Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Gastronomie » Deense recepten
gastronomie denemarken

Deense recepten

culinaire woordenlijst

Deense canapés

- voorgerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd 10-20 minuten

- ingrediënten:
8 sneetjes roggebrood
80 gram mierikswortelboter
8 plakjes gerookte zalm
4 haringfilets
20 gram kaviaar
1 eetlepel fijngehakte bieslook.

- bereidingswijze:
Besmeer het roggebrood met de mierikswortelboter en beleg het afwisselend met reepjes gerookte zalm en reepjes haringfilet. Leg hier en daar een klein beetje kaviaar en garneer de canapés op de schotel met geknipte bieslook.


deense recepten

Deense gehaktballetjes in dille-yoghurtsaus

- hoofdgerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd 20-30 minuten

- ingrediënten:
1/4 liter yoghurt
500 gram gehakt half om half
1 ei
3 eetlepels paneermeel
zout, peper
3 eetlepels fijngehakte dille (eventueel diepvries)
2 eetlepels boter
1 ui
2 dl vleesbouillon van tablet
± 2 eetlepels maïzena

- voorbereiding:
Yoghurt ruim van te voren uit de koelkast halen (mag niet te koud zijn). Ui pellen en snipperen. Gehakt aanmaken met ei, paneermeel, zout, peper en 2 eetlepels dille. Balletjes maken ter grootte van een pingpongbal.

- bereidingswijze:
Verhit de boter en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Bak de ui 2 minuten mee. Roer de maïzena glad met de yoghurt en schenk dit al roerende bij de gehaktballetjes. Blijf roeren tot de saus gebonden is. Breng de saus op smaak met zout, peper en 1 eetlepel dille.

- serveertips:
heerlijk met gekookte aardappelen en een salade van gekookte bietjes met peterselie


desserts

Rødgrod met fløde

- nagerecht
- aantal personen 4
-bereidingstijd 20-30 minuten

- ingrediënten:
500 gr bosvruchten, b.v.: frambozen, aalbessen, bosbessen, bramen en aardbeien
20 gr suiker
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels amandelschaafsel
1 dl slankroom
1/2 eetlepel vanillesuiker

- bereidingswijze:
zoek de vruchten goed uit, was alleen bessen en aardbeien indien nodig en laat ze dan op keukenpapier uitlekken. Snij grote aardbeien in kwarten. Pureer de helft van het fruit en verwarm het zachtjes. Voeg de suiker toe en laat oplossen. Voeg de rest van het fruit toe en laat zachtjes 1 min pruttelen. Roer ondertussen de maïzena glad met 3 eetlepels koud water, roer het mengsel door de rødgrod en laat het binden. Verdeel de rødgrod over 4 schaaltjes en laat het afkoelen. Rooster de amandelen in een droog verhitte koekenpan al omschuddend goudbruin, neem ze direct uit de pan. Klop de room met de vanillesuiker dik vloeibaar. Serveer de rødgrod met de amandelen en room.


diner

Lentekip

- hoofdgerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd langer dan 2 uur

- ingrediënten:
4 lapjes kipfilet van ongeveer 125 gr.
Voor de marinade: het sap van een citroen
1 eetlepel olie
1 eetlepel water
2 theelepels zout
2 teentjes knoflook, geperst
1/2 theelepel oregano
1/2 theelepel tijm
1 theelepel tabasco of curry

- voorbereiding:
verwarm de oven voor op 200 °C. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een ovenvaste schaal. Leg de kipfilet er in en rol ze rond, zodat ze geheel bedekt worden met de marinade. Laat dit minimaal 2 uur intrekken, liefst nog iets langer.

- bereidingswijze:
zet de schaal met marinade en kipfilet in de oven. Bak de kipfilet ongeveer 20 minuten tot ze gaar is.

- serveertips:
serveer de kip met pasta of rijst en een frisse salade.


dranken

Deense hachee

- hoofdgerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd langer dan 2 uur

- ingrediënten:
750 gram rundvlees
3 uien
150 gram boter
35 gram bloem
1/2 liter bouillon
peper
zout
nootmuskaat

- bereidingswijze:

Snijd het vlees in blokjes en strooi er peper, zout en nootmuskaat over. Pel de uien en bak ze grof. Bak de uien en het vlees mooi bruin in de hete boter. Strooi dan bloem er op, giet al roerend de bouillon er bij en laat het geheel op een zacht vuur twee uur stoven.

