Telefonisch reserveren?

013 744 02 13

ma - vr: 9.00 - 17.30u zaterdag: 10.00 – 14.00u

U bevindt zich hier: Home » Achtergronden » Ontspannen » Vissen
Vissen Denemarken

Vissen

Denemarken is een waar paradijs voor vissers en ideaal voor een dagje vissen of voor een volledige visvakantie. Met 8 verschillende zeeën, ruim 200 riviertjes en beekjes en meer dan 500 meren zijn er mogelijkheden genoeg voor een prachtige visvakantie. U kunt zowel aan de kust als in de talrijke beekjes en meertjes zonder problemen vissen. In Denemarken kan u o.a. Dors, Paling, Forel, Zalm en Baars aan de haak slaan.

- Prijzen en regelgeving
Een visakte is in Denemarken verplicht voor iedere visser van 18 t/m 67 jaar. De enige uitzondering op deze wet vormen de zogeheten forellenvijvers (Put & Take-meren), waar geen officiële sportvisakte voor is vereist. Deze akte is o.a. te koop op postkantoren, bij VVV's, op campings en in hotels. 

Daarnaast is voor veel rivieren en meren een visvergunning verplicht. Visvergunningen zijn o.a. te koop bij postkantoren, VVV-kantoren, hengelsportzaken, hotels en campings. Voor het vissen in zgn. 'Put & Take'-vijvers is altijd een speciale vergunning nodig. Deze zijn te koop voor een paar uur, een avond, een halve of een hele dag.

- De zoutwatervisserijwet
In zoutwatergebieden mag u tijdens uw visvakantie gratis vissen, als u maar wel in het bezit bent van een officiële sportvisakte. Wel wordt er in deze wet gesteld dat u niemand mag hinderen op het strand wanneer men zich beperkt tot het gedeelte onder de hoogste dagelijkse waterstand.

In weinig gevallen is een gedeelte van het strand in particulier bezit. Maar als er toegang tot het strand wordt verleend via een eigen weg, dan moet hiervoor wel eerst toestemming gevraagd worden bij de eigenaar. Daarnaast is het ook van belang om uw voertuig op een juiste manier te parkeren zodat andere hier geen last van hebben.

Bedenk ook dat het niet wordt toegestaan en ook niet op prijs wordt gesteld om het strand te versperren met meerdere hengels. Onder de Deense sportvisser geldt dat per persoon twee hengels als acceptabel wordt aanvaard.

In de zoutwatervisserijwet staan alle bepalingen met betrekken tot minimummaten, gesloten vistijden en beschermde viszones in het zeegebied. Belangrijk om te weten is dat verandering in de wet zonder waarschuwing vooraf gewijzigd kunnen worden en belangrijk is dat; 'Beschermde vis of vis onder de wettelijk bepaalde minimummaat, dient altijd en zo snel mogelijk te worden teruggezet, in levensvatbare staat.

- Beschermde zones
Naast de eerder genoemde wetgeving zijn er ook speciale beschermde zones. Zo geldt er langs de gehele kust van Denemarken een 100 meter lange netvrije zone ter bescherming van zalmen die op weg zijn richting hun paargebied. Deze bescherming is het gehele jaar van kracht.

Vraag altijd voor u gaat vissen in de omgeving of er nog speciale of gewijzigde regels of wetgeving is ten aanzien van vissen. Dit kan vaak bij een lokale VVV of bij ervaren lokale vissers. Dit voorkomt onduidelijkheden tijdens uw visvakantie of uw dagje vissen tijdens uw vakantie in Denemarken.

visvergunningen in Denemarken

Visgebieden

- West Jutland
De westkust is bij iedereen bekend, die Denemarken een beetje kent. Tijdens de zomer is het ideaal voor zonaanbidders die hier op vakantie gaan, maar buiten het zomerseizoen is het ook gelieft bij veel sportvissers. Zo kan er in de winter stevige Kabeljauw gevangen worden in de kuststrook en in het voor-en najaar kan er gevist worden op Platvis. In het bijzonder in de lente is de Geep erg in trek en in de herfst is er veel Makreel te vinden. Deze Makreel kan u in het najaar tussen de golfbrekers een erg aangename visdag bezorgen. Om voor wat extra sensatie te zorgen tijdens uw visvakantie is het op sommige locaties, mogelijk om aan boord te stappen van een echte Kotter. Deze Kotters nemen dagelijks sportvissers mee de zee op naar bijvoorbeeld “Het Gouden Rif”.

- Oost Jutland
Ook de Oostkust van Jutland staat bekend om lekker te genieten van de zon tijdens de zomervakantie, maar biedt ook goede mogelijkheden om te vissen. Hier worden bijna het hele jaar door Zilverblanke Zeeforellen gevangen. Als de temperatuur daalt, gaat ook deze vis naar de fjorden om te overwinteren. Mariager Fjord, Djursland, Århus Bogt, Vejle Fjord, Åbenrå Fjord en het eiland Als zijn klassieke plekken in Denemarken voor zeeforel.

- Midden Jutland
Jutland heeft een groot waternetwerk dat bestaat ui aantrekkelijk riviertjes. In deze riviertjes kan er goed gevist worden naar Zalm, Zeeforel en Geep. Mooie riviertjes in Jutland om te vissen zijn o.a. de Vidå, Brede Å, Ribe Å, Kongeå, Varde Å, Skjernå en Storå. Ook de meren in het binnenland van Jutland bieden prachtige vislocaties voor een mooie visvakantie. Het is mogelijk om in vrijwel alle meren in Jutland te vissen. In Søhøjlandet en Gudenå kan bijvoorbeeld goed gevist worden op Snoek, Baars en Snoekbaars.

- Limfjord
Ook is het mogelijk om te gaan vissen in één van prachtige Fjorden van Denemarken. Vooral in het Limfjord kan mooie vis gevangen worden. Op weinig plekken in de wereld kan men zo goed vissen als in het zoute water van het Limfjord. Vaak wordt hier gevist naar Zeeforel, maar ook andere soorten zijn hier te vangen.

- Funen
Funen is een groot eiland dat ten oosten van Denemarken ligt. In deze regio is de laatste jaren flink geïnvesteerd om het watermilieu te verbeteren. Hierdoor zijn er nu ideale viswateren in en rondom het eiland ontstaan. Aan kust is het mogelijk om fraaie Kabeljauw te vangen. Stiekem is dit ook een gouden plek om Zeeforel te vangen.

- Seeland
Seeland (Sjaelland) is de regio waar ook de hoofdstad Kopenhagen ligt. Op Seeland kan grote Kabeljauw gevangen worden. Deze vis zwemt in de winter tussen Denemarken en Zweden. Ook heeft Seeland mooi meren vol vis waar o.a. grote Baarzen, Snoeken en Snoekbaarzen gevangen kunnen worden. Daarnaast mag het Isefjorden niet vergeten worden. Dit is één van de toplocaties om te vissen naar Zeeforel in Denemarken tijdens uw vakantie.

- Langeland
Langeland is een lang gerekt eiland dat ten zuidwesten ligt van de regio Seeland. Vanaf de kust kan hier ideaal gevist worden naar platvis. Ook is het mogelijk om met een boot te vissen op zee. Ook hier is de Platvis weer te vinden net als geweldige Kabeljauw.

Klik hier om terug te gaan naar Ontspannen »