Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Gastronomie» Dranken
gastronomie denemarken

Dranken

culinaire woordenlijstOveral tot in de kleinste dorpjes vindt u wel een café, waar gedronken en gespeeld kan worden. Alcohol is duur, maar vrij verkrijgbaar. Bier is razend populair. Naast Tuborg en Carlsberg zijn er tal van lokale brouwerijen, die ieder hun eigen fans hebben. De alcoholpercentages van bier verschillen sterk. Echte bierdrinkers vragen naar fadøl of øl fra fad – bier uit het vat – dat geschonken wordt in cafés en restaurants waar een tonnetje buiten hangt met de biernamen eronder. Wie bier met een laag alcoholpercentage wenst, kan vragen naar lysøl.

Milieubewust lopen veel Denen met een flesopener op zak voor flesjes die gerecycled worden. Blikjes zijn voor de toeristen. Rond Kerst en Pasen komen speciale biertjes op de markt: snebajer (sneeuw-) en Påske-bajer (Paasbier). De lancering van de jaarlijkse snebajer viert iedereen al rond half november. De dag waarop het Påske-bajer gedronken wordt (P-day), is in elke studentenstad waarneembaar.

De traditioneel Deense drank is snaps van aardappelen of gammel Dansk (ouwe Deen). Het ziet er uit als hoestsiroop. Gezamenlijk heft u het glas. Voordat u een slokje neemt, kijkt u rond en wacht op de anderen die willen meedrinken, zeg skål, knik en glimlach instemmend, terwijl u het glas langzaam weer neerzet. Wijn wordt tegenwoordig steeds vaker in restaurants geschonken, maar men betaalt daarvoor een pittige prijs. Overigens zijn alle alcoholische dranken prijzig in vergelijking met de meeste West-Europese landen. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de belasting.

De Deense akvavit is een brandewijn, gekruid met karwijzaad en wat sterker dan onze jenever. De traditie wil dat men het glaasje in één slok leegdrinkt. De meeste akvavit komt uit Aalborg. Julegløgg is een warme drank die wat weg heeft van bisschopswijn. Deze wordt ’s winters gedronken bij feestelijke gelegenheden en bevat rode wijn, suiker, gember, kaneel, rozijnen, sinaasappelschil, korrels kardemom, kruidnagelen en wat akvavit. In ieder glas hoort verder een blanke zoete amandel.

Hotels en restaurants serveren thee en koffie gewoonlijk per pot. Per persoon wordt op drie koppen gerekend. In wegrestaurants of andere zelfbedieningszaken kun je zelf bijvullen. Restaurants en cafés zijn verplicht om bij de ingang prijslijsten op te hangen. Bij alcoholische dranken moet de inhoud van het glas vermeld staan. In restaurants is de service als regel bij de prijs inbegrepen, maar een fooitje drikkepenne (drinkgeld) mag en valt meestal wel in goede aarde.

Klik hier om terug te gaan naar Gastronomie»