ontstaan. Deze natuurlijke omgeving bieden een uniek ervaring tijdens een vakantie in Denemarken. Daarnaast zijn er aan de kust van Oost-Jutland prachtige witte zandstranden.
o Oost-Denemarken (Seeland en alle omliggende eilanden)
Het oosten van Denemarken bestaat uit een groot aantal eilanden. Op het grootste eiland, Seeland, is de hoofdstad Kopenhagen is gelegen. De verschillende eilanden ten Oosten Denemarken hebben elk hun eigen natuur. Zo bestaan de grotere eilanden zoals Seeland, Langeland, Faster, Lolland en Funen uit afwisselend landschap met mooie stranden, uitgestrekte bossen en glooiende velden. Het landschap is te vergelijken met Limburg. Toch hebben de grote en de kleinere omliggende eilanden elk hun verschillen in prachtige flora en fauna. Daarnaast is er nog het eiland Bornholm. Dit is het meest Oostelijk gelegen eiland van Denemarken en ligt in de Oostzee voor de kust van Zweden. Dit eiland heeft zijn eigen unieke flora en fauna en wordt daarom ook wel de Parel van de Oostzee genoemd.

- Midden-Denemarken
In het midden van Denemarken vindt men de grootste bossen van het land en talloze meren. Vooral het midden van Denemarken lijkt hier en daar op Nederland met haar platte en weilandrijke omgeving. Toch veranderd het landschap af en toe door de glooiende heuvels en prachtige meren. Ook zijn er verschillende bossen te vinden in midden-Denemarken. Deze bestaan voornamelijk uit berken- en beukenbossen. In Jutland is ook het Deense woud te vinden welk hoofdzakelijk bestaat uit naaldbomen. Daarnaast kan er in allerlei prachtige meren gevist worden op verschillende vissoorten zoals snoek, forel, baars en zalm.

- Zuidwest-Denemarken
Zuid-Denemarken grenst aan Duitsland en zowel aan de oost als westkant sluit het aan op de zee. Het middengebied bestaat uit het bekende groene, platte maar toch ook heuvelachtige landschap dat Denemarken kenmerkt. De zuidwest-gebied bestaat voor een groot deel uit het nationale park Waddenzee. Dit gebied is vergelijkbaar qua flora en fauna met het Waddenzeegebied in Nederland. Het zuidwestelijke deel van Denemarken bestaat uit prachtige zandstranden en aantrekkelijke natuurrijke eilanden. De hoge zandduinen zijn een ideale rustplaats voor zeehonden. Deze zijn dan ook in het bijzonder veel te zien tijdens het paarseizoen. Ook is dit gebied een populair bij trekvogels. Vooral in de herfst en het voorjaar komen de trekvogels met grote getalen naar het gebied.

Klik hier voor meer informatie over de flora en fauna van Denemarken

   

Terug naar Achtergronden »