Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Gastronomie» Restaurants
gastronomie denemarken

Restaurants

culinaire woordenlijstDe restaurantcultuur heeft zich in Denemarken en in het bijzonder in Kopenhagen eerst bijna ongemerkt, maar toen toch blijvend doorgezet. Tegenwoordig hoeven toeristen niet meer lang te zoeken om een restaurant van enig niveau te vinden (waarbij de prijs niet altijd alles zegt). Michelensterren worden tegenwoordig ook regelmatig toegekend. Een van de beste restaurants ter wereld, Noma, is gevestigd in Kopenhagen. Daarnaast zijn er ontelbare restaurants, ook voor mensen die echt lekker willen eten, die de echte Deense keuken aanbieden. Deze is over het algemeen vrij degelijk en bedient zich van combinaties van smaken, die in de rest van Europa als merkwaardig worden ervaren. Een voorbeeld: vis met een zoete saus! De Deense keuken heeft niet de uitstraling die de Franse bijvoorbeeld heeft, maar het niveau is hoog en zeker het proberen waard.

De Denen beginnen ’s morgens met een stevige maaltijd. Het ontbijt (morgenmad) is in de meeste hotels zeer uitgebreid. Bijna overal bestaat er een ruime keus - van zoet tot hartig en gezond. De lunch wordt in Denemarken frokost genoemd, wat ook ontbijt betekent. ’s Middags tussen twaalf en twee – en soms zelfs tegen drieën – wordt er in de meeste cafés en restaurants een koude lunch geserveerd. In de meeste gevallen bestaat die uit smørrebrød, wat letterlijk boterham betekent. Maar smørrebrød is veel meer dan een met boter besmeerd broodje. Er zijn restaurants die niets anders dan smørrebrød (en de daarbij behorende alcoholica) serveren. Het was oorspronkelijk als tussendoortje bedoeld, maar met één of twee smørrebrøds komt u heel goed de dag door.

Het uitgebreide frokost-buffet wordt steeds populairder. Er zijn Denen die er twee uur mee zoet zijn. Bij de frokost staan ook warme gerechten op het menu. Het koude avondeten wordt aftensmad genoemd en – de omgekeerde wereld – het warme avondeten, dat tussen zes en acht uur ’s avonds wordt genoten, noemen de Denen middag, wat middageten betekent. Dit is het moment waarop de à-la-carte-restaurants vol zitten. De gerechten zijn smakelijk en worden met het typische Deense gevoek voor esthetiek geserveerd. De restaurants verwachten hun gasten gewoonlijk om een uur of half acht. De keukens sluiten meestal om tien uur. Op zondag zijn veel restaurants gesloten.

Klik hier om terug te gaan naar Gastronomie»