- serveertips:
serveer er hardgekookte eieren, sla en rijst bij.


deens buffet

Kaas-vissalade

- salade
- aantal personen 4
- bereidingstijd 20-30 minuten

- ingrediënten:
bieslook
4 eieren
zout
100 gr geraspte oude kaas
20 gr boter
50 gr ham
100 gr gerookte vis.

Dressing:
100 gr mayonaise
2 eetlepels (koffie)room
zout, peper, snuifje suiker
1 theelepel mosterd
1 theelepel citroensap
slabladeren voor de presentatie

- voorbereiding:
door de losgeklopte eieren de gewassen en fijngehakte bieslook, wat zout en de geraspte kaas roeren. Verhit de boter in een koekenpan en bak de eimassa en laat het stollen en afkoelen en snij het dan in gelijke repen. Ook de ham in repen snijden, de vis in grove stukken snijden.

- bereidingswijze:
meng ei, ham en vis. Door de mayonaise wat room roeren en kruiden naar smaak met zout, peper, suiker, mosterd en citroensap. De dressing over de salade gieten en voorzichtig mengen.

- serveertips:
de massa op de sla bladeren storten


lunch

Gravlax, zalmmootjes

- voorgerecht
- aantal personen 8
- bereidingstijd 30-60 minuten

- ingrediënten:
1 zalmmoot van circa 800 gr (uit het midden van de vis, met vel)
sap van 1 citroen
1 flinke bos dille
4 eetlepels grof zeezout
4 eetlepels suiker
1 eetlepel versgemalen peper
2 citroenen
plukjes dille om te garneren. Voor de saus: 3 eetlepels grove mosterd
2 glazen droge witte wijn
3 eetlepels honing
zout en vers gemalen peper
1 dl olie

- voorbereiding:
vraag de visboer de zalmmoot te fileren in twee gelijke stukken en de graten te verwijderen (controleer de zalm zelf nog op graten en verwijder deze zonodig).

- bereidingswijze:
wrijf de zalm in met het citroensap en laat het intrekken. Hak de dille grof. Schep het zout, de suiker en de peper door elkaar. Vouw een groot stuk aluminiumfolie dubbel. Leg één van de zalmfilets met de velkant op de folie. Bestrooi de filet met de helft van het zeezoutmengsel en verdeel er de dille over. Dek het af met de tweede zalmfilet die met het resterende zoutmengsel is bestrooid en verpak de vis strak in de folie. In een passende schaal leggen, dek af met een plankje (of iets anders dat goed afsluit) en verzwaren met gewichten (bijvoorbeeld volle conservenblikken). Zet de schaal in de koelkast en laat 2 dagen en 2 nachten staan. Draai het pakketje elke 12 uur een keer om. Roer voor de saus de mosterd, de wijn en de honing met wat zout en peper in een kom door elkaar. Klop er in een dun straaltje de olie door. In 8 stukken verdelen en serveren.


ontbijt

Deense kaassoufflé

- hoofdgerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd 30-60 minuten

- ingrediënten:
60 gr boter, waarvan 20 gr zachtgeroerd
40 gr gezeefde bloem
2 dl melk
2 dl slagroom
150 gr Danablu of andere blauwgeadere kaas
zout, witte peper uit de molen
4 grote of 5 kleine eieren

- voorbereiding:
bestrijk 4 soufflépotjes met zachte boter.

