Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Eilanden » Bornholm »
gastronomie denemarken

Bornholm

Bornholm is een Deens eiland gelegen in de Oostzee tussen Zweden en Polen. Het eiland heeft een oppervlakte van 590 km2 en heeft en ongeveer 47.000 inwoners. Het eiland is bereikbaar per ferry vanaf Koge in Denemarken, Ystad in Zweden, Sassnitz in Duitsland. Bornholm is een vakantie eiland. Veel toeristen uit de omliggende landen komen in de zomerperiode naar dit mooie eiland. Behalve Deense spreken ze op Bormholm ook Zweeds en Duits. Bezoek dit prachtige eiland tijdens een vakantie in Denemarken.

Bornholm wordt ook wel “de parel van de Oostzee” genoemd. Dit komt door het goede klimaat en de prachtige flora en fauna op het eiland. Het eiland biedt een afwisselend kustlandschap met rotsen, kliffen, zandstranden en duinen. Het binnenland is bedekt met mooi weiden, akkers, heidevelden, bossen, moerassen en meren. De hoogste top, de Rytterkncegt in Almindingen, steekt 162 m boven de zeespiegel uit. Het eiland heeft naar Scandinavische begrippen een mild klimaat; rond Svaneke groeien zelfs druiven en vijgen. De duinen en de brede zandstranden langs de zuidkust bij Duedodde nodigen uit tot zwemmen tijdens uw vakantie. De noordkust met zijn rotsen biedt een heel ander aanzicht. Het binnenland bestaat uit heuvels, bossen, landerijen en kleine dorpen. Geologisch gezien vormt Bornholm een buitenbeentje. Het eiland bestaat uit graniet, leisteen, zandsteen en leem en toont daarmee grote overeenkomsten met Zweden.

De hoofdstad Ronne, waar ruim een derde van de eilandbevolking woont, is een aangenaam en stil stadje. Over de kustplaatsjes langs de noordkust - Sandvig, Gudhjem en Svaneke - hangt een bijna mediterrane sfeer: steile straatjes, terrassen en een kleine vissershaven. Bornholm werd rond 3000 v.Chr. al bewoond. De vele grafheuvels uit de bronstijd vormen hiervoor het bewijs. Ook zijn de mooie, witte, ronde kerkjes kenmerkend voor het eiland. De vier ronde, witte 11de -eeuwse kerkjes in Olsker, Nyker, A. Kirkeby en Nylarsker, het vestingeiland Christiansp en het machtige Hammershus in Sandvig houden de herinnering aan het krijgshaftige verleden van Bornholm levendig. Daarnaast heeft het eiland nog een variatie aan aantrekkelijke musea zoals, verschillende kunstmusea, een natuurmuseum en een automuseum. Kortom deze parel van de Oostzee is een ideale vakantiebestemming in Denemarken met een mediterraan gevoel.

Klik hier om terug te gaan naar Eilanden »