- bereidingswijze:
laat 45 gr boter smelten in een pannetje met dikke bodem en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Rol de bloem erdoor tot een egale, gladde massa is verkregen. Schenk de melk erbij en roer alles krachtig door. Voeg vervolgens de room toe en blijf dan nog zolang roeren tot een volkomen gladde saus is verkregen. Verkruimel de kaas en roer de kruimels door de saus. Blijf hierna nog zolang roeren tot de kaas volledig in de saus is opgenomen. Voeg er eventueel wat zout en peper aan toe. Neem het pannetje met de saus van de warmtebron en laat de saus iets afkoelen. Klop intussen de eiwitten stijf. Roer de eierdooiers door de saus en spatel er daarna de eiwitten zo luchtig mogelijk door. Verdeel de massa over de potjes die slechts voor 2/3 deel gevuld mogen worden. Plaats ze in het midden van de tot 180 °C voorverwarmde oven. Bak de soufflés in 30-35 minuten goudbruin en gaar

- serveertips:
lekker met knapperig stokbrood en een groene salade met tomaten en uitgebakken spekjes


restaurants

Asperges en zalm à la crème

- hoofdgerecht
- aantal personen 2
- bereidingstijd 30-60 minuten

- ingrediënten:
500 gr blanke asperges in stukjes van 3 cm
zout
200 gr verse zalmfilet in reepjes met een lengte van 3 cm
2 dl slagroom
witte peper uit de molen
1/2 eetlepel fijngesneden verse dille

- bereidingswijze:
zet de asperges op in ruim kokend water met zout. Laat ze 10 minuten koken, schakel daarna de warmtebron uit. Laat de asperges 10 minuten in de pan staan. Stort ze daarna op een zeef of in een vergiet. Laat de asperges uitlekken en breng de room aan de kook. Voeg 2 eetlepels van het kookvocht toe en blijf zolang roeren tot een lichtgebonden saus is verkregen. Voeg er wat zout en peper aan toe. Warm de aspergestukjes in de saus op. Schep er vlak voor het opdienen de zalmreepjes door.

- serveertips:
dien het gerecht in een voorverwarmde schaal op. Strooi er dille over. Serveer met aardappels of knapperig brood


smorrebrod

Deens Toetje

- nagerecht
- aantal personen 4
- bereidingstijd 20-30 minuten

- ingrediënten:
250 gr cranberries
3 eetlepels suiker
sap van 1 citroen
1/2 kaneelstokje
4 sneetjes Fries (Deens) Roggebrood
1/8 l slagroom

- voorbereiding:
vruchten wassen en in een pan met een laagje water en 2 eetlepels suiker, citroensap en kaneel in circa 20 min zachtjes tot moes laten koken. De moes eventueel nog wat bijzoeten en het kaneelstokje verwijderen. Laten afkoelen.

- bereidingswijze:
verkruimel het roggebrood. Klop de slagroom lobbig met 1 eetlepel suiker. Schep in kleine schaaltjes afwisselend een laagje roggebrood, vruchtenmoes en slagroom. Laat de schaaltjes minstens 1 uur in de koelkast staan om op te stijven.


smorrebrod

Smørrebrød

Voor veel Denen bestaat de lunch uit smørrebrød (boterbrood).
Het witte of roggebrood met boter verdwijnt onder stapels beleg van slablaadjes, diverse soorten vis, vlees, ei, kaas, salades, paprika, tomaat, komkommer, radijs, druiven, tropisch fruit en garnering.

Smørrebrød is het verleidelijke nationale hapje, dat in combinatie met bier en akvavit de nodige aftrek vindt. Het wordt thuis gegeten, maar gaat ook mee voor onderweg. Kinderen kennen een eigen variant smørrebrød met dunne plakken chocolade en/of schijfjes banaan.

Smørrebrød is te verkrijgen in restaurants en delicatessenwinkels, bij de supermarkt of in een speciale smørrebrødzaak, of gewoon uit een automaat of kiosk op straat. Ieder gerenommeerd restaurant maakt minstens vijftig of zestig verschillende soorten. Restaurantgasten kunnen vragen om de smørrebrødliste of de smørrebrødseddel, waarop een korte beschrijving van het beleg staat aangegeven met bijbehorende prijs. Vaak geeft de ober er een potlood bij, waarmee een selectie van de soorten smørrebrød in de kolom rugbrød (roggebrood) of franskbrød (wittebrood) kan worden aangekruist.
Cafetaria’s van het Deense zuivelproductschap leveren Smørrebrød med mælk, smør og ost (met melk, boter en kaas).

Klik hier om terug te gaan naar Gastronomie»